• Konya19 °C

Lokman Koyuncuoğlu

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Sihirli çantanın kerameti

07 Şubat 2007 01:40
Kasım ayından beri susuzluktan şikâyet edip, Konya’nın önümüzdeki yıllarda yaşayacağı sıkıntıları dile getiren haberler yaptık. Çok şükür ki beklenen kar nihayet geldi. Cumartesi başlayan kar yağışı dün de hızını kaybetmeden devam ediyordu. Susuz bir yaz geçirip, tüm umudunu kış yağışlarına bağlayan çiftçilerin yağmur ve kar duaları kabul oldu. Şimdi çiftçilerin sevinç dolu açıklamalarını okuyoruz.

Kar da yağınca muhabbet dolu kış akşamlarının tadı iyice alınmaya başladı. Hafta sonunun soğuk akşamında sıcak sohbetin adresi, eski Konya evindeki Türkiye Yazarlar Birliği binası oldu. 2007 yılı programının netleştirileceği o geceye birliğin yönetim kurulu üyeleri ile TYB müdavimleri katıldı.

Konya’da kültür-sanat adına yıl boyu oldukça dinamik işlere imza atan TYB, yapacağı programları da yılın hemen başında açıklayarak, arkasında zor durulacak bir işe imza atıyor. Bu zor işi geçtiğimiz dört yılda kazasız atlatan TYB, bu yıl da belirlenen organizasyonlarda pek bir şaşma beklemiyor. Konya Şube Başkanı ve Genel Merkezin de yöneticisi Ahmet Köseoğlu’nun titiz uğraşı, aksaklıkların en büyük engeli.

Şair, yazar ve düşünür Sezai Karakoç’un “Diriliş Okumaları”nın da gerçekleşeceği bu yılki programlarda yine kültür dünyamıza ait her şey düşünülmüş. TYB Konya Şubesinin olmazsa olmazı; Mevlana, M.Akif Ersoy, Necip Fazıl, Cahit Zarifoğlu bir ya da birden fazla etkinlikle alınıyor. Bu yıl Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nün büyük şair ve düşünce adamı Sezai Karakoç'a verilmesini vesile bilen TYB, “Diriliş Okumalarını” bence çok iyi düşünmüş. Dirilişi yeniden algılamak için, bu programları kaçırmamalısınız.

Sohbet devam ederken, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar da geceye dahil oldu. Kültür Müdürlüğünün bu yıl çıkardığı kitapları takdim etmek için, TYB’ye gelen Abdüssettar Yarar’ın çantalar dolusu kitap ve elektronik yayınları, işi okumak olan TYB sakinlerini çok mutlu etti.

İçi kitap dolu çantadan her biri üzerinde uzun yazılar yazılması gereken eserler çıktıkça, herkes daha ne var acaba demeye başladı. Kültür Müdürü elini çantaya atıyor, bir kitap çıkarıyor, “Beşi Bir Yerde-Mevlana’nın beş eseri”, elini tekrar atıyor, “Mevlana Şiirler Antolojisi”, biraz sonra, TYB’den ödül alan “Alem Dönüyor”, tekrarında “Dünya Mevlevihaneleri”. Dahası var tabi, 10 kadar CD, VCD ve diğer kitapçıklar. TYB Başkan yardımcısı da olan M. Ali Köseoğlu en sonunda dayanamadı ve “Nedir bu Müdür Bey, sihirli bir kutu herhalde, eline attıkça bir şey geliyor” deyiverdi.

Söz, 2007 Mevlana yılından beklentilere gelince bu sohbet geceyi devirir diye düşündüm, ancak bilinen şeylerden kaçınılarak daha özel konulara yoğunlaşıldı. Kısaca özetleyebileceğim şekliyle; Bu yılın en başta Konya halkına yönelik olması gerektiği, onun için her eve, herkesin anlayabileceği, Mevlana’yı temel yönleriyle anlatan küçük bir kitapçık yapılması, aynı şekilde, Konya’ya gelen her yabancıya bu kitapçığın İngilizce tercümesi verilmesi konuşuldu. Mesnevi anlaşılması zor bir kitap olduğu için, bu konuda çalışmalar yapılması ve Mesnevi’nin günlük hayatta okunabilecek hale getirilmesi dillendirildi. Sema, UNESCO’nun soyut olmayan dünya kültürel değerleri arasında yer almasına rağmen, bunu ticari organizasyonlardan mutlaka kurtarmak gerekliliğine dikkat çekildi. Çok yoğun sema gösterilerinden kaçınılması, çocukların ve gençlerin Mevlana’sı olmalı düşünceleri işlendi.

Karın yağmasının sadece çiftçilere faydası yokmuş, kültür adamları da istişareyle güzel konuları böyle akşamlarda buluyorlarmış.

Mevlana’dan:
Kimde bir düzgün giysi görürsen bil ki onu sabretmek ve uğraşıp kazanmakla elde etmiştir.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA