• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Sigaradan kurtulmanın yollarını sordular
06 Kasım 2012 Salı 13:40

Sigaradan kurtulmanın yollarını sordular

Selçuk Üniversitesi (SÜ) ve Konya İl Millli Eğitim Müdürlüğü tarafından Konyanın Meram İlçesine bağlı Sağlık Kasabası ve Sağlık İlkokuluna yönelik düzenlenen Sosyal Sorumluluk Projesi...
Selçuk Üniversitesi (SÜ) ve Konya İl Millli Eğitim Müdürlüğü tarafından Konya’nın Meram İlçesi’ne bağlı Sağlık Kasabası ve Sağlık İlkokulu’na yönelik düzenlenen ‘Sosyal Sorumluluk Projesi’ kapsamında öğretmenlere, öğrencilere ve kasaba halkına yönelik ‘Sigarasız Yaşam’ konferansı verildi.
Kasabalılarla bir araya gelen SÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kamile Marakoğlu, “Önlenebilir en önemli hastalık ve ölüm etkenleri arasında sigara birinci sırada gelmektedir” diyerek sigara bağımlılığından kurtulmanın yöntemlerini anlattı. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından asaba halkına yönelik sigara bırakma tedavisi de uygulanacağı bildirildi. Kasaba halkının da yoğun ilgi gösterdiği konferansta konuşan Doç. Dr. Marakoğlu, Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada her 13 saniyede 1 kişinin sigaradan hayatını kaybettiğini ifade edildi. Doç. Dr. Marakoğlu, “Sigaranın yol açtığı ölümler trafik, terör, iş kazaları gibi tüm ölümlerin toplamından 5 kat daha fazla. Bu yüzden sigara ve madde bağımlılığına karşı daha duyarlı ve bilinçli bir topluma ihtiyacımız var. Sigara konusuna dikkat etmeyen toplumlarda başta akciğer kanseri olmak üzere dudak, dil, gırtlak, yemek borusu, mide, böbrek, lösemi gibi pek çok kansere, kalp-damar hastalıklarına, erken yaşlanmaya ve erken ölüme daha çok rastlanıyor” dedi.

Gebelikte sigara içmenin hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından önemli tehlikeler oluşturduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Marakoğlu, “Gebelikte sigara içimi düşük doğum riskini artırmaktadır. Annenin sigara dumanına maruz kalması bile bebeğin doğum ağırlığını azaltmakta ve gebelik süresini kısaltmaktadır. Ayrıca gebelikte içilen sigara, ölü doğumlara, bebeğin büyümesindeki gecikmelere, damak ve dudak yarıklarına, çocukluk kanserleri gibi önemli tehlikelere de neden olmaktadır” diye konuştu. Sigara kullanımının bebekler üzerinde biyolojik etkilerinin yanında psikolojik etkilere de yol açtığını aktaran Doç. Dr. Marakoğlu, çocuklarda saldırganlık, karşı gelme ve aşırı agresif davranış görülmesinin de annenin hamilelik sırasında sigara kullanımı ile bağlantılı olduğunu da sözlerine ekledi.

Konferansın son bölümünde ise katılımcılar, sigara bağımlılığı ile ilgili merak ettikleri soruları sordular. Kasaba halkı en fazla ‘Sigara bağımlılığı nasıl başlıyor? Çocuklarımızı sigaradan nasıl koruyabiliriz? Sigarayı nasıl bırakabiliriz? Eşlerimiz çok sigara içiyor. Dumanında biz de etkilenir miyiz? Sorularını sordu. Doç. Dr. Marakoğlu, tüm soruları yanıtladıktan sonra kasaba halkını Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde bulunan Sigara Bırakma Merkezi’ne davet etti.
Selçuk Üniversitesi ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce yürütülen proje kapsamında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından kasaba halkına yönelik sigara bırakma tedavisi de uygulanacağı bildirildi. Selçuk Üniversitesi yetkilileri, sigara alışkanlığından kurtulmak isteyen kasabalıların Selçuk Tıp Fakültesi’nde tedavi edilebilmeleri için gerekli tüm kolaylığı gösterileceklerini kaydetti.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA