• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Şifre değiştirirken korsanlara yem olmayın
30 Ocak 2015 Cuma 13:17

Şifre değiştirirken korsanlara yem olmayın

Tüketici Sorunları Derneği Hukuk Komisyonu Üyesi Yıldız, bilgisayar korsanlarının internet kullanıcılarını yanıltarak mail ve sosyal medya hesaplarını ele geçirmek için yeni yöntemler kullanmaya başladıklarını belirtti.

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Hukuk Komisyonu Üyesi Rıdvan Yıldız, bilgisayar korsanlarının internet kullanıcılarını yanıltarak mail ve sosyal medya hesaplarını ele geçirmek için yeni yöntemler kullanmaya başladıklarını belirterek, "Son yöntem Google adına, 'hesabınıza giriş yapılmak istendi. Bu, siz değilseniz şifrenizi değiştirin' şeklinde e-posta atarak, virüslü uzantı üzerinden kişilerin şifresini ele geçirmek" dedi.

Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, internetin insan hayatındaki önemi arttıkça farklı sorunların ortaya çıktığını söyledi.

"Bilgisayar korsanları, internet kullanıcılarını yanıltarak mail ve sosyal medya hesaplarını ele geçirmek için yeni yöntemler kullanmaya başladı" diyen Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Son yöntem Google adına, 'hesabınıza giriş yapılmak istendi. Bu, siz değilseniz şifrenizi değiştirin' şeklinde e-posta atarak, virüslü uzantı üzerinden kişilerin şifresini ele geçirmek. Genellikle siber saldırılar, kullanıcıların algılarını yanıltmaya yönelik tuzaklardır. Kullanıcılar, siber saldırı uyarısıyla tuzağa düşürülmek suretiyle gönderilen uzantıya şifre girilmesinin ardından elektronik posta hesaplarını başkalarına kaptırmaktadır. Bu tarz saldırılar genellikle kamuya mal olmuş kişilere karşı yapılıyor.

Geçtiğimiz günlerde ünlü bir dizi oyuncusu, korsanların ilk bakışta Google'den gönderilen şifre değiştirme uyarısı izlenimi veren gönderisiyle siber saldırıya uğradı. Korsanlar, bu kişinin sosyal medya hesapları dahil tüm bilgilerini ele geçirmişlerdir. Bu ve benzeri siber saldırılardan zarar görmemek için özellikle ünlü isimler, akıllı telefonlarına ve bilgisayarlarına güvenilirliğinden emin olmadıkları uygulamaları indirmemeli ve şüpheli gönderileri kesinlikle açmamalıdır."

Yıldız, bazen bilgisayar korsanlarının belli etmeden kullanıcıların sisteminde gezindiğine dikkati çekerek, böylelikle web kameraları ve dosyaların kontrol altında tutulduğunu vurguladı.

"Web kamerası açıkken sadece kendisi ve karşısındakinin izlediğini zannettiği görüntüler, tanımadığı kişilerin eline geçebilmektedir" diyen Yıldız, "Bu sebeple özellikle kamuya mal olmuş kişilerin belli aralıklarla bu konuda uzman kişilere cihazlarını kontrol ettirmeleri faydalı olacaktır. Aksi takdirde özel hayatlarının gizliliği de tehlike altında olabilir" ifadesini kullandı.

Yıldız, bilgisayar ve telefonlara virüs bulaştırmanın Türk Ceza Kanunu'nun 243. ve devamı maddeleri uyarınca suç olduğunu, bu tarz mağduriyet yaşayan kullanıcıların vakit geçirmeden savcılığa suç duyurusunda bulunması gerektiğini sözlerine ekledi.
 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA