• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Şiddeti onlar uyguluyor
01 Haziran 2014 Pazar 08:48

Şiddeti onlar uyguluyor

Toplum içerisinde şiddet uygulayanlar kimler? Uzmanlar, onların özgüven eksikliği olan kişiler olduğunu söylerken, "Şiddet uygulayan kişi aslında 'ben kendimi aciz hissediyorum' ya da 'özgüven sorunu yaşıyorum' demektedir" diyor.

Psikologu Enise Öziç, özgüven eksikliği olan kişilerin şiddete başvurduğunu söyledi.

Toplumda uygulanan şiddet oranının yüksek olduğunu belirten Psikolog Enise Öziç, 'Şiddet sadece fiziksel olarak uygulanmamaktadır. Psikolojik baskı, aşağılama, hor görme, azarlama gibi davranışlar da şiddete girmektedir ve psikolojik şiddet olarak adlandırılmaktadır. Psikolojik şiddetin zararları da fiziksel şiddet kadar yüksektir. Örneğin bir kadının kocasından aldığı fiziksel darbın kadında hissettirdiği duygu ile kocası tarafından aşağılandığında ya da azarlandığında hissettiği duygu benzer travmatik etkileri oluşturmaktadır' dedi.

Özgüven eksikliği olan kişilerin şiddete başvurduğunu ifade eden Öziç, 'Kimler şiddet uygulamaktadır veya neden şiddete başvurulmaktadır? Bu sorunun cevabı değişken olsa da ortak noktada buluşulmaktadır. Başta gelen özgüven eksikliklerinin ve yetersizlik duygularının hissedilmesinin ardından kişinin bunları kabul edememesi ve bununla birlikte duygu durumunu ifade edebilecek iletişim becerisine sahip olmaması, kişiyi fiziksel ya da psikolojik şiddet uygulamaya itmektedir. Aynı zamanda yetişkinler açısından bakıldığında ekonomik sorunlar, iş ile ilgili problemler, sağlık sorunları ve kaldırılamayan sorumluluklar kişinin çaresizlik hissetmesine neden olmaktadır. Hissedilen bu çaresizlik ise öfkeye dönüşerek karşı tarafa yansımakta, bazen fiziksel bazen de psikolojik şiddet olarak ortaya çıkabilmektedir' diye konuştu.

Şiddete eğilimli olan kişilerin duygularını gözden geçirmeleri gerektiğinin altını çizen Öziç, 'Şiddet uygulayan kişi aslında 'ben kendimi aciz hissediyorum' ya da 'özgüven sorunu yaşıyorum' demektedir. Uyguladığı beden dilinin ifadesi budur. Ancak gizlemek istediği duygularını bu şekilde daha çok açığa çıkarmaktadır ve bununla da kalmayarak bir başka kişinin de hayatını travmatik hale getirmektedir. Şiddet gören insanların birçoğunda sebebi belirlenemeyen fiziksel ağrılar, mide sorunları gibi fiziksel rahatsızlıkların yanı sıra depresyon, panikatak gibi psikolojik rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır.

 

Bir başka kişinin çocuğumuz ya da eşimiz olsa dahi hayatını travmatize etme hakkına asla sahip değiliz. Bu nedenle şiddete eğilimli olan kişilerin muhakkak duygularını gözden geçirmeleri, hissettikleri duyguları kabullenerek sağlıklı çözüm yolları aramaları ve duygularını sağlıklı şekilde ifade etme yollarını öğrenmeleri gerekmektedir. Hiçbir uygulanan şiddet hissedilen olumsuz duyguyu ortadan kaldırmamaktadır. Ancak o duygunun kabullenilmesi ve çözümlenmeye çalışılması kişinin hem kendisi hem de çevresi için sağlıklı yaşamı mümkün kılmaktadır' şeklinde konuştu.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA