• Konya4 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Sıcaklık 15 derece düşecek, kar bastıracak
16 Ocak 2016 Cumartesi 10:52

Sıcaklık 15 derece düşecek, kar bastıracak

Akdeniz’den gelecek olan yağışlı hava bugün ve pazar günü etkili olurken, hızı saatte 80 kilometreye varan lodos fırtınası görülecek.

Yılbaşında tüm yurdu etkisi altına alan ve 5 gün süren soğuk hava dalgası ile kar yağışı, ikinci kez Türkiye’nin kapısını çalacak.

Akdeniz’den gelecek olan yağışlı hava bugün ve pazar günü etkili olurken, hızı saatte 80 kilometreye varan lodos fırtınası görülecek. Pazartesi ise kuzeybatıdan gelecek soğuk ve yağışlı havayla birlikte sıcaklıklar 15 derece birden düşecek. İki hava kütlesinin karşılaşmasının yoğun kar yağışına neden olması ve birçok bölgede sıcaklıkların sıfırın altında seyretmesi bekleniyor. Yağışlı ve soğuk hava, 22 Ocak’a kadar devam edecek. Türk Hava Yolları ise, lodos nedeniyle dün ve bugün 75 seferini iptal etti.
UZMANLAR NE DİYOR?
Meteorologlara göre havanın 15 derece düşmesinden çok, bu mevsimde 15 dereceyi bulması anormal:
Meteoroloji Mühendisleri Odası’ndan Barış Özgün: “Akdeniz üzerinden gelen alçak basınç sıcaklıkları birden düşürecek. İstanbul’da yükseklerde kar kalınlığı 20, Ankara’da 20-30 cm’yi bulacak. Hızlı sıcaklık düşüşleri kış periyodunda 2-3 defa olabilir.”
Meteoroloji Mühendisi Adil Tek: “Sıcaklıkların kademeli düşüşü kış mevsiminde olağan. Ancak küresel iklim değişikliğiyle fırtınaların şiddeti arttı. Şu an Avrupa’nın üzerine çöken yüksek basınçlı hava var. Kuzeyden gelen kutupsal hava, Akdeniz’in sıcak suyu ile buluşuyor. İşte bu yağışların oluşmasına sebep oluyor.”
Meteoroloji Mühendisi Hüseyin Öztel: “Kış mevsiminin en soğuk yüzünü gösterdiği tarihteyiz. Bunlar iklim değişikliğiyle alakalı hava olayları. İtalya’da, İspanya’da hâlâ sıcaklıklar 12-15 derece dolaylarında. Anormal olan bu aslında. 1937 yılından bu yana ilk defa ocak ayında bir tropikal tayfun yaşandı Atlantik’te. Tayfunlar genelde bahar aylarında olur. Bu hava olaylarının en önemli nedeni de iklim değişikliği.”
Kaynak : Habertürk

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA