• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Sıcaklardan korunmanın yolları
25 Temmuz 2009 Cumartesi 22:49

Sıcaklardan korunmanın yolları

Bugün yılın en sıcak günü yaşanıyor. Uzmanlar bugün nasıl giyinmemiz gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor. İşte sıcak havada yapılması gerekenler...
Hava sıcaklıklarının Türkiye'nin batısında 3-5 derece artmasıyla bugün İstanbul'da hava sıcaklığı 37, İzmir'de ise 40 derece civarında olacak. Antalya en sıcak havanın yaşanacağı yer olarak dikkat çekerken nem nedeniyle hissedilen sıcakların daha fazla olacağı belirtiliyor.

Hangi giysiler tercih edilmeli?

İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Murat Buran, hava sıcaklığı ve nem oranındaki artışın insan sağlığını olumsuz etkileyebileceğini söyledi. Sıcaklardan korunmak için bir takım önlemlerin alınması ve sıcaklığın yoğun olarak yaşandığı saatlerde mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğini söyleyen Dr. Buran, "Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli. Geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Güneş ışınlarının dik geldiği saatler olan 10:00 ile 16:00 arasında denize girilmemeli ve güneşlenilmemelidir. Bebek, çocuk, engelliler, hayvanlar, kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Araçların iç ısıları, klima olsa dahi park edildikten çok kısa süre sonra yükselmektedir. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı; bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir" diye konuştu.

Beyinde tahribat meydana gelebilir

Sıcak hava ve nem artışının vücut ısısı, beyin ve diğer hayati fonksiyonlarda hasara yol açabileceğini anlatan Buran, "Sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Ayrıca şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı, kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile tedavi amaçlı bazı ilaçların kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir" dedi. Murat Buran ayrıca aşırı sıcaklarda beslenme ve sıvı tüketiminde vatandaşların dikkatli olması gerektiğini de söyleyerek, aşırı yağlı yiyeceklerden ve kafein içeren içeceklerden uzak durulması gerektiğini belirtti.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA