• Konya19 °C

Lokman Koyuncuoğlu

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Şeytanın bacağını kıralım...

29 Eylül 2009 18:55

Hareketli sayılacak bir haftanın ardından, çok daha hareketli olması beklenen bir haftaya geçiş yapıyoruz. Başbakan Erdoğan, dünyanın kalbinin attığı G-20 zirvesinden bu hafta sonu yapılacak Türkiye’nin kalbinin atacağı Ak Parti büyük kongresine geçiş yapacak.

 
Konya’da ise durum daha farklı. Bayram öncesi başlayan depremler, hemen her gün küçük şiddetli de olsa Konya’da kendini hissettirmeye devam ediyor. Şehrin kendini kontrol etmesi için iyi bir fırsat belki bu uyarılar; ama ne kadar ciddiye alınıyor bu durum. Çok emin değiliz. Hatta önemsenmediği gibi bir genel kanat bile yanlış olmaz.
 
Diğer taraftan Konya’da Tarihi Kentler Birliği buluşması yapıldı. Açıkçası medyanın bu programa çok fazla önem verdiği söylenemez. İki gündür bu konuda tek bir yerel gazeteci arkadaşın konuyu köşesine taşıdığını görmedim. 500 kadar belediye başkanının Konya’ya gelmesi güzelde. Bununla ilgili basının yeteri kadar bilgilendirilmediği ve özel çağrılarla temas sağlanmadığı da bu görüntüyle anlaşılmış oldu. Halbuki yapılan bu tür organizasyonları halkla paylaşmak, eleştirilere açık olmak çok daha katkı sağlar gelecek için.
 
Elbette önemli mesajlar verilmiştir tarihi kentler buluşmasında. Örneğin ben TV’de bir bölümüne şahit oldum. Konya milletvekili Sami Güçlü’nün konuşmasında açıktan isim de vererek, Konya ve Kayseri gibi şehirlerin ruhlarını yitirdiklerinden bahsetmesi tek başına alınması gereken bir mesajdı zaten. Belki çok daha önemli söylemler olmuştur. Bunu da bilmek duymak isteriz. Deprem konusunda tarihi kentler neler konuşmuştur mesela. Veya konuşmuş mudur?
 
Öte yandan bir kısmı sancılı il başkanlığı seçimlerini yapan AK Parti, hafta sonu büyük kongresini gerçekleştiriyor. Öyle ya da böyle Türkiye’nin belki de 10 yılını yönetenlere müdahil olabilecek bir seçim yapılacak. 50 kişilik parti yönetimi MKYK ve 13 kişiden oluşan MYK bu seçimle belirlenecek.
 
Parti yönetimi açısından bu önemli de, Konya açısından nasıl bir önemi olabilir denebilir. Burada parti yönetimine şehirler en az bir, ya da daha çok isim sokmak ister. Hem partide daha etkin olmak hem de Başbakan’a daha yakın olmak için bunu isterler. Haliyle seçimler döneminde oradaki yöneticinin etkinliği büyük önem taşır.
 
3 Ekim’de yapılacak bu kongrenin Konya açısından açıkçası önemi sadece bu da değil. Zira hafta içi Türkiye’nin göğsünü kabartan bir haber vardı ajanslarda. 2023 yılında 12 otoyol projesiyle Türkiye baştan sona otoyollarla örülüyor. Bu haberin iyi kısmı, kötü ve hayal kırıklığı oluşturan yönünde ise Konya bu projede yok.
 
Kabaca, dikdörtgen şeklinde olan Türkiye’yi yatay ve dikey çizin. Yetmez bu çizgileri paralel artırın. Bu çizgilerin kesişme noktası mutlaka Konya sınırları içinde olur. Fakat bakıyorsunuz, Ulaştırma Bakanlığın 2023 otoyol proje haritasına, özellikle bu yollar Konya’ya uğramasın diye kaçınılmış. Kuzeyden inen yol Niğde’den geçirilmiş. Güney’den giden yol Isparta’dan geçiyor. Batıdan gelen, doğudan giden de öyle. Argo bir tabir kullanmak gerekirse; Konya Ovası bu haritada “kabak” gibi ortada kalmış. Ne gelen var ne giden var.
 
İşte bu konulardan dolayı Konya’nın bu kongre sonucunda birden çok kişiyle yönetimde, en az bir kişiyle de yürütme kurulunda bulunması artık kaçınılmaz görünüyor. Olaya sadece temsil anlamında değil, Konya’nın da 2023 vizyonuna ulaşması bağlamında baktığımızda bu birazda mecburi bir yön gibi duruyor.
 
Hafta sonu belki de Türkiye’nin 2023 yılında hizmet edecek kişilere, kimlerin karar vereceği belli olacak.  Haydi birlik zamanı, AK Partiye de sahip çıkma zamanı. Çünkü tabandan yönetime ciddi bir talep giderse, o hareketin gücü artar.  Herkes Ankara'da milletvekilleri için kulise başlasın, Konya geç bile kaldı.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA