• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Seyfülislam Kaddafi Libyada yargılanacak
23 Kasım 2011 Çarşamba 18:38

Seyfülislam Kaddafi Libya'da yargılanacak

Libya'nın öldürülen lideri Muammer Kaddafi'nin oğullarından Seyfülislam Kaddafi'nin yargılanması konusunda Libya makamlarının ısrarı sonuç verdi.
Libya'nın öldürülen lideri Muammer Kaddafi'nin oğullarından Seyfülislam Kaddafi'nin yargılanması konusunda Libya makamlarının ısrarı sonuç verdi.
    
Kaddafi hakkında insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle yakalama emri çıkaran Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Başsavcısı Luis Moreno-Ocampo, Kaddafi'yi uluslararası adaletten uzak tutmayacak bir yargı süreci olması halinde yargılamanın Libya'da yapılabileceğini, ancak UCM yargıçlarının sürece dahil edilmesi gerektiğini söyledi.
    
Libyalı makamlarla Kaddafi'nin yargılanması konusunu görüşmek üzere başkent Trablus'ta bulunan Ocampo, "Libya bağımsız bir ülke ve kanunlara göre öncelik ulusal mahkemede olacak. UCM en son başvurulacak makam" dedi.
   
  Ocampo, Libya'nın Kaddafi'yi yargılaması için UCM'ye verebileceğini, ancak Libya hükümetinin bu yolu seçmediğini belirtti.
     "Kaddafi'nin burada yargılanmasının Libyalılar için ne kadar önemli olduğunu biliyorum" diye konuşan Ocampo, "Buna saygı duyuyoruz" ifadesini kullandı.
     UCM, Haziran ayında Muammer Kaddafi, oğlu Seyfülislam ve istihbarat şefi Abdullah Senussi hakkında insanlığa karşı suç işledikleri gerekçesiyle yakalama emri çıkarmıştı.
    
     -"Senussi'yi hala yakalamaya çalışıyorlar"-
    
     Ocampo,  Senussi konusunda Libyalılarla konuşup konuşmadığının sorulması üzerine, "Anladığım kadarıyla hala Senussi'yi yakalamaya çalışıyorlar" dedi.
     Geçen hafta sonu ülkenin güneyindeki çöl kenti Sebha'da yakalanan Seyfülislam Kaddafi, batıdaki Zintan kentine getirilmişti. Kaddafi'nin halen burada gizli bir yerde tutulduğu bildiriliyor. Libya Ulusal Geçiş Konseyi'nden bazı yetkililer, Senussi'nin de Sebha yakınlarında yakalandığını açıklamıştı, ancak Senussi'nin yakalandığına dair bir kanıt henüz ortaya çıkmadı. Bu konuda resmi bir açıklama da yapılmadı.
    
     -"UCM'yi bilgilendirmek zorundalar"-
    
     Ocampo, yargılama konusunda Libyalı makamlarla bir anlaşmaya varıp varmadıkları sorusu üzerine, "Biz anlaşma yapacak konumda olan bir kurum değiliz. Biz buraya Libya makamlarının ne yapacağını öğrenmek için geldik, çünkü kurallara uymak durumundalar. Bana davayı kendilerinin göreceklerini söylediler. Eğer yargılamaya kendileri yaparsa UCM yargıçlarını bilgilendirmek zorundalar" diye konuştu. Ocampo, "Sonuçta biz gözlemci bir kuruluş değiliz" dedi.
     Libyalı yetkililer daha önce Seyfülislam Kaddafi'nin mutlaka Libya'da yargılanacağını söylemiş, UCM'nin gözlemci olarak süreci izleyebileceğini belirtmişti.
     Kaddafi'nin mutlaka adil bir yargılama sürecine tabi tutulması gerektiğini de belirten Ocampo, "Adil yargılama bir dünya standardı ve bu yüzden Libya zaten buna uymak zorunda" dedi.
 
 
 
AA
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA