• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Şengal resmen Kürdistan bölgesine bağlanacak
18 Ocak 2015 Pazar 16:33

"Şengal resmen Kürdistan bölgesine bağlanacak"

IKBY Başkanlığından yapılan açıklamada, PKK'nın, Musul'a bağlı Şengal ilçesini kanton ilan etme girişimine ilişkin, "Şengal'in resmi şekilde Kürdistan bölgesine bağlanacağını bölge halkına bildiriyoruz" ifadesi kullanıldı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanlığı resmi sitesinde yayımlanan açıklamada, PKK'ya yakın bir grubun, 14 Ocak'ta yasal olmayan şekilde "Şengal Yezidileri Encümenliği" adı altında bir meclis oluşturma girişiminde bulunduğu, söz konusu girişimin bölgede kanton ilan etme zeminini hazırlamaya dönük olduğu belirtildi.

Kanton girişimi için "karton idareler" benzetmesi yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Buradan bütün taraflara duyuruyoruz: Bu girişim, Kürdistan bölgesi halkının birliğini yok saymaktadır. Şengal, Kürdistan bölgesinin ayrılmaz bir parçasıdır. Kendine has resmi ve idari kurumları vardır. Orayı yönetmek, halka yardım ulaştırmak, sığınmacıları yerlerine döndürmek ve Şengal'i korumak bu kurumların sorumluluğundadır. Şengal halkının iradesinin dışında, karton idareler kurmak ve bunu bölgede yaşayanlara dayatmak hiç kimsenin haddine değildir. Böyle bir girişimde bulunanlar, şiddetli sonuçlarıyla karşılaşacaklardır. Şengal'in resmi şekilde Kürdistan bölgesine bağlanacağını bölge halkına bildiriyoruz."

Öte yandan Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) resmi sitesinde yayımlanan açıklamada gelişmelerin "endişe verici" olduğu belirtildi. KYB'nin, kanton girişiminden "habersiz" olduğu kaydedilen açıklamada, Kürt bölgesinde Parlamento'da temsilcisi bulunan 5 büyük siyasi partinin, konuyu görüşmek üzere "acilen" toplanması istendi. 

Musul'un Şengal ilçesi 3 Ağustos'ta terör örgütü IŞİD'in eline geçmişti. İlçenin bir kısmıyla, Şengal Dağı'nın tamamı şiddetli çatışmaların ardından 21 Aralık'da Peşmergenin kontrolüne girmişti. Şengal ve Yezidileri kurtarma operasyonunda Peşmergenin yanı sıra bazı PKK ve Suriye'den gelen Halk Savunma Birliği (YPG) militanları da destek vermişti.

Şengal'de kanton ilan etme tartışmasını ilk olarak geçen ay Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş gündeme getirmişti. Demirtaş, "Yezidi halkın, kendi öz savunma gücünün oluşturması lazım. Kendi örgütlenmesini, kurabileceği yönetimi desteklemeliyiz. Şengal'in, Kürdistan bölgesi üzerine alınma kararı tehlikeli riskler oluşturur" görüşünü savunmuştu. 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA