• Konya20 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Selvi: Köylerimiz marka olacak
29 Mart 2011 Salı 10:14

Selvi: Köylerimiz marka olacak

Konya İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvinin köylerdeki yaşam kalitesinin artırılması, köyden şehre göçün önüne geçilebilmesi amacıyla köy muhtarları ile 2009 yılında başlattığı istişare toplantıları

Konya İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi’nin köylerdeki yaşam kalitesinin artırılması, köyden şehre göçün önüne geçilebilmesi amacıyla köy muhtarları ile 2009 yılında başlattığı istişare toplantıları devam ediyor. Selvi, son olarak hafta sonunda Meram İlçesi Kayadibi Köyü’nde muhtarlarla bir araya gelerek, bölgenin sorunlarını dinledi.

Muhtarla istişare toplantıları ile sağlanan birlikteliğin Türkiye’ye örnek olduğunu, Ankara’da katıldıkları İl Başkanları toplantılarında Konya’daki bu çalışmaların konuşulduğunu dile getiren Selvi, “Halk iradesinin temsilcileri olarak bizler de övünüyoruz” dedi. Köy toplantılarıyla tarihi ve kültürel mirası ön plana çıkarmaya çalıştıklarını dile getiren Selvi, şunları söyledi:

KAPALI KAPILAR ARKASINDA HİZMET DÖNEMİ BİTMİŞTİR

“Bu yıl 31 ilçemizin tüm köy yollarını yapacağız. Artık etrafı tel örgülerle çevrili örnek köyler tarihe karıştı. Köylerimizi marka haline getireceğiz. Hiçbir köyümüze, beldemize ayrıcalığımız yok. Hizmetlerimizi bütün köylerimiz için seferber ediyoruz. Çalışmalarımızda şeffaflık var. Muhtarlarımızın kapalı kapılar arkasında hizmet arama dönemi geçti. Amacımız; sizleri köyünüzde mutlu müreffeh yaşatmak, şehre muhtaç etmemek. Öncelikle köylerimizin altyapılarını bitirelim istiyoruz. Yapacağımız hizmetlerle köylerimizin içme suyu, ulaşım, sağlık ocağı, kanalizasyon sorunu olmayacak. Kilitli Taş ile kaplanacak köylerimiz çamurdan kurtulacak. Camilerimizin bakıma onarıma ihtiyacı varsa yapılacak. Köylerimizde buradaki gibi çok amaçlı salonlar olacak. Sebze, meyve ve imkanlar ölçüsünde hayvancılığın geliştirilmesinin yollarını bulacağız. Bu konuda Özel İdaremizin de ciddi teşvikleri var. Bunun için Özel İdare’den yüzde 75 katkı alıyoruz. Sudan daha fazla su elde etmek ve sulanmayan yerleri sulamak için kuyuları ka
palı sisteme çeviriyoruz. Kuyuların hepsinden damla sulama yapacağız, bahçenize su, damlama sulama ile gidecek. Burada da çilek yetiştirebileceksiniz. Tarım seferberliği başlattık. Örnekleri ortada. Evliyatekke damlama sulama ile çilek ve organik patates yetiştirdi. Evliya’da olur da Kayadibi’nde olmaz mı? Özel İdare proje desteği veriyor. Neresi tarım alanı neresi köy yerleşim alanı, mera alanı olacak, bunları belirleyeceğiz.”

MECLİS KARAR VERİYOR BİZ UYGULUYORUZ

Toplantıda İl Özel İdaresi Altyapı Daire Başkanı Ramazan Şevik de hazır bulundu. Şevik, İl Özel İdaresi ve Köydes ödenekleri ile Meram İlçesine yapılan yatırımları anlattı. Çalışmalarını İl Genel Meclisi’nin aldığı kararlar doğrultusunda yürüttüklerini dile getiren Şevik, Haziran ayı içinde asfalt kaplama çalışmalarına başlayacaklarını ve devam eden 4 ayda da yoğun bir çalışma temposuna gireceklerini söyledi. Meram İlçesinde toplam 136 km asfalt yol bulunduğunu ve 2011 yılı içinde bunun 40 kilometresini yeniden asfaltlayacaklarını ifade eden Şevik, “Böylece Özel İdare’den 25 km. Köydes’ten 15 kilometre olmak üzere yollarımızın üçte birini yeniden asfaltlamış olacağız” diye konuştu.

HİZMET VE YATIRIM BEKLİYORUZ

Toplantıya ev sahipliği yapan Kayadibi Köyü Muhtarı Seyit Ali Selek, daha önce köye istedikleri talepleri tekrarladı, hayata geçen yatırımları dile getirdi. Selek, köyün içinden geçen derenin ıslahı için istedikleri büzün yatırım programına alındığını, fidan yetiştirmek için suyu bulunmayan köye DSİ’nin izniyle kanal açtıklarını, suyu getirecek boruları olmadığı için boru talebinde bulundu.

Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner ise amaçlarının köylerde organik tarımı yaygınlaştırmak olduğunu vurgulayarak, özellikle dağlık bölgelerde organik tarım ürünü yetiştiriciliğini geliştirmek istediklerini kaydetti. Ataiyibiner, Hatunsaray’da kurdukları organik patates işleme fabrikasının üretime başladığına dikkat çekerek, Meram Ziraat Odası olarak Nisan ayı içinde 8 köyde 60 ton organik patates tohumu dağıtacaklarını bildirdi.

İl Genel Meclis Başkanı Ali Selvi, Meram İl Genel Meclis Üyeleri Dursun Uysal, Ali Eser, İl Özel İdaresi Altyapı ve Ulaşım Daire Başkanı Ramazan Şevik, Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, Meram Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Akif Acar, Akparti Meram İlçe Teşkilatı üyeleri, köy muhtarları ve vatandaşların katıldığı toplantıya 3 yıl önce gittiği Çanakkale’de şehitlik ziyareti sırasında duygulanıp şiir yazan Kayadibi Köyü halkından 78 yaşındaki Halil İbrahim Okutan’ın Bayrak isimli şiirini okuması renk kattı.

Toplantı öncesinde katılımcılara geleneksel düğün pilavı ikram edildi. Saat 07.00’de başlayan program saat 24.00’da sona erdi.

KAYADİBİ KÖYÜ’NDE YATIRIMLAR SÜRÜYOR

Kayadibi Köyü’ne 2010 yılı programı çerçevesinde 100 bin TL’ye mal olan çok amaçlı bir salon yapıldı. Köye yine 2010 yılı programı dahilinde 750 metre sulama borusu verilecek, köy içi dere ıslahı için dere büz ile kapatılacak. Bu çalışma için 500 metre büz kullanılacağı bildirildi. Bu yıl ayrıca parke taşı döşenecek ve Kayadibi, Yeşildere, Yaylacık yolunun ikinci kat asfaltı yapılacak köydeki hizmetler İl Özel İdaresi ve Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin ortak çalışmasıyla gerçekleştirilecek.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA