• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Selçuktan 2 milyon avroluk örnek proje
06 Şubat 2014 Perşembe 16:03

Selçuk'tan 2 milyon avroluk örnek proje

LIGNOFOOD adı verilen projede Zade Vital ile beraber çalışan Selçuk Üniversitesi, lignoselülozik tarımsal yan ürünleri sağlıklı gıda katkı maddelerine dönüştürecek.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (İLTEK), Küçük ve Orta Boy İşletmeler yararına hazırladığı “LIGNOFOOD” projesiyle 7. Çerçeve Avrupa Projesi’nde yüzde 10’luk başarı dilimine girerek desteklenmeye hak kazandı. 2014-2015 yılları arasında yürütülecek projeye 2 milyon Avroluk destek sağlanacak. 
LIGNOFOOD adı verilen projede Zade Vital ile beraber çalışan Selçuk Üniversitesi, lignoselülozik tarımsal yan ürünleri sağlıklı gıda katkı maddelerine dönüştürecek. Projede kenevir gibi lif kaynaklı bitkilerin saplarının ya da samanlarının kullanılarak değerli ve katma değeri yüksek gıda katkı maddeleri elde edilecek. Böylelikle hem tarımsal yan ürünler değerlendirilecek hem de şeker hastalarının kullanabileceği düşük kalorili bir tatlandırıcı ve sindirim sistemini kuvvetlendirici prebiyotik elde edilecek. Labaratuvar çalışmalarının ardından elde edilen bileşen, ürünlere katılarak daha sağlıklı hala dönüştürülecek.
SÜ İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ersöz’ün başkanlığındaki projeyi Yrd. Doç. Dr. Meltem Demirel Kars, Yrd. Doç. Dr. Gökhan Kars, Yrd. Doç. Dr. Meryem Kara, Yrd. Doç. Dr. Serpil Edebali ve Dr. Saliha Dinç yürütüyor.

HEM TATLANDIRICI HEM PREBİYOTİK
Prof. Dr. Mustafa Ersöz, “Proje ile Avrupa ve Konya’da yetiştirilen kenevir ve lif kaynaklı bitkilerin sapları başta olmak üzere lignoselülozik tarımsal yan ürünlerin sağlıklı gıda katkı maddelerine dönüştürülmesi hedefleniyor. Dönüşüm sonrası elde edilen ksilitol adı verilen bileşen, şeker hastalarının kullanabileceği düşük kalorili bir tatlandırıcı olarak kullanılabilirken, ksilo-oligosakkaritler ise sindirim sistemini kuvvetlendirici iyi bir prebiyotik olarak kullanılabilecektir” dedi.

ŞEKER HASTALARINDA DENENECEK
İspanya’da Kataliz ve Petrokimya Enstitüsü’nde projenin ilk toplantısını İspanya, İtalya, Avusturya ve Hollanda gibi ülkelerin de katılımıyla gerçekleştirdiklerini belirten Prof. Dr. Ersöz, “Proje ortağı olan 5 ülke ile çalışmalar yapıyoruz. Projeler gıda ve biyoteknolojik temelli şirketlerin oluşturduğu ortaklıkla yürütülüyor. Laboratuar çalışmaları sonunda elde edilen bileşenlerin bağırsak hücrelerine etkileri incelenecek. Olumlu sonuçlar alınırsa gıda katkı maddesi olarak kullanımı mümkün olacak. Lignoselülozik tarımsal yan ürünler ve çöpe atılacak olan bitki sapları ve samanları bu projeyle katma değeri yüksek gıda katkı maddelerine dönüştürülmüş olacak” diye konuştu.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA