• Konya5 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Selçuk’ta Türkiye – Afrika İlişkileri Anlatıldı
19 Nisan 2018 Perşembe 12:42

Selçuk’ta Türkiye – Afrika İlişkileri Anlatıldı

Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi (AFSAM) Başkanı Mustafa Efe, Selçuk Üniversitesi’nde “Kültür ve Turizm Açısından Türkiye – Afrika İlişkileri” konulu konferans verdi.
Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi (AFSAM) Başkanı Mustafa Efe, Selçuk Üniversitesi’nde “Kültür ve Turizm Açısından Türkiye – Afrika İlişkileri” konulu konferans verdi. Başkan Efe, konferansta, Türkiye’nin Afrika kıtası ile ortak bir tarih, din ve siyasi geçmişe sahip olduğunu belirterek, “Afrika kıtasındaki ülke sınırlarının tamamı, 1884-1885 Berlin Konferansı’nda sömürgeci devletlerin kendi aralarındaki bölüştükleri sınırlar ne ise bugün o sınırlar ülke sınırları olarak belirlendi” dedi.
 
Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi ile Selçuk Üniversitesi Uluslararası Göç ve Diaspora Uygulama ve Araştırma Merkezi’nce Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi Uyanık, Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Semih Büyükipekçi, öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.
 
Dekan Prof. Dr. Necmi Uyanık, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, sömürgecilik tarihinin Afrika’da başladığını belirterek, Batı’nın vahşi yüzünün bu topraklarda görülebileceğini söyledi. Osmanlı Devleti’nin her zaman olduğu gibi Afrika’ya insanlık ve hoşgörüyü beraberinde taşıdığını anlatan Prof. Dr. Uyanık, “Türkiye olarak da Cumhurbaşkanımızın gitmiş olduğu Afrika bize yabancı bir kıta değil. Biz insanlara hep bu sevgiyle gittik. Cumhurbaşkanımız Afrika insanına dedi ki ‘Biz sizlerle birlikte yürümek için buraya geldik. Sizlerle kardeş olarak, dost olarak birlikte yürümek için varız.’ Medeniyet adına bizim farkımız da bu. Afrika kıtası, Batı’nın da kendisini sorgulaması gerektiği bir kıta” ifadelerini kullandı.
 
“ÜLKE SINIRLARI, SUNİ OLARAK BELİRLENDİ”
 
AFSAM Başkanı Mustafa Efe, konferansta, Afrika’daki din, dil, coğrafi özellikler ile kültürel ilişkileri ele aldı. Afrika kıtasında çok basit önlenebilir hastalıkların milyonlarca insanın ölümüyle sonuçlandığını ifade eden Efe, Fransa’nın eski para birimi Frank gibi tedavülden kalkan birçok para biriminin halen Afrika ülkelerinin bir kısmında kullanılmakta olduğunu aktardı. Efe, kıtada İngilizce, Fransızca başta olmak üzere 3 bine yakın dilin kullanıldığını dile getirdi. Türkiye’nin Afrika kıtası ile ortak bir tarih, din ve siyasi geçmişe sahip olduğunu belirten Efe, “1900’lü yılların başına kadar Afrika kıtası Müslüman bir kıta olarak bilinirken bugün ise yüzde 50’sinin Hıristiyan olduğu bir kıtadan bahsediyoruz.
 
1905 yılında yüzde 7’si Hıristiyan’dı. Şu anda gördüğünüz Afrika haritasına baktığımız zaman 54 ülke var. Bu ülkelerin sınırlarının tamamı 1884-1885 Berlin Konferansı’nda sömürgeci devletlerin kendi aralarındaki bölüştükleri sınırlar ne ise bugün o sınırlar ülke sınırları olarak belirlendi. Etnik, dini, sosyal, aşiret, kabile yapıları gibi çeşitli önemli faktörler hiçbir şekilde dikkate alınmadan belirlenmiş suni sınırlardır” şeklinde konuştu. Konferans, Dekan Prof. Dr. Uyanık’ın, Başkan Efe’ye plaket takdimiyle sona erdi.
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA