• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Selçukta medeniyet konferansı
21 Şubat 2013 Perşembe 21:37

Selçuk'ta medeniyet konferansı

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Akgül, Yeni şeyler keşfeden bir millet olmadan, medeniyet sürecine giremeyiz. dedi.

Selçuk Üniversitesinde düzenlenen, “Medeniyet ve Doğal Dünya Düzeni” başlıklı konferansta konuşan Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Akgül, “Evrensel anlamda yeni bir medeniyet tanımlamasına ve yaşanmasına ihtiyaç var. Batılı olmak veya batıda yaşamak ile medeni olunmaz.

Ülke olarak medeniyet sürecinde etkin olmak için, bilim, din ve sanat alanında yeni şeyler keşfetmeliyiz.” dedi.

Bir kişiye, “Medeni İnsan” demek için, o bireyin sözünde durması, dosdoğru olması ve emaneti koruyan karakterde olması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Akgül, “Temel ahlaki kriterlere sahip olan insanlar daha sonra, bilim, din ve sanat alanında düşünce üretip, felsefe yapmalıdır. Toplumun, din anlayışımızda büyük bir dönüşüme ihtiyacı var.  Çünkü din, başlangıçta vahiy temelliydi ancak daha sonra, İslam düşmanlarının yazdığı sahte hadis kitapları ve kişisel fıkıh yorumlarıyla İslam, vahiy temelinden uzaklaştırıldı. Değiştirilerek ve yozlaştırılarak bugüne gelindi. Dinin evrenselliğini Kur-an ve vahiy temelinde ele alırsak, yeni medeniyeti başlatabiliriz.” diye konuştu.

Kur-an’a göre dini felsefenin henüz tam olarak kavranamadığını savunan Prof. Dr. Akgül, “Bu nedenle piyasa Müslümanlığı yapılmaktadır. Dünyanın çeşitli bölgelerinde İslam dini algılayışı ve yaşayışında farklılıklar görülüyor. Herkes kendine göre din oluşturuyor. Dini Kur-an’a dayalı değil, kendi çıkarlarına göre yorumluyor ve bu yönde toplumu etkilemeye çalışıyorlar. Medeni toplumu inşa edebilmek için, öncelikle Kur-an’a göre dini algılama sürecine girip, din felsefesini oluşturmalıyız. ‘Kur-an ne demek istiyor?’ sorusunu sormalıyız.’’ dedi.

Konferansta söz alan Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şahin ise katılımları nedeniyle Prof. Dr. Hikmet Akgül’e teşekkür ederek, “Kendisi ülkemizin yetiştirdiği en değerli bilim adamlarından biridir. Aramızda olmasından ve engin deneyimlerini bizlerle paylaşmasından onur duyduk.” diye konuştu.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA