• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Selçukta İstiklal Marşı ve Akif anıldı
12 Mart 2012 Pazartesi 13:56

Selçuk'ta İstiklal Marşı ve Akif anıldı

İstiklal Marşının kabulünün 91. yıldönümü etkinlikleri kapsamında Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı ile Tarih bölümleri tarafından ortaklaşa düzenlenen İstiklal Marşı...
İstiklal Marşı’nın kabulünün 91. yıldönümü etkinlikleri kapsamında Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı ile Tarih bölümleri tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy’ konulu panel, Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde çok sayıda akademisyen ve öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necmi Uyanık, Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un yenilikçi ve muhafakazar bir kişiliği olduğunu vurgularken, “Çağdaşlaşma konusunda Mehmet Akif’in üstlendiği rolü kimse görmezden gelemez. Çağdaşlaşma kadar İslam birliğini de önemseyen şair, İslam birliğini Leyla olarak görmüş, Leyla’sına kavuşamasa da doğusuyla batısıyla yenileşme sürecinde İslamlaşmayı önemsemiştir.” dedi.
 
“İSTİKLAL MARŞI, MUKADDES BİR ATEŞDİR”
Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve kişiliği ile tarihsel süreçte İstiklal Marşı’nın konuşulduğu panel Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sevgi başkanlığında yürütüldü. Türk Milleti’nin ezelden beri hür yaşamış ve bundan sonra da hür yaşayacağını belirten Prof. Dr. Ahmet Sevgi, “İstiklal aşkı, İstiklal Harbi ve İstiklal Marşı gibi önemli unsurlar Türk milletini ayakta tutan mukaddes ateşlerdir. Elbette ki her millette olduğu gibi bizler de zaman zaman fetret devirleri yaşadık. Fakat Türk ruhunda hiç sönmeyen istiklal aşkı sebebiyledir ki hiçbir zaman eğilmedik ve her türlü zorluğun üstesinden gelerek bugünlere ulaştık. İşte bugün ulaştığımız netice, asırlardan beri çekilen milli musibetlerin doğurduğu uyanışın sonucu ve bu aziz vatanın her köşesini sulayan şehit kanlarının bedelidir. Dolayısıyla İstiklal Harbi, İstiklal Marşı, Gençliğe Hitabe gibi bize dünü hatırlatan, geçmişimizi unutturmayacak metinleri ve onların yazarlarını anmak boynumuzun borcudur.” dedi.
 
“AKİF, İSLAM BİRLİĞİNİ ÖNEMSEDİ”
“Mehmet Akif’in Leyla’sı ve Çağdaşlaşma” konulu bir sunum gerçekleştiren Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necmi Uyanık ise, “Osmanlı, gerileme dönemine girdiği süreçte Mehmet Akif, doğusuyla batısıyla yenileşmenin önemine vurgu yapmış, özellikle batının ilmi ve tekniğinin benimsenmesi noktasında çalışmış ve modern Türkiye’nin kurulmasında önemli katkılar sağlamıştır. Mehmet Akif muhafazakar bir yapıdadır ancak hiçbir zaman yenilik karşıtı olmamıştır. İslamiyet’in tüm etnik unsurları birleştirdiğini savunarak doğu ile batıyı sentezlemiştir. Bu açıdan bakıldığında çağdaşlaşma konusunda Mehmet Akif’in üstlendiği rolü kimse görmezden gelemez. Çağdaşlaşma kadar İslam birliğini de önemseyen şair, İslam birliğini Leyla olarak görmüş, Leyla’sına kavuşamasa da doğusuyla batısıyla yenileşme sürecinde İslamlaşmayı önemsemiştir.”diye konuştu.
Ardından Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Yrd . Doç. Dr Mustafa Arıkan “Tarihi Şartlar İçinde İstiklal Marşı”, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sevgi “Kültür Birliği ve İstiklal Marşımız”, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Araştırma Görevlisi Sena Küçük ise “Mehmet Akif’in Hayatı ve Kişiliği” konularında katılımcılara bilgi verdi.
HABER MERKEZİ
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA