• Konya5 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Selçukludan devrim gibi karar
24 Temmuz 2011 Pazar 13:51

Selçuklu'dan devrim gibi karar

Selçuklu Belediye Meclisi aldığı kararla 8 Temmuzdan itibaren Selçuklu'da naylon ve plastik poşet kullanımını yasakladı.

Selçuklu Belediye Meclisi'nin Temmuz ayı olağan toplantısında, ilçedeki iş yerlerinde alışveriş sonrası ürünlerin naylon poşet, plastik torba içerisinde müşteriye sunulması ve  doğada kısa sürede çözülebilen poşetlerin veya bez torbaların kullanımı önerildi
            
Mecliste yapılan görüşmelerin ardından önerge oy birliği ile kabul edilerek,Selçuklu İlçesindeki iş yerlerinde 8 Temmuz itibariyle satılan ürünün naylon veya plastik poşet ile müşteriye sunulmasına yasak getirildi.  Bez torba veya doğada çabuk çözülebilen bio poşetlerin kullanımı benimsendi ve önerildi.
           
Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinin 17. maddesinin (d) bendinde yapılan değişiklik gereğince "Doğada uzun süre kaybolmayan, kötü kokulu, insan sağlığı ve çevre üzerinde olumsuz etkiler oluşturan naylon poşetlerin kullanılamayacağı"  yönündeki hükmü dikkate alan Selçuklu Belediye Meclisi Eğitim Kültür ve Çevre Komisyonunca hazırlanan raporu değerlendirdi ve oy birliği ile kabul etti.
   
  Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, naylon poşetlerin doğada 400–500 yıl boyunca yok olmadan kalabildiğini belirterek, "Naylon poşetlerin sadece %1‘i geri dönüştürülür, %99’u doğada kalır. "Petrol türevi bir madde olan naylon poşetlerin tüketilmekte olan gıda maddeleri ile doğrudan teması halinde insan sağlığına da ciddi olumsuzlukları bulunmaktadır. Alternatif olarak bez torba ve çevreci bio poşet kullanımının yaygınlaştırılması için halkımızın bilinçlenmesini sağlayacak çalışmalar yapmaktayız."dedi.
            
Dakikada 1 milyon poşetin doğrudan doğaya, çöpe veya denize atıldığına dikkat çeken Başkan Altay, “Hem bireysel sağlığımız, hem yaşadığımız doğal ortamın korunması için bundan böyle naylon poşet yerine, geri dönüşümlü ürünleri tercih etmeliyiz. Özellikle alışveriş yaparken naylon poşet yerine bir kez kullanıldıktan sonra temizlenip defalarca kullanılabilecek bez torba kullanımı yaygınlaştırlmalı. Toplumun her kesiminde geçerli olacak bu uygulama ile çevre bilincine sahip yeni nesillerin hem insan sağlığı hem de çevrenin korunması konusunda önemli adımlar atmış olacağız. Bu konuda AVM ler ve ilgili oda ve kurum-kuruluşlarla ortak eğitim çalışmaları yapacağız. halkımızdan da destek bekliyoruz." dedi.
           
Konuyla ilgili Selçuklu Belediye Meclisinin aldığı kararda ise şu açıklamalara yer verildi; “Marketler, alışveriş merkezleri, unlu mamül satış yerleri, Pazar yerleri gibi gıda satış yerlerinde kötü kokulu, doğada uzun süre kaybolmayan, insan sağlığı ve çevre üzerinde olumsuz etkiler oluşturan naylon poşetlerin kullanımının yasaklanarak, bu poşetlerin yerine doğada kısa sürede çözülebilen bio poşetlerin veya bez torbaların kullanımına geçilmesi sağlanacak.
           
İlçemizde faaliyet gösteren AVM'ler, Sanayi Odası, Pazarcılar Odası, Gıda Mühendisleri Odası,İl Sağlık Müdürlüğü ile İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün görüşlerine başvurularak söz konusu kurumların olumlu görüşleri neticesinde; çevre ve insan sağlığı açısından tehdit unsuru olan ve gıda kullanımına uygun olmayan naylon poşetlerin yasaklanması, firmaların  poşet stoklarını tüketmeleri için 31 Aralık 2011 günü mesai bitimine kadar süre tanınmasına ve doğada kısa sürede çözülebilen bio poşet veya bez torba kullanımı için belediye meclisimiz karar almıştır.
            
Pazar yerleri , marketler ve AVM'lerde  halkın bilinçlendirilmesi amacı ile 10.000 adet bez torba Selçuklu Belediyesi tarafından ilçe halkına ücretsiz dağıtılacaktır.Halkımızın Konya da bir ilk olan bu uygulamaya çevre sağlığımız için destek vermesini bekliyoruz..Kendimiz ve geleceğimiz açısından çevreye duyarlı 12-24 ay içinde geri dönüşen bio poşetleri kullanarak gelecek nesillere temiz bir dünya bırakmalıyız."    
   

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA