• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Selçuklu Tıpta başarılı operasyon
26 Mart 2012 Pazartesi 17:49

Selçuklu Tıp'ta başarılı operasyon

Konyada ilk kez gerçekleştirilen işlem başarılı sonuç verdi.
Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Beyin Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Hülagü Kaptan, 3 yıldır elindeki titreme nedeniyle yaşamını zor sürdüren 62 yaşındaki Eyüp Şen’in uyanıkken beynine 2 ayrı yerden girişimde bulunarak “Deep brain Stimulation” denilen derin beyin uyarımı işlemini gerçekleştirdi. Konya’da ilk kez gerçekleştirilen işlem başarılı sonuç verdi.
 
“Türkiye’de Sayılı Merkezlerde Yapılıyor”
 
Türkiye’de sayılı merkezlerde yapılan bu operasyonu başarılı bir şekilde gerçekleştirdiğini belirten Yrd.Doç.Dr. Kaptan, hastanın elindeki titremenin düzeldiğini söyledi.
Yrd.Doç.Dr. Kaptan, “İşlem sırasında hasta uyanıktır ve hastayla iletişim halinde işlem yapılmaktadır. Hasta uyanıkken beyne 2 ayrı noktadan girişimde bulunduk. Bu işleme önce hastaya bu derin beyin noktalarını doğru tespit edebilmek için bir başlık taktık. Bu işlem lokal anestezi ile yapılmaktadır. MR ile hedef noktaları tespit ettik ve sonra hastayı operasyona aldık. Operasyon sonrası tekrar bilgisayarlı beyin tomografisi ile işlemi kontrol ettik.Daha sonra hastayı uyuttuk ve göğüs üstüne pil yerleştirdik ve bağlantıları sağladık. Tüm bu işlemler 8-9 saat sürdü” diye konuştu.
 
“Hastanın Yaşam Kalitesi Yükselecek”
 
Operasyon sırasında Beyin Cerrahi ve Nöroloji Bölümü ekibinin de yer aldığını ifade eden Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Hakan Ekmekçi, parkinson hastalarına ilaç tedavisinin yetersiz olduğu durumlarda cerrahi operasyon gerçekleştirdiklerini söyledi.
Yrd.Doç.Dr. Ekmekçi, “Uzun süre bu ilacın kullanılması ile bir takım yaşamı zorlaştırıcı hareket bozuklukları ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda ya ilaç dozu azaltılmalı yada cerrahi seçenek göz önüne alınmalıdır. Cerrahi ile bu sorun tamama yakın bir şekilde çözülebilmektedir. Cerrahi girişim, hasta uyanıkken beyne 2 ayrı noktadan girişimde bulunulması ve Parkinson hastalığına neden olan noktaların milimetrik olarak etkisizleştirilmesidir. Bu normal bir ameliyattan farklıdır. Hasta uyanıktır ve hasta ile iletişim halinde işlem gerçekleştirilmektedir. Bu şekildeki bir cerrahi ile titremelerde yüzde 60-70 azalma beklenmektedir. Bu da hastanın yaşam kalitesi üzerinde olumlu sonuçlar ortaya çıkaracaktır” dedi.
 
“Mesleğime Geri dönmek İstiyorum”
 
Konya’da otobüs şoförlüğü yapan 62 yaşındaki Eyüp Şen, 3 yıldır ellerinde titreme olduğunu belirterek, “Eşim öldükten sonra bu hastalık ortaya çıktı. Ellerimdeki titreme nedeniyle mesleğimi bırakmak zorunda kaldım. Bu operasyondan sonra ellerimdeki titreme azaldı. Şimdi daha iyiyim. İyileştikten sonra mesleğimi tekrar yapmak istiyorum. Doktorlara çok teşekkür ederim” diye konuştu.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA