• Konya21 °C

Lokman Koyuncuoğlu

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Selçuk'a rektör kim olmalı?

11 Ekim 2011 16:46

 

        Ben bilmezdim. Rektörlük yarışı da olurmuş. Bu günlerde Selçuk Üniversitesi rektörlüğü için hummalı bir yarış var. Mevcut rektör Süleyman Okudan’ın görev süresi kasım ayında doluyor, haliyle bu makama oturmak için adaylar arası yarış tüm hızıyla sürüyor.
    Tüm hızıyla derken, hem size ne?  hem bana ne?  bu yarıştan, demek gerekiyor. Ancak bu rektörlük işi artık kamuya mal oldu.

Tamam bu yarış, Türkiye’nin sivilleşmesi emareleri ama bir profesör ben rektör olacağım diye niye çıkar ki. Gerçekten anlayabilmiş değilim. Zira bir akademisyenin kendini ispat yeri üniversite yöneticiliği midir, yoksa bilimsel çalışmaları ile topluma ve okula sağladığı katkılar mıdır?

Bir bilim adamı için öncelik kendi alanında en yeni, en iyi, en başarılı, en iddialı olmayı hedef koymak değil de nedir?

Neyse bu üniversiteler var, her birine bir rektör atanacak, bu da o okuldaki profesörlerden biri olacak. Neyi uzatıyorsun diyebilirsiniz.

Doğru, biri mutlaka rektör olacak ancak bu hocalığın doğası gereği hem işinde çok iyi hem de sen bize rektör ol hocam denecek biri olmalı diye düşünüyorum. Oy hakkım olmadığı için bu, düşüncede kalmaya devam edecek.

Zira bu hocalık makamı isteme değil, daha çok istenme makamı değil midir. Şaşkınlığım birazda bundan olmalı.

Yinede ben size Konya’da aday olan rektör isimlerini aktarayım. Bakalım siz hem işinde başarılı hem de çevresindeki itibarı ile bu işe en layık kimi göreceksiniz. İşte isimleri bize ulaşan Selçuk Üniversitesi rektör adayları;(sıralama tabiî ki alfabetik)  Remzi Çetin, Hakkı Gökbel, Sait Gönen, Recai Gürbüz, Celal İzci, Ahmet K. Karabulut, Cennet Oğuz, Haydar Öztaş, Mustafa Şahin, Recep Tunç, Ferruh Yıldız, Tahir Yüksek.
Basın toplantısı düzenleyen, kokteyl veren, reklama çıkan rektör adaylarını görünce, sandım ki benim de oyum var,benden oy istiyorlar. Öyle değilse niye bunları yapar ki, bir profesör?  Selçuk Üniversitesi’nin 85 bin öğrencisi 5 bine yakın çalışanı var ya, bu adaylar herkese ulaşamayacakları için mi medyayı kullanıyorlar.
Nerden baksan bir Karatay ilçesi kadar insan var. Nüfusu Karatay’a yakın ama bütçesi ne kadar?  Konya Büyükşehir’in 2 katı. Yani 800 milyon(triyon) lira yıllık bütçesi. (Döner sermaye hariç)
Bu kadar çok öğrenci ve bu kadar büyük bütçenin tek merkezde toplanması büyük bir yanlış. Selçuk bölünmeli deniyordu, bunu düzeltmek gerek. Selçuk en az üçe bölünmeli.
Konya’nın uzun süre eğitim yükünü çeken Selçuk’un,  kültür-sanat etkinliklerinden çok bilimsel alanlarda adını duyurmasını tercih ederdim. Şimdi yeni gelecek rektör için temel şart bu olmalı. Burayı, eğitim kalitesi ve sonuçları ile  dünyada ses getiren bir üniversite yapmak. Bu mümkün mü? Konya’da bundan sonra bu alanda da rekabet olacağı için elbette mümkün.
Peki bu kimle mümkün olur derseniz, cevap veremem. YÖK demiş ki, yarışta ilk üç çıkanı köşke göndeririz. Köşk’te yarışı kazananı atar, geçer.
Bu eleştirilerimizi normal karşılasın adaylar, biz hoca denilince, geçen hafta 32. günde, M.Ali Birand’ın Başbakan olmayı istiyor musunuz? Sorusuna cevap veren Ahmet Davutoğlu’nu kriter alıyoruz. İşte o asil cevap;
Yaptığım şuan ki işle ilgili takdir ve dua almak yeter bana, kitap yazmayı özledim,ben hiçbir zaman böyle bir hesap içinde olmadım. Ben, bana düşen vazifemi en iyi şekilde yapmak için çalışırım. Tüm bu yazdıklarımı,her şeyden önce kendime not olsun, okudukça hatırlatma olsun diye yazdım,her okuduğumda,yine aynı coşkuyu anımsayıp,inançlarımın doğruluğunu hissetmek için.”
O gece Bakan Davutoğlu’nun katıldığı 32. gün programı seyretmeyenler çok şey kaçırmış oldu.
Bu konuda Vatan Gazetesi Spor Müdürü İbrahim Seten önemli bir twit mesajı yazdı, diyor ki Seten; "Ahmet Davutoglu'nun enformasyonel konuşmasını izlerken Çakarlar'ı Serhatlar'ı izlerken harcadığım vakte acıdım bir spor insani olarak" 
 
 Bu hafta son sözlerimizi, annesini kaybeden Başbakan Erdoğan’ın annesi nezdinde tüm anneler için söyleyelim. Allah, hayatta olan annelere hayırlı ömürler, kalanlara rahmet etsin. Başbakan Erdoğan’ın annesinin hatiminde güzel kıratla okuduğu İnfitar Suresinin son ayetleri;
Evet, hesap ve ceza gününün ne olduğunu sen ne bileceksin?
O gün kimse kimseye hiçbir fayda sağlayamayacaktır. O gün buyruk, yalnız Allah'ındır.

 

Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA