• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Selçuk Ziraat’ten arazide uygulamalı eğitim
29 Eylül 2014 Pazartesi 17:39

Selçuk Ziraat’ten arazide uygulamalı eğitim

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü 3. sınıf öğrencileri, teorik olarak aldıkları eğitimi pratikte de uyguluyor.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü 3. sınıf öğrencileri, teorik olarak aldıkları eğitimi pratikte de uyguluyor. 
Fakültenin Sarıcalar Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde buğday, arpa, ayçiçeği, mısır ve şeker pancarı gibi bitki türlerinin ekim, sulama, gübreleme ve hasadında öğrencilerle birlikte çalıştıklarını söyleyen Dekan Prof. Dr. Cevdet Şeker, “Bu uygulama sahasında yetiştirdiğimiz ürünlerin her aşamasında öğrencilerimizle birlikte çalışıyoruz. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü öğrencilerimiz kendilerine belirlenen parsellerden aldıkları örnek toprağı bir yıl boyunca inceleyecekler. Analizlerini yapacak ve dönem sonunda yorumlayarak derslerini tamamlayacaklar. İnceleyecekleri arazinin her yerini daha önce biz fakülte olarak inceledik. Öğrencilerin ulaştıkları sonuçları bizim ulaştığımız sonuçlarla karşılaştırıyor ve ona göre konuya ne kadar hakim olduklarını ortaya koyabiliyoruz. Bu da öğrencilerin alanlarında ne derece yetişmiş olduklarını göstermektedir” dedi.
Öğrencilere arazideki ilk derslerini uygulamalı olarak gösteren Dekan Prof. Dr. Şeker, “Ziraat, uygulamalı bir bilimdir. Öğrenciler, ilk iki sene teorik olarak aldıkları eğitimi son iki senelerinde araziye çıkarak uygularlar. Sarıcalar Araştırma ve Uygulama Çiftliği, fakültemize 12 kilometre uzaklıkta bulunan Sarıcalar köyü sınırlarında yaklaşık 1500 dekar bir alana sahiptir. Burada öğrencilerimize ekim-dikim, sulama, gübreleme, hasat, verimi artırma, toprak örnekleme ve daha bir sürü alanda uygulamalı eğitim veriyoruz. Sürekli olarak yapılan bilimsel çalışmalar sonucu elde edilen verilerle Ziraat Mühendisliği Konya’nın da tarımda gelişmesini sürdürmesinde önemli bir rol oynamaktadır” şeklinde konuştu.
“ALANINDA UZMANLAŞMAYA ÖNEM VERİYORUZ”
İçinde bulunduğumuz yüzyılda gıda ve enerjinin çok önemli rol oynadığını söyleyen Prof. Dr. Şeker, “Enerji ve gıda alanları, ülkelerin refah seviyelerini ve dünyadaki konumlarını belirleyecek olan en önemli iki noktadır. İnsanlara yeterli refahı sağlayabilmek için yeterli gıdayı ve enerjiyi üretmek ve ulaştırmak zorundasınız. Ülkelerin sahip oldukları doğal potansiyel olan toprakların verimli kullanımı, birim alandan en fazla ürün alınması ve ürünlerin yüksek kalitede üretilmesi gıda sektöründe çok önemlidir. Ülkemizde yaklaşık 24,5 milyon dekarlık işlemeye uygun bir tarım alanı vardır. Bu alanlardan maksimum ürünü ve maksimum kalitede verimi alabilmek için yetişmiş insana ihtiyaç vardır. Yetişmiş insan gücü ve alanında uzman teknik elemanın fazla olması, ülke olarak tarımda ortaya konulan hedeflerin başarabilmesi için çok önemlidir. Bu alanı da yapacak olan ziraat mühendisleridir. Ziraat mühendisliği uygulamalı bir bilimdir. Sadece teorikte öğretilenle yetinmeden uygulama çiftlikleri, uygulama arazileri, laboratuvar ortamlarında ve deneme alanlarında bu öğrencilerin yetiştirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle fakülte olarak öğrencilerimizi alanlarında en iyisi yapmak için eğitimlerine çok önem veriyoruz” diye konuştu.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA