• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Selçuk üniversitesi bölünmeyecekmiş!
19 Ekim 2009 Pazartesi 17:30

Selçuk üniversitesi bölünmeyecekmiş!

YÖK Başkanı Özcan, üniversiteleri bölmeyeceklerini yeniden yapılandıracaklarını söyledi.
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, akademik personelin özlük haklarını ve ücretlerini iyileştirecek 'performansa dayalı ödüllendirme' sistemini içeren tasarıyı da hükümete sunduklarını açıkladı.

Konya Selçuk Üniversitesi'nin 2009-2010 akademik yılı açılış töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Süleyman Okudan, üniversitelerinin bölünmesine sıcak bakmadıkları mesajını verdi. YÖK Başkanı Özcan, bu mesaja cevap olarak, üniversiteleri bölmediklerini yeniden yapılandırdıklarını söyledi.

Selçuk Üniversitesi kampüsünde yapılan töreninde ilk konuşmayı yapan Rektör Süleyman Okudan, üniversitenin tarihi geçmişin özetledikten sonra geleceğe yönelik hedefleri konusunda bilgi verdi.

Selçuk Üniversitesi'nin 80 bin öğrenci ve 3 bini aşkın öğretim üyesiyle Türkiye'nin en büyük üniversitesi olduğunu vurgulayan Rektör Okudan, herkesi kucaklayan yönetim anlayışı sayesinde, üniversitenin ülkenin en huzurlu üniversitesi olduğunu söyledi.

Üniversitede bilim ve teknolojiye yapılan yatırımları desteklediklerini belirten Okudan, Konya'nın gelişmiş bir il olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Okudan, "Konya bu gelişmişliği ile 1'den çok üniversiteyi hak ediyor. Konya'da üniversite sayısı 3, hatta 5 olmalı. Ancak, üniversite sayısı artırılacak diye bölme yoluna gidilmemeli. Selçuk Üniversitesi bölünmemeli." diye konuştu.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Rektör Süleyman Okudan'ın 'Selçuk Üniversitesi bölünmesin' temennisine şu şekilde karşılık verdi: "Selçuk Üniversitesi, Türkiye'nin en büyük üniversitesi. Bölgenin en gelişmiş ülkesi. Biz istiyoruz ki böylesine büyümüş ve gelişmiş Selçuk Üniversitesi'nin yavruları olsun. Selçuk Üniversitesi, yavrularını büyütsün, gelişmelerine katkıda bulunsun. Böyle aşırı büyümüş üniversitelerin, 2 veya 3 üniversite şeklinde yeniden yapılandırılması üniversitelerin önündeki yığılmaların önlenmesine de olumlu katkı sağlayacaktır. Bizim çalışmamız üniversiteleri bölmeyi değil, yeniden yapılandırmayı amaçlıyor. Biz, fiziki imkânları artık büyüklüğünü karşılayamayan, fakülteleri ve okulları farklı bölgelere dağılmış üniversitelerin yeniden yapılandırıyor. Bu bizim icadımız değil. Bu şekilde aşırı büyümüş üniversitelerin kendi istekleri ile yapılan bir işlem."

 

ÜNİVERSİTE KAPILARINDAKİ YIĞILMAYI KONTENJAN ARTIRIM YÖNTEMİYLE KISMEN ÇÖZDÜK

Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, konuşmasında YÖK'te yaptıkları çalışmalar ve üniversitenin içinde bulunduğu sorunları çözmek amacıyla hazırladıkları tasarılar hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Özcan, iki yıl önce göreve başladıklarında öncelikle üniversite kapısındaki yığılmaya çözüm aradıklarını söyledi. Bu soruna kontenjan artırımı yöntemiyle kısmen çözüm ürettiklerini kaydeden YÖK Başkanı, üniversitelerin öğretim üyesi ihtiyacını da Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte başlattıkları yurtdışı eğitim programıyla karşılama yoluna gittiklerini ifade etti.

Meslek yüksek okullarını (MYO) ve mesleki eğitimi daha fonksiyonel hale getirmek için bir takım kararlar aldıklarını anlatan Prof. Özcan'ın verdiği bilgilere göre, MYO'lara sınavla öğrenci alınacak. Öğrenciler 2 sene 6 dönem ders görecek. Dönemlerin üçü teorik, üçü de pratik eğitime ayrılacak. Bu çerçevede mesleki teknik eğitim veren 4 yıllık yüksek okullar da Teknoloji Fakültesi olarak yeniden isimlendirilecek.

 

AKADEMİK PERSONELE PERFORMANSA DAYALI ÖDÜLLENDİRME SİSTEMİ GELİYOR

Üniversitelerde görev yapan akademik personelin özlük haklarının iyileştirilmesi için hazırladıkları tasarıyı hükümete sunduklarını da anlatan Prof. Özcan, 'performansa dayalı ödüllendirme sistemi' uygulamaya koyacaklarını ifade etti. Özcan'ın hükümetin önündeki tasarıda yer alan sistemle ilgili verdiği bilgilere göre, personelin çalışmaları listelenecek, sonra içeriğine göre çalışmalara puan verilecek. Herkesin toplam puanı YÖK ile hükümetin belirleyeceği miktar ile para çarpılacak ve hesaplanacak miktar personelin maaşına ilave edilecek.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA