• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Şekerde acı oyunlar
15 Şubat 2011 Salı 14:45

Şekerde acı oyunlar

ABD başta olmak üzere Fransa, Hollanda ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde Nişasta Bazlı Şekerlerin üretimi

ABD başta olmak üzere Fransa, Hollanda ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde Nişasta Bazlı Şekerlerin üretimi, halkın bilinçlenmesi ve devletin duyarlılığıyla beraber sınırlandırılarak kullanımı engellenirken, Türkiye’de her sene artan kotanın ve beraberinde gelen tüketim artışının yarattığı sorunlar nihayet gündeme girdi.

Son günlerde tartışma konusu haline gelen Nişasta Bazlı Şekerlerin insan sağlığını olumsuz yönde etkilediği bilim adamları tarafından ortaya konulurken, doktorlar önceki senelere oranla günlük tüketimi hızla artan Nişasta Bazlı Şeker, diğer bir adıyla mısır şurubunun insan sağlığını tehdit ettiği yönünde uyarıda bulunuyorlar.

Çay şekerinde yarı yarıya olan glukoz/fruktoz oranı mısır şurubunda yüzde 20 / yüzde 80 ile fruktozun lehine. Mısır şurubu özellikle paketlenmiş şekerlemelerde, meşrubat ve bilhassa çocukların tükettiği kolalı içecekler, bisküvi, kek gibi yüzlerce üründe çok kullanılıyor. Aşırı fruktozun insan vücudu için neden uygun olmadığını ise istanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Görevlisi Dr. Yavuz Dizdar açıklıyor: "Fruktoz insulin salgısını uyarmıyor, kanda yüksek seviyelere çıkıyor ve arkasından yağa dönüşerek depolanıyor. Bu yağa dönüşerek depolanma özellikle iç organlarda meydana geliyor.”

Prof. Dr. Kenan Demirkol da yine NBŞ ile ilgili olarak şunları söylüyor: "Pancardan elde edilen şekerin bilimsel adı sakarozdur. Sakaroz bir molekül glikoz ve bir molekül fruktozdan oluşur. Yendikten sonra ince bağırsakta bu iki şeker birbirinden ayrılır ve ayrı ayrı emilir. Mısır şurubunda ise fruktoz, glikoza bağlı olmadığından ve daha hızlı emildiğinden pancar şekerine göre daha fazla şişmanlatıcı etkisi olmaktadır. Normalde şeker insanı fruktoz üzerinden zehirliyor"

Sonuç olarak aşırı fruktoz insülin direnci, kilo problemi, karaciğer yağlanması, trigliserid yüksekliği ve neticede diyabet, kalp-damar hastalıkları, obezite ve hipertansiyonu tetikleyebiliyor.

Nişasta Bazlı Şekerin (NBŞ) kişi başına düşen tüketimi Avrupa'da 1-1.5 kilo arasında seyrederken bu rakam ülkemizde 6 kilo civarında. ABD'de gerçekleştirilen araştırmalar, NBŞ'nin obezite ile obeziteye bağlı hastalıklara neden olduğunu, kronik hastalıkları salgına dönüştürdüğünü ortaya koyduktan sonra ve insanların bu konudaki bilinç düzeyinin artıp tüketimin düşmesiyle birlikte üretimde de yüzde 14 oranında azalma görüldü.

 
 
Obama’nın eşi de uyardı

 

ABD Başkanı Barack Obama'nın eşi Michelle Obama bile içerisinde mısır şurubu ihtiva eden ürünleri tüketmeyeceğini ve bu ürünleri çocuklarına vermeyeceğini söyledi.

Ülkemizde, "Herkes kendi sağlığından sorumludur" mantığı üzerinden "optimal beslenmeyi öne sürerek çözülemeyecek derece sağlığı tehdit eden NBŞ maddesiyle ilgili önlem almak, en başta vatandaşın sağlığını korumakla yükümlü olan devlete düşmektedir. NBŞ'nin sağlık üzerindeki olumsuz etkisiyle ilgili gelişmiş ülkelerde yükselen alarm seslerine rağmen Türkiye'de üretimi düşürmek şöyle dursun, üretimin artırılması yoluna gidiliyor.

Şeker-lş Sendikası Başkanı Isa Gök, NBŞ üretim kotasının düşürülmesi için sendika olarak her sene dava açtıklarını, mahkemenin sendikayı haklı bulduğunu, fakat Bakanlar Kurulu'nun kararı uygulamadığını söylüyor. Peki NBŞ üretimi neden ısrarla artırılıyor?

Lobicilik iddiaları

 

Sebep, şekerpancarına göre NBŞ'nin üretim maliyetinin düşüklüğü gibi aslında basit bir gerçeğe dayanıyormuş gibi görünse de olayı değişik açılardan değerlendirip, küresel boyutta ilişkilendirdiğimizde tablo biraz daha karmaşıklaşıyor.

NBŞ üretimi, şekerpancarı üretimine nazaran ton başına 250-300 dolar kadar daha ucuz. Bu sebeple Türkiye, şekerpancarı üretiminde dünyada dördüncü ülke konumundayken mısır şurubunu üretmeyi tercih ediyor ve bu amaçla, örneğin geçen 2010 senesinde, 500 bin ton mısır ithalatı yaptığı gözleniyor.

Neticede genetiğiyle oynanmış mısırdan üretilen mısır şurubu insanların sağlığı üzerinde tehdit yaratmaya devam ediyor. Öte yandan konunun uluslararası ilişkiler boyutunda daha ilginç niyet ve iddialar ortaya çıkıyor. Türkiye coğrafi konumu itibarıyla şekerpancarı üretimine en elverişli ülkeler arasında. Bunun yanında etrafı yüksek oranlarda şeker ithalatı yapan ülkelerle çevrili. Bu durumda Türkiye'nin, şekerpancarı üretimini devam ettirdiği sürece etraf ülkelere hâkim olup rekabet üstünlüğü sağlaması muhtemel. Buna izin vermek istemeyen AB Şeker Rejimi de çeşitli baskı yollarını kullanarak Türkiye'nin şeker sektöründe ipleri eline almasını önlemek istiyor.

Toplum sağlığı için duyulan endişe bir yanda, uluslararası gıda şirketleri ve yerli işbirlikçilerinin ticari çıkarları ile küresel politik ve ekonomik çıkarlar öteki yanda... Nişasta bazlı şeker maddesinin denetimsiz üretiminin birbirinden ciddi ve birbirini tetikleyen sağlık problemleri üzerinden -hele ki toplumun kanserden yıkıldığı çağımızda halkın geleceğini tehdit ettiği ise en temel gerçek olarak karşımızda durmaktadır. Yaşanan durumun ülkemizdeki çiftçileri ve tarımı köstekleyen, yerli şekerpancarı üreticilerini ve pancar işleyen yerli şeker fabrikalarını iflasa sürükleyerek kapanmasına neden olan bir iktisadi politika olma niteliği ise konunun bir başka çarpıcı, tehlikeli ve acı boyutudur.

Tüm bu çarpıcı gelişmelerin ışığında dört bir koldan yükselen tehditlere rağmen, uluslararası gıda şirketlerinin başrollerini üstlendiği ve ortada dönüp duran birtakım şeker oyunları sürüp gidiyor…

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA