• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Şeker bağımlılığından kurtulma yolu
10 Haziran 2011 Cuma 12:07

Şeker bağımlılığından kurtulma yolu

Birçok insan şeker bağımlılığını sigara tiryakiliği gibi ciddi bir şey olarak düşünmez. Ancak şekere olan düşkünlüğünüz de en az sigaraya düşkünlüğünüz kadar önemlidir.

Foxnews'te yer alan haberde, birçok araştırmacıya ve bilimsel çalışmaya göre, şeker bağımlılığı en az alkol ve uyuşturucu bağımlılığı kadar tehlikelidir. Bu bilgi elinizdeki çikolatayı bir kenara bırakmanıza yetmiyorsa, haberimizi okumaya devam edin...

Şeker isteği: Beynimizdeki ses akşam yemeğinden sonra saat 7-11 arası çikolatalı gofret ya da kek yememiz için bizi çağırıyor. Şeker bizi mutlu ediyor ve tatlı bağımlısı birçok insan bunu söylüyor. Peki bu doğru mu?

Evet, doğru. Şeker bağımlılığı doğumda başlıyor. Anne sütü tatlıdır, bu nedenle bebekler bile tatlı yiyeceklerden daha çok memnun kalır.

Şeker isteğinin nedenleri nedir?

Şekerli bir şeyler yedikten sonra, beyin vücuda yoğun bir sevinç duygusu veren opioid isimli doğal kimyasal salgılıyor. Bu duyguyu tanıyan beyin bundan daha fazlasını istemeye başlıyor. Araştırmacılar, beyinde şeker isteğinin aktif olduğu belirli bir bölge olduğunu tespit ettiler. Aynı zamanda, beynin aynı bölgelerinin uyuşturucu alındıktan sonra da aktifleştiğini gösteren bilimsel kanıtlar bulunuyor.

Şeker saldırısı: Şeker yediğinizde vücudunuzda tam olarak neler oluyor?

Şeker kan dolaşımınıza girdikten sonra, kan şekeri seviyeniz yükselir, pankreas insülin salgılamaya başlar. (insülin şekerin enerjiye dönüştürülmesi için gereklidir) Çok fazla miktarda şeker tükettiğinizde daha fazla insülin salgılanır. İnsülin şekeri anlık enerji kaynağına çevirir. Fazla miktarda insülin salgılandıktan sonra kan şekeri seviyesi hızlıca düşmeye başlar ve şekerli bir şey yedikten sonra aniden duygularınızda düşme yaşanır.

Şekerin enerjiye dönüşmesine ek olarak, insülin ayrıca yağ depolanmasını da harekete geçirir. Daha fazla şeker yerseniz daha fazla insülin üretilir ve daha fazla kilo alırsınız. Obezite ve diş çürüğünün yanı sıra, şeker artan ruh sarsıntıları, baskılanmış bağışıklık sistemi ve şeker hastalığı gibi daha ciddi sağlık problemleriyle ilişkilidir.

Princeton ve Minnesota Üniversiteleri'nde fareler üzerinde yapılan araştırmalar, şekerin ne kadar bağımlılık yapabileceğini pekiştirdi. Farelere şeker verildiğinde, fareler yoğun bir istek, sarhoşluk gibi bağımlılık belirtileri sergilediler.

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalara ek olarak beyin taramaları da normal hastalarda dondurmanın aynı memnuniyet hissini oluşturduğunu gösteriyor.

Bu bağımlılıktan kurtulmanın yolları:

- Paketlenmiş ürünlerden uzak durun. Örneğin, meyve suyunu hazır almak yerine kendiniz evde hazırlayın.

- Gün boyunca bol bol su için, dehidrasyona maruz kalabilirsiniz.

- Her yemekte protein alın. Çünkü protein basit karbonhidrattan daha yavaş sindirildiği için sizi daha uzun süre tok tutar. Böylece akşam yemeğinden sonra tatlı yeme isteğine daha fazla direnebilirsiniz.

- 3 hafta boyunca en sevdiğiniz tatlıyı yemeyi bırakın. 3 haftanın sonunda, tat almanız değişecektir, tatlıya karşı olan iştahınız eskisi gibi güçlü olmayacaktır.

- Atıştırmaya karşı direnin. Canınız hamburger istiyorsa, önce bunun hakkında düşünün veya kısa bir yürüyüş yapın. İsteğinizi erteleme sürecinden sonra iştahınız bastırılmış olacaktır.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA