• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Şehitliğinin tescil edilmesini istiyorum
17 Nisan 2013 Çarşamba 14:44

'Şehitliğinin tescil edilmesini istiyorum'

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, ölümünün 20. yılında Topkapı'daki Anıt Mezar'da düzenlenen törenle anıldı.
17 Nisan 1993'te Çankaya Köşkü'nde görevi başındayken hayatını kaybeden 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, ölümünün 20. yılında Topkapı'daki Anıt Mezar'da düzenlenen törenle anıldı.
Anma törenine, Turgut Özal'ın eşi Semra Özal, çocukları Efe, gelini Sinem, torunları Naz ve Serra Özal, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Harp Akademileri Kurmay Başkanı Tümgeneral Metin Salt, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, eski bakanlardan Ekrem Pakdemirli, eski Anavatan Partisi genel başkanlarından Ali Talip Özdemir ile vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan törende, Cumhurbaşkanlığı adına Mustafa İsen anıta çelenk bıraktı. Anıt mezara hükümet, Türk Silahlı Kuvvetleri, İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına da çelenk konuldu.
Turgut Özal'ın 5 yaşındaki torunu Serra da dedesinin mezarına çiçek bıraktı.
Şehitliğinin tescil edilmesini istiyorum
8. Cumhurbaşkanı Özal'ın eşi Semra Özal, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Rahmetlinin şehitliğinin tescil edilmesini istiyorum. Şehit olarak haklarının verilmesini istiyorum. Bu, hakikaten görevi başında öldürülmüş bir görevlidir, hakiki şehittir. Şehit olarak bu mertebeye erişmesi önemlidir. Bütün haklarının verilmesini istiyorum. Bütün derdim bu" diye konuştu.
Tören, Kur'an-ı Kerim ve dua okunmasının ardından sona erdi.
Gül: Değişimlere öncülük etti
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, vefatının 20. yılı dolayısıyla yayınladığı mesajda Özal'ı rahmet ve saygıyla andığını belirterek, şunları kaydetti:
"Turgut Özal, milletimizin yetiştirdiği değerli bir lider, siyaset ve devlet adamı olarak, büyük bir memleket sevdasıyla çalışmış, üstlendiği bütün görevlerde ülkemize önemli hizmetlerde bulunmuştur. Dünyanın gittiği istikameti çok iyi gören Turgut Özal, Türkiye'nin bu istikamet doğrultusunda gerçekleştirdiği değişimlere öncülük etmiş, demokrasimizin gelişmesi, ekonomimizin dışa açılması ve ülkemizin kalkınması sürecinde büyük hamlelere imza atmıştır.
Şahsiyeti, fikirleri, idealleri, başarıları ve Türkiye'nin önünü açan hizmetleriyle Türk siyasi hayatına  damgasını vuran Turgut Özal, milletimizin engin sevgisine mazhar olmuştur. Aziz milletimiz Turgut Özal'ı unutmayacak, daima hayırla yad edecektir."
Çiçek: Önemli bir devlet adamı
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın vefatının 20. yılı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Fikirleri ve uygulamalarıyla Türkiye'yi 21. yüzyıla hazırlayan Özal'ı, vefatının 20. yılında rahmetle andığını belirten Çiçek, mesajında şunları kaydetti:
''Rasyonel çözümleri ve ufki düşünüşü ile siyaset etme anlayışımızı değiştiren merhum Özal, hayatımıza soktuğu yenilikler ve yetiştirdiği nesillerle ülkemizin geleceğe güvenle bakmasının önünü açmıştır. Her türlü hukuki zorlukla mücadele ederek ülkemizin gelişmesi yolunda önemli adımlar atan merhum Özal, bugün ulaştığımız seviyenin de temellerini atmış önemli bir liderdir. Zihinlerde yaptığı devrimle insanımıza öz güven kazandıran ve girişimci ruhunu canlandıran merhum Özal, Türkiye'nin dünya ile entegrasyonunu sağlamış önemli bir devlet adamıdır. Ülkemizin geri kalmış ülkeler kategorisinden çıkmasında yaptığı atılımların büyük etkisi vardır. Bu nedenle kendisine minnet borçluyuz. Yıllar geçtikçe merhum Özal'ın değerinin daha iyi anlaşılacağına inanıyorum. Devletimize ve milletimize yaptığı hizmetler her zaman şükranla anılacak olan merhum Özal'ın sevenlerinin gönlündeki yerinin baki olmasını diliyorum.''
Erdoğan: Örnek kişiliğiyle takdir kazandı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Turgut Özal'ın milletin gönlünde mutena ve müstesna bir yer edindiğini belirterek, her zaman değerli hizmetleriyle anılacağına ve hayırla yad edileceğine inandığını bildirdi.
Erdoğan, Özal'ın vefatının 20. yılı dolayısıyla yayınladığı mesajda, "Değerli devlet adamı 8. Cumhurbaşkanımız merhum Turgut Özal bürokrat, başbakan ve cumhurbaşkanı olarak, değerli hizmetlerde bulunmuş, örnek kişiliğiyle milletimizin takdirini kazanmıştır" ifadelerini kullandı.
Özal'ın, Türkiye'nin değişim ve dönüşümüne, dünyayla bütünleşmesine öncülük ettiğini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Özal, engellere ve olumsuzluklara rağmen asla yılmamış, son nefesine kadar, demokrasimizin gelişmesi, ülkemizin refahı ve kalkınması için samimiyetle mücadele etmiştir. Milletimizin gönlünde mutena ve müstesna bir yer edinen Özal, inanıyorum ki her zaman değerli hizmetleriyle anılacak, hayırla yad edilecektir."
Ölümü sırrını koruyor
1993'ün Nisan ayında 12 günlük Türk cumhuriyetleri gezisine çıkan Turgut Özal, gezi dönüşünde 17 Nisan 1993’te vefat etti. Zehirlenme iddialarıyla birlikte Özal’ın ölümü yakın tarihin karanlık olaylarından biri haline geldi.
Özal’ın vefat ettiği günün öncesinde katıldığı bir sergi açılışında içtiği limonata içerisine zehir konulduğu iddiaları üzerine Ankara Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlattı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 17 Eylül 2012'de Özal'ın mezarının açılarak inceleme yapılmasına karar verdi.
2 Ekim 2012'de Topkapı'daki Anıt Mezar'dan çıkarılarak Yenibosna'daki Adli Tıp Kurumu'na götürülen Özal'ın cenazesi, yapılan incelemelerin ardından 5 Ekim'de yeniden defnedildi.
Özal'ın naaşında yapılan incelemeye ilişkin Adli Tıp Kurumu raporu, 12 Aralık 2012 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na ulaştı. Raporda, Özal'ın naaşında ''kadmiyum ve DDT'' bulgusuna rastlandığı ancak ölümünün bu zehirlerden kaynaklanıp kaynaklanmadığının tespit edilemediği ifade edildi.
Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal, 5 Şubat 2013'te babasına ait saç örneğini soruşturmayı yürüten savcıya verdi.
Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, Özal'ın ölümüne ilişkin "Ergenekon" davası sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz hakkında hazırladığı iddianameyi 4 Nisan 2013 tarihinde Ankara 13. Ağır ceza Mahkelesi'ne gönderdi.
Zaman aşımı süresinin dolmasına bir gün kala 16 Nisan'da kabul edilen iddianamede emekli Tuğgeneral Ersöz'ün "Cumhurbaşkanı Özal'a suikast" iddiasıyla cezalandırılması istenildi.
Ersöz hakkında hazırlanan iddianamede, ''Şüpheli Levent Ersöz'ün, açık kimliği tespit edilemeyen ancak gizli tanık 'Selçuk' tarafından 'Savaş Korkmaz' olarak belirtilen kişi ile 17 Nisan 1993'te, Türkiye'nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ı önceden planlayarak zehirlemek suretiyle öldürttüğü, bu yolla atılı suçu işlediği sonuç ve kanaatine varılmıştır'' ifadesi kullanıldı.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA