• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Şehir içi telefonda da numara taşınacak
18 Temmuz 2009 Cumartesi 11:02

Şehir içi telefonda da numara taşınacak

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, şehir içi sabit telefon hizmetleri ile sabit telefonlarda numara taşınabilirliğinin başladığını belirtti.

Acarer, yaptığı açıklamada, şehir içi telefon hizmetlerinin 11 Mayıs itibariyle rekabete açıldığını hatırlattı.

Sabit telefon hizmetleri işletmecilerine 3 aylık geçiş süresi verildiğini ifade eden Acarer, ''Şehir içi sabit telefon hizmetleri ile sabit telefonlarda numara taşınabilirliği 10 Eylülde başlayacak. Şirketler buna itiraz ediyorlar. Biz 3G'de de 3 aylık geçiş süresi koyduk. Herkes eşit başlasın istedik. Eğer işletmecileri sabit telefon hizmeti verme konusunda serbest bıraksaydık, operatörün biri alıp başını gidecekti'' dedi.

Türk Telekom dışında milletlerarası ve şehirlerarası sabit telefon hizmeti vermek için lisans alan firma sayınının daha önce 32 olduğunu belirten Acarer, şehir içi sabit telefon hizmetinin rekabete açılmasının ardından lisans alanlarla bu sayının 50'ye çıktığını söyledi. Bu işletmecilerin artık ''sabit telefon hizmetleri işletmecisi'' olarak tanımlandığını anlatan Acarer, işletmecilerin Türk Telekom ile ara bağlantı sözleşmesi yapacağını dile getirdi.

Acarer, şunları kaydetti:

''Türk Telekom ile ara bağlantı ücretleri konusunda anlaşamazlarsa, bize müracaat edecekler. Sabit telefon hizmetleri işletmecileri Türk Telekom'a bir ücret ödeyecekler. Daha sonra bize müracaat ederek, numara grupları alacaklar ve 10 Eylülden itibaren hizmet vermeye başlayacaklar. Ancak, şu ana kadar 5 işletmeci numara almak için BTK'ya başvurdu.''

-SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK?-

''Ankara ve İstanbul'da numara sıkıntısı yaşandığını'' anlatan Acarer, sistemin nasıl çalışacağı konusunda şu bilgileri verdi:

''Örneğin, Ankara'da hizmet verecek bir sabit telefon hizmeti işletmecileri bize başvurduğunda, biz ona Ankara'nın alan kodu olan 312'nin bir fazlası 313 ile başlayan numara grupları vereceğiz. Türk Telekom 312'yi kullanmaya devam edecek. Diğer işletmecilerin tümü 313'ü kullanacak. 312'deki numaralar bittiğinde, Türk Telekom'a da 313 grubundan numaralar verilecek.

Sabit telefon hizmetlerinde 10 Eylül'den itibaren numara taşınabilirliği de başlayacak. Böylece, vatandaşlar numaralarını aynı il içinde hem başka işletmeciye hem de başka semte taşıyabilecek. Şu anda numara başka bir semte bile taşınamıyor. Aslında bu şu demek: Sabit telefon numaraları artık 7 haneli değil, 10 haneli oluyor. Aboneler aynı il içinde arama yaparken alan kodunu da çevirecek.''

Acarer, şehir içi sabit telefon hizmetlerinde rekabetin başlamasıyla fiyatların aşağıya ineceğini belirterek, şehirler arası ve milletler arası sabit telefon görüşmeleri rekabete açılınca ücretlerin yüzde 40 civarında azaldığını söyledi.

Şehir içi sabit telefon hizmetlerinin rekabete açılmasının çok köklü bir değişiklik olduğunu anlatan Acarer, ''160 yıllık köklü bir gelenek yıkılıyor'' dedi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA