• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Şeffaf ama tuhaf
12 Mayıs 2014 Pazartesi 09:01

Şeffaf ama tuhaf

Rusya yanlıları Donetsk ve Lugansk'ta dün Putin'in 'Erteleyin' tavsiyesine rağmen bağımsızlık referandumu düzenledi. Oy vermede zarf ve mühür kullanılmadı. Pusulalar şeffaf sandıklara atıldı. Merkezlerde kabin bile yoktu. Kiev referandumu, 'Ülkeyi uçuruma götüren bir adım' diye niteledi.

 

Uluslararası tepkilere ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 'erteleyin' çağrısına rağmen Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçı grupların organize ettiği bağımsızlık referandumu için oy verme işlemi başladı. Donetsk ve Luhansk kentlerinde sandıkların kuruldu. Bağımsızlık referandumu adı verilen tuhaf seçimlerde oy verme işleminde zarf ve mühürler kullanılmadı. Oy pusulaları ise şeffaf sandıklara atılırken seçmen kütüğün olmadığı seçim merkezlerinde kabin bile yoktu. Kiev Hükümeti ve bazı Batılı ülkeler referandumun yasa dışı olduğunu söyledi. Kırım'ı benzer yolla ilhak eden Moskova ise seçimlerle ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

UÇURUMA DOĞRU

Sabah saat 08.00'de başlayan oy kullanma işlemi dün akşam 22.00'de sona erdi. Rusya yanlısı ayrılıkçıların yaklaşık bir ay önce Donetsk bölgesel yönetim binasını işgal ederek ilan ettikleri 'Donetsk Cumhuriyeti'nin federatif bir yapıya dönüşmesi için referandum kararı alınmıştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Aleksander Turçino, Rus yanlılarını bağımsızlığı seçmeleri halinde bunun ülkeyi uçuruma doğru götüren bir adım olacağı uyarısında bulundu. Sonucun bugün açıklanması bekleniyor.

Referandumda oy pusulaları üzerinde 'Federasyon istiyor musunuz' sorusuna yanıt olarak 'evet' ya da 'hayır' seçenekleri bulunuyor.

Sportmenliğiyle tanınan 61 yaşındaki Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, önceki gün Soçi'de buz hokeyi oynadı.

Operasyona 400 ABD'li katıldı

Ukrayna'nın doğusunda Kiev yönetimi tarafından düzenlenen operasyona, ABD'nin kötü şöhretli özel askeri şirketi Academy'nin yaklaşık 400 seçkin askerinin katıldığı iddia edildi. Alman gazetesi Bild am Sonntag'ın verdiği habere göre Academy çalışanları, Slavyansk kenti civarında federalizm taraftarlarına karşı yürütülen operasyonda yer alıyor. Gazete, Almanya Federal İstihbarat Teşkilatı'nın (BND) 29 Nisan'da konuyla ilgili bilgiyi Almanya hükümetine verdiğini belirtti. 2009 yılına kadar Blackwater olarak bilinen Academy, Irak Savaşı sırasında sivilleri öldürmek, silah kaçakçılığı ve diğer suçlarla kötü ün kazanmıştı.

Schröder: sorumlu AB Bu arada, Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder, Ukrayna krizinin temel sorumlusunun, Kiev'e Brüksel ile veya Moskova arasında bir seçim dayatan Avrupa Birliği'nin ısrarı olduğunu söyledi.

Venezuela Kiev'i tanımadığını açıkladı

ABD'nin desteklediği protestolara sahne olan Venezuela, Ukrayna'da özgür seçimler yapılmadığı sürece Kiev yönetiminin meşruiyetini tanımayacaklarını açıkladı. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Venezuela Dışişleri Bakanlığı ayrıca ABD ve NATO'nun Ukrayna krizine müdahalesinin tüm Avrasya bölgesinin istikrarsızlığını tehdit ettiğini vurguladı.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA