• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Sedef kalbi tehdit ediyor
12 Ekim 2012 Cuma 16:28

Sedef kalbi tehdit ediyor

Sedef hastalığı kontrol altına alınmadığında; kalp, yüksek tansiyon ve obezite gibi birçok soruna zemin hazırlıyor.
Sedef hastalığının, hem vücutta neden olduğu görünüm hem de bulaşabileceği endişesi ile hastaları huzursuz ettiğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Hande Ulusal, sedefin toplumda %1 ile 3 oranında görülen kronik bir hastalık olduğunu söyledi.
Sınırlı, kırmızı bir zemin üzerine yerleşmiş sedef gibi beyaz renkte kabuklarla kendini gösteren hastalık; kabukların renginden dolayı "sedef hastalığı" adını alıyor. Hastalık; sıklıkla saç içinde, diz, dirsek ve tırnak gibi bölgelerde bulunabileceği gibi daha yaygın da olabiliyor.
Hastalığın oluşumunda, bağışıklık sistemi sorunları ve genetik faktörlerin ön planda olduğunu belirten Dr. Ulusal, "Özellikle yaygın olduğunda hastanın yaşam kalitesini ciddi ölçüde etkiler. Halk arasında 'Sedef hastalığı bulaşıcıdır, sedef hastaları evlenemez' şekildeki olumsuz inanışlara itibar edilmemesi gerekir. Sedef bulaşıcı bir hastalık olmadığından hasta diğer bir kişinin sağlığını tehdit etmez" dedi.
BAŞKA HASTALIKLARIN HABERCİSİ OLABİLİR
Fiziksel travmalar, soğuk hava, bakteriyel ve viral enfeksiyonlar, stres, ağrı kesiciler başta olmak üzere bazı tansiyon ilaçları veya kortizonun kesilmesi, alkol ve sigaranın sedefi tetiklediğini vurgulayan Ulusal, "Sedef hastalığı eklem romatizması, yüksek tansiyon, kolesterol yüksekliği, obezite, depresyon, diyabet ve koroner kalp hastalığı gibi bir takım başka hastalıklara da zemin hazırlayabilmektedir" diye konuştu.
HASTALIĞIN SEVİYESİNE GÖRE TEDAVİ UYGULANIYOR
Kesin tedavisi olmayan sedef hastalığında kullanılan ilaçlar var. Hastalığın dağılım ve şiddetine göre tedavi seçeneğine karar veriliyor. Hafif vakalarda deriye yüzeysel uygulanan tedavilerden faydalanırken, daha yaygın olan hastalıkta fototerapi, geleneksel hap veya iğne tedavileri yapılıyor.
Son yıllarda geleneksel tedavilere dirençli olan hastalarda biyolojik ajan denilen ileri teknoloji ilaçların kullanıldığını belirten Dr. Ulusal, bunların uzmanhekim tarafından uygulandığını sözlerine ekledi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA