• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Sebze ve Meyve tane ile satılabilir
12 Ocak 2010 Salı 12:12

Sebze ve Meyve tane ile satılabilir

Kamuoyunda ''Haller Yasası'' olarak bilinen Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı ile
Kamuoyunda ''Haller Yasası'' olarak bilinen Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı ile sebze ve meyvede taneli satış döneminin başlayacağı ileri sürüldü.
     Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği (KONMESKOM) Başkanı Halil İbrahim Gürbüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hallerin hem üreticinin hem de tüketicinin haklarını koruyan yerler olduğunu belirtti.
     Hallerin üreticinin ürettiği sebze ve meyvenin tekelci ve kartelci kuruluşların eline geçmesini engellediğini ifade eden Gürbüz, sağlıklı fiyat oluşumunun haller sayesinde gerçekleştiğini bildirdi.
     Arz ve talep dengesinin gözetilerek fiyat dengesinin sağlıklı bir şekilde gerçekleştiği hallerin Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı ile tekelleşmesinin önünün açıldığını savunan Gürbüz, ''Haller ortadan kaldırıldığında kartelci sermaye grupları sektörü ele geçirecek ve sebze meyve fiyatlarında büyük sıkıntılar baş gösterecek. Piyasayı ele geçiren kuruluşlar fiyatları istedikleri gibi belirleyecek. Herkes istediği fiyattan ürünü satabilecek. Mevcut durumda haller bunu engelliyor'' dedi.
     Gürbüz, böyle bir uygulamadan 70 milyon tüketicinin zarar göreceğini belirterek, sebze meyve fiyatlarının düşmeyeceğini aksine daha da artacağını iddia ederek, şunları kaydetti:
     ''Tekelleşme ve kartelleşmenin önü açılıyor. Haller Yasası ile sebze meyvede tane ile satış dönemi başlayacak. Tarım ülkesi olan Türkiye'de, Avrupa gibi sebze ve meyveyi tane ile alıp tüketeceğiz. Çünkü fiyatlar çok artacak. Kilo ile meyve ve sebze almak lüks olacak. Hükümetin iyi niyetle bir tasarı hazırladığını biliyoruz, ancak sonuçları hiç iyi olmayacak.''
    
     -''KÜÇÜK ÜRETİCİ YOK OLACAK''-
    
     Küçük üreticinin haller yasasının ortaya çıkaracağı sıkıntılardan habersiz olduğunu anlatan Gürbüz, ''Türkiye'de tarımla uğraşanların yüzde 90'ı küçük üretici. Yasayla piyasada tek hakim tekeller olacak ve 2-3 dönüm arazisi olan küçük üreticiler yok olacak'' diye konuştu.
     Gürbüz, tasarının yasalaşmaması için çalışmalar yaptıklarını ve mücadelelerini meşru zeminlerde sonuna kadar sürdüreceklerini belirterek, 70 milyon tüketici adına Haller Yasası'nın yanlış olduğunu, çıkmaması gerektiğini her yerde dile getireceklerini sözlerine ekledi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA