• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Şeb-i Arus törenleri başladı
07 Aralık 2015 Pazartesi 17:21

Şeb-i Arus törenleri başladı

Mevlana'nın 742. Vuslat Yıldönümü etkinlikleri, Kültür ve Turizm Bakanı Ünal'ın da katıldığı "Kandil uyandırma merasimi" ile başladı

Mevlana'nın 742. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'ında katıldığı "Kandil uyandırma merasimi" ve "Sevgi ve hoşgörü yürüyüşü" ile başladı.

 

lk olarak Alaaddin Tepesi yakınlarındaki Mevlana ile Şems-i Tebrizi'nin buluştuğu noktaya yerleştirilen Meracel Bahreyn (İki denizin buluşması) Kandili; Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Konya Valisi Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Mevlana'nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru ile protokol üyeleri tarafından yakıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, gazetecilere yaptığı açıklamada, Hz. Mevlana'nın huzuruna yakışır şekilde edeple burada bulunulması gerektiğini söyledi.

Sevgiye, barışa ve kardeşliğe her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulduğunu belirten Ünal, "Hz. Mevlana'nın insanlığa asırlar ötesinden gelen sesi, ilk günkü tazeliği ile bizi fıtratımıza, Rahim ve Rahman olana, merhamete, barışa, kardeşliğe ve sevgiye davet ediyor" dedi.

Bir kültür ve medeniyeti yaşatanın, o kültür ve medeniyetin ritüellerinin beslendiği damar olduğunu dile getiren Ünal, şöyle devam etti:

"Bizim medeniyetimizin ritüellerini işte bu kardeşlik, sevgi, barış, merhamet oluşturuyor. Bugün burada Şems-i Tebrizi Hazretleri ile Hazreti Pir'in, Mevlana Hazretlerinin, buluştuğu, o iki deryanın birbirine kavuştuğu yerdeyiz. Bize bir ses ve soluk olarak ulaşan bütün güzelliklerin anısına, insanlığın kalbinde sevgi, barış ve kardeşliğin kandilinin uyanmasının temennisi ile bu kandili uyandırıyoruz."

Şeb-i Arus etkinliklerinin güçlü ve geleneksel ritüellerle yaşatılıyor olmasının kıymetli olduğunu vurgulayan Ünal, "Mevlana'nın, bütün insanlığı kalbiyle, ruhuyla kavrayan diliyle, buradan bütün dünyaya insanca mesajlar vermek istiyoruz" diye konuştu.

- Sur'daki tarihi camiye terör saldırısı

Ünal, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarınca düzenlenen saldırıda, kentteki ilk Osmanlı eseri Fatihpaşa Camisi'nde çıkan yangına da değinerek, şunları kaydetti:

"Maalesef bugün Diyarbakır'da ilk Osmanlı eseri Fatihpaşa Camisi teröristlerin saldırısına uğradı. İtfaiye ekipleri yangını söndürmek için bölgeye intikal etmesine rağmen, söndürülmesine müsaade edilmiyor. Kültürel mirasımız, tarihi mirasımız adeta bir Taliban zihniyetiyle terör örgütünün saldırılarına maruz kalıyor. Dört ayaklı minarenin uğradığı saldırıdan sonra Diyarbakır'da Fatihpaşa Camisi'nin uğradığı saldırıyı da buradan, Hz. Mevlana'nın huzurunda şiddetle kınıyorum. İnşallah en kısa zamanda Diyarbakır'a gideceğim, orada kültürümüzün, tarihimizin ve bu mirasın korunması için yerinde incelemelerde bulunacağım."

Protokol üyeleri daha sonra Genelkurmay Başkanlığı Askeri Müze Komutanlığı Mehteran Birliği eşliğinde Konya Valiliği önüne kadar yürüdü. Mehteran Birliği tarafından burada konser verildi.

Konya Valiliği önünde başlayan "Sevgi ve hoşgörü yürüyüşü", Mevlana Müzesi önünde sona erdi.

Müze'deki Mevlana Dergahı Semahanesi'nde sema gösterisi gerçekleştirildi. Ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu'nda görevli Semazenbaşı Ahmet Sami Küçük tarafından, bir Mevlevi geleneği olan Gülbang duası yapıldı.

- "Yunus Emre Oratoryosu" 

Mevlana'nın 742. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri, Konya'da çok sayıda kurum ve kuruluşun işbirliğiyle bu yıl "Aşıkların niyazı kabul ola..." temasıyla gerçekleştiriliyor.

Törenler kapsamında şehir merkezi ve ilçelerde 78 ayrı mekanda 168 faaliyet düzenlenecek. Mevlana Kültür Merkezi Sergi Salonu'nda bu yıl çeşitli kişi, kurum ve kuruluşların 35 sergisi ile tanıtım stantlarının açılışı yapılacak. Sergiler 17 Aralık'a kadar gezilebilecek. Türkçe ve İngilizce Mesnevi Dersleri ile konferans, söyleşi, panel, çalıştay, tiyatro ve şiir dinletileri düzenlenecek.

Bu yıl törenler kapsamında bir ilk olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Bursa Bölge Senfoni Orkestrası Devlet Çoksesli Korosunca "Yunus Emre Oratoryosu" gerçekleştirilecek. 

Türk Tasavvuf Müziği Konseri ise Ahmet Özhan'ın Genel Sanat Yönetmenliğinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğunca verilecek.

7-17 Aralık tarihlerinde 11'i akşam 4'ü gündüz olmak üzere toplam 15 sema ayini gerçekleştirilecek. Sema ayini ve diğer etkinliklere 70 binin üzerinde ziyaretçinin katılması bekleniyor.

Ekinliklerde Mevlana Kültür Merkezi ve Konya Büyükşehir Belediyesince inşa edilen 10 bin kişi kapasiteli Kongre Merkezi kullanılacak. 13 Aralık ve Şeb-i Arus gecesi olan 17 Aralık'taki etkinlikler, Konya Büyükşehir Belediyesi Spor ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA