• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Şeb-i Arus Etkinlikleri bugün başlıyor
07 Aralık 2011 Çarşamba 07:36

Şeb-i Arus Etkinlikleri bugün başlıyor

"Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri" olarak isimlendirililen törenler, bugün saat 20.00 Mavlana Kültür Merkezindeki açış töreniyle başlıyor.
Mevlânâ Celaleddin-i Rumi'nin ölüm yıl dönümlerinde 17 Aralık tarihlerine denk gelen haftalarda yapılan ve "Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri" olarak isimlendirililen törenlerin Sema programı  bugün saat 20.00 Mavlana Kültür Merkezindeki açış töreniyle başlıyor.

Programlarda yine Konya Türk Tasavvuf Müziği topluluğu Sema ayinini icra edecek. Genel SAnat Yönetmenliğini Yusuf Kaya'nın yapacağı Sema Ayininde Köçek Derviş Mustafa Dede'nin Beyati Ayini Şerifi icra edilecek.

Yine her yıl olduğu gibi bu seneki törenlerde de her Sema Ayini Şerifi öncesi Ahmet Özhan konseri olacak.
 
Konya, Mevlânâ Celaleddin-i Rumi'nin vefatının 738. yılında gerçekleştirilecek anma törenlerine hazırlanıyor. Her yıl 7-17 Aralık tarihleri arasında yapılan Uluslararası Vuslat Yıldönümü Törenleri, bu sene sema ayini, sergi, seminer, sempozyum, Mesnevi sohbetleri gibi 144 değişik etkinliğe sahne olacak.

Mevlânâ'yı Anma Törenleri, bugün saat 13.00'daki Genelkurmay Başkanlığı Mehteran Bölüğü'nün katılacağı 'Sevgi ve Hoşgörü Yürüyüşü' ile başlayacak. İlk gün programı, Mevlânâ Müzesi'nde saat 14.00'da yapılacak çocuk semazenlerin sema töreni ve gülbang duasıyla devam edecek. 18.00'daki Dünya İnançları Fotoğraf Yarışması Ödül Töreni ve sergi açılışları ile sürecek birinci gün programı, Saat 19.00'daki Mesnevi Dersleri ve saat 20.00'daki Sema Ayini ile tamamlanacak. İkinci günden itibaren her gün iki sema ayini yapılacak.
 
Törenler kapsamında, Mevlânâ Kültür Merkezi, Selçuk, Mevlânâ, KTO Karatay ve Konya üniversitelerinde, Mevlânâ hakkında seminer, sempozyum, konferanslar yapılacak, çeşitli sergiler açılacak. Törenlerde bilet talepleri www.konyakultur.gov.tr internet adresi üzerinden alıyor.
  
........................
 
 
 
"Şeb-i Arus"un sözlük manası "düğün gecesi" demektir. Mevlânâ Celaleddin-i Rumi kendi ölümüne Rabbine duyduğu aşktan dolayı sevgiliye kavuşma yani düğün gecesi demiştir.
Mevlânâ Celaleddin-i Rumi'nin ölüm yıl dönümlerinde 17 Aralık tarihlerine denk gelen haftalarda yapılan ve "Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri" olarak isimlendirilmeye başlanılan törenler, halk arasında Şeb-i Arus Şenlikleri olarak da anılmaktadır.
 
 
 
 
 
Haberkonya.com
....
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA