• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Sayısal düşünemeyen ekonomik geleceği güven altına alamıyor”
13 Ocak 2016 Çarşamba 11:42

“Sayısal düşünemeyen ekonomik geleceği güven altına alamıyor”

Konya Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTİMEDER)  Bilgi Aktarım Programına Dünya Gazetesi Yazarı ve İşletme Yönetim Uzmanı Dr. Rüştü Bozkurt konuk oldu. Dernek üyelerine, “İş Yaşamında Geleceğe Bakış” konulu sunum yapan Bozkurt, ekonomik büyümeyi, istihdamı, beceri geliştirmeyi , rekabetçiliği ve ihracatı artırmak  için  değişen  varsayımlara göre  yeni "zihni modeller" kurmanın gerekliliğini vurguladı.     

Herkesin teknoloji geliştirme üzerine düşünülmesi gerektiğini dile getiren Bozkurt, akıllı üretim, yapay zeka ve ürün geliştirmenin yeni gerek şatlarının düşünülmesi gerektiğini ifade etti. Bozkurt, ne yapılması gerektiği konusunda şu önerileri sıraladı; “Makinelerin, süreçlerin, sistemlerin ve sistemlerin sistemini iletişim haline akıllı imalat ve endüstri 4.0'ın ne olduğunu ve ne etki yapacağını içimize sindirelim. Akıllı, bağlantılı ürünlerin çığ gibi üzerimize gelen etkileri üzerine kafa yoralım. Üç boyutlu baskı ve eklemeli üretimin 5 yıl sonrasında bizi  nasıl etkiyeceğini dert edinelim. Her büyük değişim ve dönüşümün fırsatları  kadar tehlikeleri de vardır. Fırsatlara odaklanalım.”

Bilgi toplumu aşamasında olduğumuzu hatırlatan Bozkurt, “Bugün, birikim, bilinç, bakış, buluş, beklenti ve  bereket üretme sistemi dünden farklı. Algoritmalarla  sayısal düşünmeyen geleceğini güven altına alamıyor. Kendisi ve birlikte olduğu insanlarla, hatta erişebildikleriyle sorunu nasıl ele almalıyım? diye konuya kapsayıcı anlayışla  sahip çıkmayan tökezliyor. İşin bütününü parçalara ayırarak,sürecin bileşenlerine hakim olamayan rekabet edemiyor. İşini etkileyen genel eğilimleri, süreç bağlamlarını net olarak tanımlamayan ayakta durmakta zorlanıyor. Zihni modelinin varsayımlarını sürekli sorgulamayan işiyle ilgili soyutlama yapamayan geleceğini güven altına alamıyor” diye konuştu.

Keşfet, Tanımla ve Odaklan

Bozkurt, hızla yaşanan değişimlere karşı yetersiz kalmamak için keşfetme,tanımlama ve odaklanmanın önemine dikkat çekerek, işletim sistemleri, kodlama ve yazılım protokolleriyle barışık olmayanların  işyerini sürdüremediğini belirtti.

Son 250 yılda bugünkü  sistemlerin kendi norm ve standartlarını oluşturduğunu kaydeden Bozkurt, şöyle konuştu: “1969 yılında programlanabilir ilk elektronik sistemlerden bugün büyük bir hızla servet ve sermayenin üretme kaynakları değişiyor. Fabrika-odaklı Sanayi Toplumu, emek-sermaye eksenli bir üretim, tüketim, bölüşüm ilişkisi oluşturdu. Kapitalist ve sosyalist yöntemlerle kalkınma ve  refah üretimi denendi. Tezgahlarda makine kullanımına  endüstri 1.0 dendi. Kayan bant ve iş bölümünün derinleşmesine endüstri 2.0 adı verildi. Elektronik programlama  endüstri 3.0 aşaması yarattı. Şimdi, makineleri, iş süreçlerini, genel olarak  sistemlerin, hepsinden önemlesi  sistemlerin sisteminin birbirine iletişim kurduğu,  üretimin iç örgütlenmesinde ve endüstri devlet ilişkilerinde  yeni kombinasyonlar, yeni koordinasyonlar, yeni rekabet stratejileri," ortaya çıktı. Sağlıklı verilerle işimizi  alışkanlıkla değil analizle yapmak olan analitik 1.0 aşamasından, büyük verinin ehlileştirilerek, işe yarayan bilgilerin seçilmesi aşamasına geçilmesine analitik 2.0 dendi. Yetmedi, şimdi seçilen, ayıklanan, yararlı bilgilerin  bir ürünün içine gömerek, yeni bir iş yapma tarzı metod geliştirme aşamasına geçildi; buna da  analitik 3.0 deniyor.”      

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA