• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Sayıları hızla artan farelerle başa çıkılamıyor
24 Ocak 2010 Pazar 11:36

Sayıları hızla artan farelerle başa çıkılamıyor

Türkiye'de tarla farelerinin en yoğun görüldüğü yerlerin başında olan Konya'nın
Türkiye'de tarla farelerinin en yoğun görüldüğü yerlerin başında olan Konya'nın Beyşehir ilçesinde Ziraat Odası, şu ana kadar 144 kilo fare zehiri kullanıldığını belirtti.
     Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Dursun Ersözlü, mahsul sezonunda hububat, pancar, patates başta olmak üzere birçok ürüne zarar veren tarla faresiyle zamanında mücadele başlatıldığını söyledi.
     Türkiye genelinde bir kaç ay önce ortaya çıkan tarla faresinin aşırı üreme sorununun Bakanlık yetkililerine iletilmesinin ardından önce uçakla sonra da gemiyle, ithalat izni alan firmalarca Hindistan'dan bol miktarda fare zehiri getirildiğini anlatan Ersözlü, şunları kaydetti:
     ''Özellikle İç Anadolu ve Ege Bölgesinde tarla fareleri tarım alanlarını tehdit edecek sayıya ulaşmıştı ancak, ülkede yeterince zehir yoktu. Türkiye'ye gelen fare zehirinin ilk partisi elimize ulaşır ulaşmaz, hemen uygulamaya geçtik. Tarla farelerinin en yoğun görüldüğü yerlerin başında olan Beyşehir'de, 144 kilo fare zehiri kullandık. Bu zehirleri, buğdayla karıştırıp ekili alanlara bıraktık. Hububatın topraktan çıkmaya başladığı bu dönem fareyle mücadele açısından çok kritik... Şu ana kadar tarlalardaki fare delikleri içine koyduğumuz zehrin olumlu etkilerini şimdiden görmeye başladık, fare sayısında azalma gözlemliyoruz.''
    
     -ZEHİR KULLANIMI ŞİMDİDEN 10 KAT ARTTI-
    
     Her yıl yaklaşık Beyşehir genelinde 12-13 kilo fare zehiri kullanıldığını, bu sayının şimdiden 144 kiloya ulaştığını vurgulayan Ersözlü, ''Bu 144 kilo fare zehiri yaklaşık 7 ton buğday tanesiyle karıştırılarak fare mücadelesinde kullanıldı. Ziraat Odası olarak önümüzdeki günlerde çiftçimize yeniden zehirli buğday desteğinde bulunacağız. Kilosu piyasada 4 liradan satılan bu zehirli buğdayı 1 liradan çiftçimize destek olarak vereceğiz'' diye konuştu.
     Ersözlü, sayıları Konya Ovası'nın genelinde anormal şekilde artan ve çiftçiyi büyük oranda ekonomik kayba uğratmasından korkulan tarla faresiyle mücadelenin, önümüzdeki aylarda da devam edeceğini sözlerine ekledi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA