• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Savcıya Kılıçdaroğlu sürgünü
07 Mayıs 2014 Çarşamba 09:10

Savcıya Kılıçdaroğlu sürgünü

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nu yanlışlıkla ifadeye çağıran Cumhuriyet Savcısı Mehmet Demir, hakkındaki soruşturma bitene kadar Edirne'ye sürüldü. Bakanlar hakkında fezleke hazırlayan savcılar 'kahraman' ilan edilirken, 17-25 Aralık komplolarına ilişkin açıklamalarıyla CHP ve paralel yapının hedefi haline gelen Demir'in sürgüne uğraması dikkat çekti.

 

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu 'sehven' ifadeye çağıran Savcı Mehmet Demir, soruşturma bitene kadar Edirne savcısı olarak yetkilendirildi. Savcı Demir, 17-25 Aralık darbe girişimlerine dair açıklamalarıyla CHP ile paralel yapının hedefi haline gelmişti. Usûl şartlarına uymadığı için 4 eski bakan hakkında hazırladığı fezleke TBMM ve Adalet Bakanlığı'ndan dönen savcılar 'kahraman' ilan edilirken Demir'e yapılanlar kamuoyunun dikkatinden kaçmadı.

MONTAJ KAYITLARI SEÇİM MALZEMESİ YAPTI

30 Mart yerel seçimleri öncesi her türlü 'masumiyet karinesi'ni ihlal ederek montaj ses kayıtlarını TBMM kürsüsünde, seçim meydanlarında ve katıldığı programlarda açıklamaktan çekinmeyen Kılıçdaroğlu ile ilgili soruşturmayı yürüten savcı, 'sürgün'le cezalandırıldı. 17 ve 25 Aralık operasyonlarının hükümete ve milli iradeye karşı bir darbe girişimi olduğunu açıkça dile getirdiği için bir anda CHP ve paralel yapının hedefi haline gelen Savcı Demir, yürüttüğü soruşturmalardan el çektirilerek hakkındaki soruşturma tamamlanıncaya kadar Edirne'de görevlendirildi.

USÛLSÜZ FEZLEKE HAZIRLAYANLAR KAHRAMAN!

4 eski bakan hakkında hazırladığı fezlekeler daha kapağı bile açılmadan TBMM ve Adalet Bakanlığı tarafından iade edilen savcılar 'kahraman' ilan edilirken, Kılıçdaroğlu'nu 'sehven ifadeye' çağırmasıyla hedef haline getirilen Demir'in sürgün edilmesi dikkatlerden kaçmadı. Bakanlarla ilgili fezlekeler önce Adalet Bakanlığı'na gönderilmiş, bakanlık 2010 tarihli genelgeyi göstererek bakanlarla ilgili fezlekenin doğrudan TBMM Başkanlığı'na gönderilmesi gerektiğine dikkat çekerek dosyayı iade etmişti. Fezlekenin nereye gönderileceğinden bihaber savcı, 20 klasörlük dosyayı bu kez TBMM Başkanlığı'na gönderdi. Bu dosya da, içindeki üçüncü şahısların durumu gerekçe gösterilerek tekrar iade edilmişti.

17-25 ARALIK BASKINLARI: CUNTANIN DARBE GİRİŞİMİ

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Demir, 17 Aralık operasyonunu darbe girişimi olarak nitelendirmişti. Demir, 'Yargı ve emniyetten oluşan bir cunta tarafından darbe girişiminde bulunuldu. Kamuoyu da bunu böyle algıladı. Can alıcı soru şu: Darbe teşebbüsü olduğuna kim karar verir? Bu sorunun yasal mevzuat içinde bir cevabı yok. Ancak hukukun temel prensibi ve siyaset bilimi açısından cevabı nettir. Darbe teşebbüsüne maruz kalan iktidar karar verir, ki darbeyi önlesin' ifadelerini kullanmıştı.

Darbeye dikkat çekmişti

Edirne'ye sürülen Savcı Mehmet Demir, kaleme aldığı yazılarda, 17-25 Aralık komploları sonrası HSYK'nın tutumunu eleştirmesiyle dikkat çekmişti. Demir, konuya ilişkin şu değerlendirmeleri yapmıştı: '17 ve 25 Aralık'ta kurgulanan soruşturmalar, HSYK'nın 13 üyesinin yayımladığı bildiriler, MİT'e ait TIR'ların aranması gibi olayların gösterdiği ve Başbakan'ın tarif ettiği gibi, hükümete karşı bir darbe girişimi algısı oluşmuştur. Bütün bu algı ve kuşkulardan sonra yargı üzerinde özellikle de HSYK üzerinde giderilemez bir şaibe meydana gelmiştir. Bunun için HSYK kanun değişikliği gerekli hale gelmiştir. HSYK ve dolayısıyla yargıyı bir kısım yapıların örgütlü davranışlarından temizlemek için bu kanun değişikliğinden daha etkili -kısa vadede- bir çözüm görünmemektedir. Ayrıca bu kanun yargıyı bir kesimin hâkimiyetinden kurtarmaya yönelik olduğundan, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığına aykırı da değildir. Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığına aykırı olan durum, yargıyı bu şekilde bir kesimin örgütlü işgali altıda bırakmak olacaktır. Bu kanunun anayasaya aykırı bir tarafı da yoktur. Zira anayasa, HSYK dairelerinin, sekretaryanın ve teftiş kurulunun nasıl teşkil edileceğini kanuna bırakmıştır.'

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA