• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Sandıkta oy çalma tarihe karışacak
16 Mart 2010 Salı 10:03

Sandıkta oy çalma tarihe karışacak

Her seçim sonrası yükselen oy hırsızlığı feryatlarını dindirmek için yeni tedbirler alınıyor. Oy hırsızlığına karşı sandıkta yeni güvenlik tedbirleri alınacak.

Ak Parti, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın mart ayı sonuna kadar gündeme getirileceğini açıkladığı Seçim Yasası değişiklik teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu. Teklifteki en önemli düzenlemeler sandıkta oy çalındığı ya da yeni bilgisayar sisteminde usulsüzlük yapıldığı iddialarını ortadan kaldırmaya yönelik oldu. AK Parti Genel başkan Yardımcısı Haluk İpek'in imzası ile Meclis Başkanlığı'na sunduğu yasa teklifi şu değişiklikleri içeriyor:

SANDIĞA ÜÇ ÖNLEM

GÜVENLİK: Oyların çalınması, birleştirme tutanaklarına yanlış yazılmasını önlemek için sandıkta çifte güvence getiriliyor. Sandıklar açıldığında oylar iki tutanağa tek tek yazılacak. Sayım bitince tutanaklar karşılaştırılacak. Eğer iki tutanak birbirini tutmuyorsa oylar ikinci kez sayılacak. İlçe seçim kurullarındaki birleştirme tutanaklarının sağlıklı olması için bir de denetim tutanağı tutulacak. Birleştirme tutanağı hazırlandıktan sonra sonuçlar yüksek sesli okunarak sağlaması yapılacak. Bir sorun yoksa denetim tutanağı tutulacak. Sorun varsa birleştirme tutanakları tekrar kontrol edilecek.

RENK: Partilerin amblemleri kendi renkleri ile pusulaya basılacak. Pusulada lider isimleri bulunacak, ancak adaylar olmayacak.

POLİS: Sandık güvenliği konusunda yargıya daha fazla yetki verilecek. Sandık görevlileri baskı ve şiddet olduğu kanaatine varırsa güvenlik güçlerini çağıracak. Oy kullanmasını önleyenlere bir ile 3 yıl arasında hapis cezası verilecek.

GECE: Güneş battıktan sonra iki saat daha propaganda çalışmaları sürecek. Halen mitinglere güneş batana kadar izin veriliyordu.

CEP: Siyasi partiler seçim dönemlerinde gazete, televizyon, radyo ve internet sitelerine reklam verebilecek. Cep telefonları ile maillere mesaj gönderebilecek.

HEDİYE: Siyasi partiler ve adaylar broşür, el ilanı, parti bayrağı, poster, afiş, CD, DVD dağıtabilecek. Adayların seçmenlere vereceği şapka, kalem, anahtarlık gibi hediyelerin fiyatı 5 TL'yi geçemeyecek.

REKLAM: Belediyelerin özel şirketlere kiraladıkları dahil şehir içindeki reklam panolarının kullanımı YSK'ya bırakılacak.

SÜRE: Partiler için propaganda süresi 20 günden 30 güne çıkarılacak. Vatandaşlar ev ve arabalarına bayrak asabilecek.

YASAK: Metro, vapur, otobüs gibi kamuya ait toplu taşıma araçlarındaki ilan ve reklam panoları ile televizyonlarda, bunların yolcu indirip bindirdiği yerlerde siyasi reklam yapılamayacak, afiş, bayrak asılamayacak.

ANKET: Seçimlerden önce kamuoyu araştırması, anket yayınlama yasağı da teklif ile kaldırılıyor.

ŞEFFAFLIK: Seçimlerde şeffaf sandık kullanılacak. Oy kabinlerine de standart getirilecek.

SANDIK BAŞI: Sandık başında telefonla konuşma yapılamayacak. Sandık alanında bir parti ya da adayı gösteren rozet, amblem gibi şeyler takılamayacak, propaganda yapılamayacak. Kamera ve fotoğraf makinesi ile oy kullanılmasına izin verilmeyecek

PUSULA: Hangi durumlarda oyların geçersiz sayılacağı tek tek yazıldı. Evet mührü kurumadığı için başka yere taşarsa ve bunda bir art niyet olmadığı görülürse oylar geçerli olacak. Bir parti bir ilde eksik liste verirse bu seçime girmesine engel olmayacak.

KÜRTÇE: AK Parti'nin değişiklik teklifinde Kürtçe propagandaya izin veren değişikliğin yer almaması dikkat çekti. Teklif hazırlanırken Kürtçe propaganda yasağının kaldırılması öngörülmüştü

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA