• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Sandıkta kaosa üçlü önlem
29 Mart 2014 Cumartesi 09:20

Sandıkta kaosa üçlü önlem

Milli iradeye güvenmeyenlerin seçim sonuçları üzerinden kaos oluşturma planlarına karşı tüm önlemler alındı.

Seçim sonuçlarını tartışmalı hale getirmek isteyenler amacına ulaşamayacak. AK Parti'nin YSK'daki temsilcisi Şeref Malkoç, seçim günü sonuçların güvenilir şekilde YSK'ya ve parti genel merkezlerine ulaşması için izlenecek yöntemi anlattı.

Sandık sonuç tutanaklarının ıslak imzalı olarak her sandık başında partilerin temsilcilerine verileceğini belirten Malkoç, parti genel merkezlerine üç koldan tutanakların geleceğini, partilerin bunları karşılaştırarak sorun varsa itiraz edebileceğini dile getirdi. Malkoç, en çok dile getirilen sandık başında kaos oluşturulması ihtimalini hatırlatarak, böyle durumlarda sandık başkanının hemen polis çağırması gerektiğini dile getirdi.

EN GÜVENLİ ÜLKEYİZ

Malkoç, Türkiye'nin seçim güvenliği konusunda dünyanın en başarılı ülkelerinden olduğunu belirterek, 'Seçim güvenliği açısından en önemli unsur, yargının gözetiminde, yönetiminde yapılıyor olması. Başta YSK var, illerde il seçim kurulu, ilçelerde ilçe seçim kurulunun başında hakimler var. En uçtaki nokta sandık kurulu, sandık kurulunda biri başkan iki memur var ve bunları hakim belirliyor. Onun dışında da milletvekili seçiminde ilk beşe giren partilerden 5 parti temsilcisi var. Sandık kurulu dışında ilçe seçim kurulunda ve YSK'da da partilerin temsilcileri var. AK Parti adına ben varım. Verilen oylarda ve yapılan işlemlerde her partinin itiraz etme hakkı var' dedi.

HİLE ZAYIF İHTİMAL

Seçimlerde en önemli konunun sandığa oyun sağlam girmesi ve sağlam çıkması olduğunu kaydeden Malkoç, 'Sandığa giden vatandaşın müdahale edilmeden oyunu kullanması gerekiyor. İkinci aşama, oyların sayılması, kaç oy kullanılmış, zarfların sayılması, burada bir problem yoksa, ondan sonra oy pusulaları açılıyor. Sonuçların yazılı olduğu tutanağı parti temsilcileri imzalıyor. Sandık kurulundaki 5 partinin temsilcisine birer tane ıslak imzalı tutanak veriliyor. Bu yetmiyor pusula üzerindeki 10 partinin orada bulunan temsilcilerine de veriliyor. Burada hilenin hurdanın olması zayıf bir ihtimal' dedi.

HER ŞEY GÖZÖNÜNDE

Malkoç, ilçe seçim kurulundaki işlemleri ise şöyle anlattı: 'Tutanağı alan sandık kurulu başkanı, ilçe seçim kuruluna getiriyor. İlçe seçim kurulunda bir sistem ve ayrı ayrı masalar kurulmuş. Bu sonuçlar bilgisayara giriyor, AK Parti'nin ve diğer partilerin temsilcileri ilçe seçim kurulundaki ekrandan takip ediyor. Daha sonra ilçe seçim kurulu, tutanağı tarayıcıya koyup tarıyor, tarayıcı onu direkt Ankara'ya YSK'ya, YSK da bu sistemi kuran bütün parti genel merkezlerine taranmış tutanağı gönderiyor.'

ISLAK İMZALI TUTANAK

AK Parti'nin Yüksek Seçim Kurulu'ndaki temsilcisi Şeref Malkoç, 'Bizim sandıktaki temsilcimiz ıslak imzalı sandık sonuç tutanağını aldı, onu partinin ilçe teşkilatına getirdi, orada bir sistem kurmuşuz tutanağı yüklüyoruz. İlçe seçim kurulunda yazılıyor onun sonuçları bize geliyor. Ayrıca sandık sonuç tutanağını YSK tarıyor bize gönderiyor. Böylece üç tane veri oluyor elimizde, bir sandık temsilcimizin getirdiği ıslak imzalı sandık sonuç tutanağı, iki ilçe seçim kurulundan gelen sonuç, üç tarayıcıyla Yüksek Seçim Kurulu'ndan gelen tutanak. Biz bu tutanağa bakıyoruz üçü birbirinden farklıysa nerede yanlışlık var. Buna göre itiraz edebiliyoruz' diye konuştu.

Boş zarflar da tutanakta olacak

Sandık başındaki olası karışıklık ihtimallerini de değerlendiren Malkoç, herhangi bir olay yaşındığında sandık kurulu başkanının yetkisini kullanarak güvenlik güçlerini çağırması gerektiğini belirtti. Bunun ilk varsayım olduğunu bildiren Malkoç, 'İkinci varsayım, diyelim A partisinin on tane ilçede kazanma ihtimali yok, on ilçede her sandıktan bir kişi iki kişi gitsin pusulayı zarfı alsın, A partisinin altına mührü bassın, pusulaları cebine koysun, zarfı sandığa atsın. Bunları toplar, bin 500 pusula çok rahat toplanır, gider bunları çöplüğe atar, çağırır haber ajansını işte AK Partililer hile yaptı falan. Bunlar olsa bile, araştırılır. Sandıklar geldiğinde kaç tane boş zarf çıkmış, kaç tane yırtık pusula çıkmış, hepsinin tutanağı var. Bunları ilçe seçim kurulu araştırır. Bu noktada bir karar verir' dedi.

800 bin AK Partili eğitim aldı

YSK'nın bilgisayarlarına dışarıdan bir müdahalenin mümkün olmadığını belirten Şeref Malkoç, bunun test edilip, sistemin güvenli olduğunun belirlendiğini söyledi.

AK Parti'nin Türkiye genelinde seçimle ilgili 800 bin görevlisini eğitimden geçirdiğini kaydeden Malkoç, 'Bunların bir kısmı ilçe seçim kurullarında, önemli bir kısmı sandık kurullarında olacak. 195 bin sandık var, her sandığa bir asil üye bir yedek üye verme hakkımız var, var, bir de bina sorumlumuz var. Bu insanlar sandık nasıl kurulur, oy nasıl kullanılır, nasıl sayılır, nasıl itiraz edilir, hepsinin eğitimini aldı, o yönden sıkıntı yok' dedi. Yanlışlıkların sadece siyasi partilerin art niyetinden kaynaklanmayabileceğini, sandık başkanının da yanlış yapabileceğini kaydeden Malkoç, 'Bizim buradaki niyetimiz adil, dürüst, düzgün bir seçim olsun. Milletin iradesi sandığa sağlam girsin, sağlam çıksın. Bu seçimde YSK'dan en çok şikayet eden parti AK Parti oldu. YSK 20 yıldan beri oluşturduğu bir gelenek vardı, bir partiden aday adayı olan bir kişi diğer partiden aday olamaz diye. İlk defa bu seçimde değiştirildi, bundan en büyük zararı AK Parti gördü. CHP'nin, MHP'nin, diğer partilerin endişesi olduğu gibi bizim de endişelerimiz olur. Ama bu endişeler evhama dönüşmemeli. Türkiye bir aşiret devleti değil, çok güçlü kurumları var' diye konuştu.

Sonuçlar fotoğrafla merkeze ulaşacak

AK Parti, Yüksek Seçim Kurulu'ndan gönderilecek sonuçların dışında, kendi sandık görevlilerinden de ayrıca bilgi akışı sağlayacak. AK Parti Genel Merkezi'ne sonuçların hızlı şekilde ulaşması için, partinin sandık görevlileri her sandık tutanağının fotoğrafını çekerek telefonla il, ilçe teşkilatına ulaştıracak. İl ve ilçe teşkilatı da sonuçları genel merkeze iletecek. Böylece AK Parti resmi olmayan seçim sonuçlarını hızlı biçimde YSK'dan önce almaya başlayacak. Ayrıca sonuçların karşılaştırmasını da yapmış olacak.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA