• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Sanayici olumsuz etkilenecektir
01 Nisan 2011 Cuma 12:28

'Sanayici olumsuz etkilenecektir'

Konya Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Merkez Bankasının munzam karşılık oranlarının artırılması kararının, sanayiciyi olumsuz etkileyeceğini iddia etti.
     Konya Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Merkez Bankasının munzam karşılık oranlarının artırılması kararının, sanayiciyi olumsuz etkileyeceğini iddia etti.
     Büyükhelvacıgil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya ekonomisinin küresel krizle birlikte çok ağır yaralar aldığını anımsatarak, Türkiye'nin gerçekleştirdiği reformlarla küresel krizde başarılı bir performans gösterdiğini, sanayicilerin de bu başarının en önemli aktörlerinden olduğunu söyledi.
     Ancak ekonomiyi ''soğutma'' adı altında Merkez Bankasının munzam karşılık oranlarının artırılması kararının, bankacılık sisteminin daraltılmasına ve sanayicilerin istedikleri krediyi kullanamamalarına neden olacağını savunan Büyükhelvacıgil, ''Merkez Bankasının ekonomiyi soğutma adı altında aldığı tedbirler sanayiciyi olumsuz yönde etkileyecektir'' dedi.
     Büyükhelvacıgil, Avrupa piyasalarında yaşanan belirsizlikler, Ortadoğu'daki olaylar ve Japonya'da yaşanan felaketin küresel ekonomiyi yeni bir sürece soktuğu bu dönemde, bankalardan istediği krediyi kullanamayan sanayicilerin, finansman sağlamak amacıyla başka kaynaklara yönelmelerinin de ciddi bir risk oluşturacağını belirtti.
     Merkez Bankasının kararının ardından, 2011 yılında kredi maliyetlerinde artış beklediklerini ifade eden Büyükhelvacıgil, ''Bu kararın ardından bankalar, sanayicilerimizin kredi taleplerinin karşılanmasında daha az iştahlı olacak. Tüketici kredi talebinde ve arzında daralma olacaktır. Bu daralma nihai ürünlere talebi negatif yönde etkileyecektir. Bu ise üretimde daralma anlamına gelmektedir'' dedi.
     Büyükhelhacıgil, alınan tedbirlerin reel ekonomideki gelişmeleri bütünü ile göz ardı eden bir tarzda olmaması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
     ''Zira cari açığın artmasının tek nedeni talepteki artış değildir. Cari açık üretim altyapısından da kaynaklanmaktadır. Bu alanda atılacak adımlar var ve bu adımların çoğu uzun vadelidir. Enerji fiyatlarında uluslararası piyasalarda gözlenen artışların cari işlemler dengesine etkisi mutlaka doğru değerlendirilmelidir. Cari açık ve enflasyon beklentilerinin karşısında tek araç kredi maliyetlerinin artırılması olmamalıdır'' Bunun yanında ithal mallara talebi kısacak tedbirler düşünülmelidir. Merkez Bankasının emisyon hacminde 2005 yılından bu yana gözlenen genişleme karşısındaki endişelerini anlamakla birlikte, bu tedbirlerin reel ekonomiye maliyeti de dikkate alınmalıdır.''
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA