• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Sanayi üretiminde umut verici artış
08 Şubat 2010 Pazartesi 12:52

Sanayi üretiminde umut verici artış

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 2009 Aralık ayı sanayi üretim endeksini değerlendirirken,
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 2009 Aralık ayı sanayi üretim endeksini değerlendirirken, ''Sanayi üretimindeki iyileşme, 2010 yılında da istikrarlı bir şekilde sürecektir'' dedi.
     Bakan Ergün, yaptığı yazılı açıklamada, 2009 Aralık ayı sanayi üretim endeksinin, 2008 Aralık ayına göre yüzde 25,2, bir önceki aya göre ise yüzde 8,7 artarak 117,1 seviyesinde gerçekleştiğini hatırlattı.
     Geçen dönemin verileriyle daha sağlıklı karşılaştırma yapma imkanı sağlayan Takvim ve Mevsim Etkilerinden Arındırılmış Sanayi Üretim Endeksinin de bir önceki yıla ve bir önceki aya göre artış gösterdiğine dikkati çeken Ergün, bu durumun yaşanan artışın konjonktürel etkilerin dışında da reel bir artış olduğunu gösterdiğini belirtti.
     Sanayinin alt sektörlerindeki değişim incelendiğinde de en çok artışın yüzde 28 ile imalat sanayi sektöründe yaşandığına işaret eden Ergün, ''Ana sanayi grupları itibariyle de endekste gerçekleşen en yüksek artış yüzde 33,2 ile ara malı imalatındadır. Bunun yanında sermaye malı üretiminde gerçekleşen yüzde 28,5'lik artış, önümüzdeki dönemde hem mevcut yatırımlar hem de yeni yatırımlar yönünden de olumlu bir sürece girdiğimizi göstermektedir'' dedi.
     Üretimdeki bu artışın ''sürpriz'' olmadığını ifade eden Ergün, küresel konjonktürde gerçekleşen olumlu seyir kadar yeni pazarlara olan yönelimle artış sürecine giren ihracatın, üretimin de artacağına işaret ettiğini vurguladı.
     ''Büyümenin öncü göstergesi sanayi üretimindeki bu olumlu gelişme, 2010 yılında hedeflerimizin daha da ilerisine ulaşacağımızın sağlam bir göstergesi niteliğindedir. Sanayi üretimindeki iyileşme, 2010 yılında da istikrarlı bir şekilde sürecektir'' diyen Ergün, şunları kaydetti:
     ''Küresel kriz nedeniyle birçok ülkenin özellikle kamu maliyesi ve finans alanında hala yoğun sıkıntılar yaşadığı bir dönemden geçiyoruz. Krizin ortaya çıktığı 2008 sonundan itibaren, kredi derecelendirme kuruluşları çok az sayıda ülkenin notunu artırdılar, birçok ülkenin notunda da düşüşler gerçekleşti.
     Küresel kriz ortamında tüm dünyada ticaretin azaldığı, ihracat kanallarının daraldığı bu dönemde, kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'nin kredi notunu ise arka arkaya artırmıştır. Bu not artışları, Türkiye ekonomisinin sağlam bir makroekonomik yapıya sahip olduğunu, Türkiye'nin yatırım yapılabilir ülkeler arasında üst sıralarda yer aldığını göstermektedir.''
     Uluslararası kuruluşların rapor ve tahminlerinin, 2010 ve sonrasında Türkiye ekonomisinin dünyada en hızlı ve istikrarlı büyüyen ekonomiler arasında yer alacağını teyit ettiğini belirten Ergün, açıklanan verilerin de bu tahminleri desteklediğini ifade etti.
     Sanayi ve Ticaret Bakanı, güven endekslerinde son aylarda görülen toparlanma, ihracattaki ve iç talepteki gelişmeler paralelinde, sanayi üretimi ve kapasite kullanımındaki ılımlı toparlanmanın devam ediyor olmasının 2009'un ikinci çeyreğinden itibaren gözlenen iyileşmenin 2010 yılında da istikrarlı bir şekilde süreceğini gösterdiğini kaydetti.
     Bakan Ergün, bu noktada Türkiye'nin üzerine düşenin, gerçek gündemi teşkil eden, ekonomiye, sanayiye, üretime, yatırıma ve ihracata odaklanmak olduğunu, iş dünyasının da gelecek projeksiyonlarını bu gerçeklere göre belirlemesi gerektiğini bildirdi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA