• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Sanayi üretimi arttı
08 Temmuz 2015 Çarşamba 10:50

Sanayi üretimi arttı

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, mayısta yüzde 2,4 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 2 azaldı.

Takvim etkisinden arındırılmış  sanayi üretimi, Mayıs'ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 artış gösterdi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmışsanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 2,0 azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada, Mayıs'ta bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 4,2, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2,3 azalırken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 1,1 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış  sanayi üretimi, Mayıs'ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 artış gösterdi. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde yıllık bazda, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 9,9 azalırken, imalatsanayi sektörü endeksi yüzde 3 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 3,8 artış kaydetti.

Öte yandan, arındırılmamış sanayi üretim endeksi, Mayıs'ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,49 arttı.

Beklentiler

AA Finans " Sanayi Üretimi Beklenti Anketi"ne katılan ekonomistler, Mayıs'ta arındırılmamışsanayi üretim endeksinin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 artmasını bekliyordu. Ekonomistler, Mayıs ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 artmasını, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise bir önceki aya göre yüzde 1,8 azalmasını tahmin etmişti.

İmalat sanayinde ise mayısta bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 33,6 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımında oldu.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA