• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Sanayi gece mesaisinde
28 Ağustos 2010 Cumartesi 11:10

Sanayi gece mesaisinde

Sanayideki ağır çalışma şartları nedeniyle gündüzleri oruçluyken çalışamayan sanayiciler, iftardan sahura kadarki süre içerisinde üretim yapıyor
Sanayideki ağır çalışma şartları nedeniyle gündüzleri oruçluyken çalışamayan sanayiciler, iftardan sahura kadarki süre içerisinde üretim yapıyor
 
Sıcak havada zor koşullarda çalışmak zorunda olan bir çok insan, gündüz çalışmak yerine iftardan sahura kadar çalışmayı tercih ediyor. Özellikle sanayilerde üretim yapan firmalar gündüz verim kaybı olduğu için geceleri çalışmayı tercih ediyor. Bin 600 derecede ısınan madenle döküm döken dökümcüler, bayram yaklaştıkça işi hızlanan kunduracılar, şekerciler ve geleneksel olarak ramazan ayında iftardan sahura kadar açık olan galericiler gibi bir çok iş yerinde çalışan esnaf iftardan sonra iş başına geçiyor.

 
KUNDURACILAR GECE MESAİSİNDE
Ramazan Bayramı’nın hemen ardından okul sezonunun açılacak olması kunduracıların işlerini hızlandırdı. Aykent Ayakkabıcılar Sanayi Sitesi’nde ayakkabı üretimi yapan bir firmanın sahibi Mesut Sevi, “Kunduracı esnafı her yıl olduğu gibi bu yıl da ramazan ayında yoğun bir şekilde çalışıyor. Ramazan Bayramı’nın yaklaşması ve ardından okulların açılacak olması nedeniyle kışlık ayakkabı sezonumuz açıldı. Şimdiden üretime başladığımız zaman sezona ancak yetişiyor” dedi. Bazı firmaların vardiyalı çalıştığını ve 24 saat üretim yaptıklarını dile getiren Mesut Sevi, “Gündüzleri oruçlu olduğumuz halde geceden daha verimli çalışıyoruz. Sabah saat 08.00’de işbaşı yapıyoruz. Öğlen sonrasına kadar çalışıyoruz. Bu süreçte yaptığımız çalışma, iftardan sahura kadar ki çalışmadan daha verimli oluyor” dedi.
Kunduracılık mesleğinin zorluklarına değinen kunduracı Hamza Telliünlü ise “Ayakkabı üretimine ramazanın gelmesi ile birlikte seri bir şekilde başladık. Her mesleğin olduğu gibi ayakkabıcılığın da zorlukları var. Ayakkabı üretiminde parçaları birbirine yapıştırmak için kullandığımız yapıştırıcının kokusunu gün boyu çekmek zorunda kalıyoruz. Kimyasal olduğu için sağlık yönünden de zararlı oluyor. Çoğunlukla maske kullanıyor olsak da yapıştırıcının etkisi uzun süre geçmiyor” diye konuştu.
 
ÇAYCI DA RAMAZAN’DA AKŞAM İŞ BAŞINDA
Gündüzleri çay tüketimi olmayınca çay ocakları da kapanıyor. Aykent Ayakkabıcılar Sanayi Sitesi’nde çaycılık yapan Turgay Kölemen de akşam çalışmaya gelen ayakkabıcılara çay servisi yaparak üç beş kuruş kazandığını belirtiyor. Ramazan ayında ve iki bayram arası ayakkabıcıların işlerinin genel olarak yoğun olduğunu ve bu süreçte ayakkabıcıların gece gündüz çalıştıklarını söyleyen Turgay Kölemen, “Ben de esnafa çay servisi yaparak Ramazan ayını boş boş yatarak geçirmemeye çalışıyorum. Akşamları iftardan önce gelip çayı demliyorum. Günü kurtaracak kadar çay satışı yapıyorum. Bu da bana yetiyor” dedi.
 
ŞEKERCİLER MAZİYİ ARIYOR
Bayramın yaklaşmasına paralel olarak işleri bir anda hızlanan şeker üreticileri de gece mesaisine kalıyor. Şekerciler Sanayi’nde şeker üretimi yapan bir firmanın sahibi olan Muammer Yöney, her yıl bir önceki yıla göre daha az iş yapıldığını söyledi. Mesleğe başladığı ilk yıllarda Kurban Bayramı biter bitmez, bir sonraki yıl için hazırlıklara başlandığını anlatan Muammer Yöney, “Son yıllarda teknolojinin gelişmesi, şeker üreten firmaların sayısının artması, büyük sanayi tesislerinde şeker üretimine başlanması gibi nedenlerden dolayı eskisi kadar iş yapamıyoruz. Normalde bayrama 60-70 gün kala yoğun bir şekilde çalışmaya başlardık. Bu yıl 40 gün kala bu hareketlilik yaşanmaya başladı. Ürettiğimiz şekerlemeler genellikle Konya dışına gidiyor. Çok kısa bir süre içerisinde yoğun bir sipariş alıyor ve bu siparişleri yetiştirmeye çalışıyoruz. Bu nedenle de Ramazan’da iftardan sonra iş başı yapıyor, sahura kadar çalışıyoruz” diye konuştu.
 
GALERİCİLER BAYRAM MESAİSİNDE
Oto Galericiler Sitesi’nde oto alım satımı yapan galerici esnafları da gelenek olduğu üzere ramazan ayında iftardan sonra iş yerlerini açıyor, bir çoğu sahura kadar açık kalıyor. Araba alım satımının ramazandan önce daha iyi olduğunu ancak, bayram yaklaştıkça biraz olsun kıpırda başladığını söyleyen galerici Ahmet Akay, “İşimizin iyi olabilmesi için elimizde müşteriye çok seçenek sunabilecek çeşit olması gerekiyor. Wolksvagen, Nissan, Toyota ve Renault marka otomobillerin çeşitli modelleri daha çok tercih ediliyor. Müşteri parasına göre araba istiyor. 2 bin TL’ye de 200 bin TL’ye de araba bulunuyor. Müşteri arabayı alırken de ince eleyip sık dokuyor. Bu nedenle hem araba alırken, hem de satarken çok dikkatli olmamız gerekiyor” dedi.
Bir diğer galerici esnafı Osman Karaca ise noter satışı uygulamasındaki değişikliğin kendileri için iyi bir gelişme olduğunu anlattı. Önceden araba alım satımı yaparken yüksek maliyeti nedeniyle noter satışı yerine satış vekaleti aldıklarını söyleyen Osman Karaca, “Satış vekaleti ile aldığımız arabada dolandırıcılık olasılığı yüksekti. Bu uygulama ile dolandırcılığın önüne geçilmiş oldu. Daha önce oto alım satımında arabanın modeline ve markasına göre ücret alınıyordu. Bu da bize 200-300 TL gibi bir maliyet çıkarıyordu” diye konuştu. 2. el otomobilde hareketli günlerin yaşandığını söyleyen Osman Karaca, vatandaşın araba alırken daha titiz davrandığını, arabada en küçük bir hasar gördüğü zaman almaktan dahi vazgeçebildiğini söyledi.
Galericilere eski rağbetin kalmadığını söyleyen galerici esnafı Ahmet Seçilmiş ise “Amiri, memuru, işçisi, emeklisi kısacası parası olan herkes araba alım satımı yapıyor. Sanayiciler birleşip araba toparlıyor. Her köşe başında bir araba satıcısı görmek mümkün. Sıfır araba satan bayiler dahi bünyelerinde ikinci el araç birimi oluşturmuşlar. Bunlar bizim ekmeğimiz engel oluyor. Eskiden Ramazan ayında hergün birkaç tane araba alır satardık. Şimdi tüm ramazan boyunca birkaç araba alıp satabilirsek, buna şükredecek duruma geldik. Bir araba pazarımız var, geleceği muallak durumda. Ne kapatılacağı belli oldu, ne de açılacağı. Bir mahkemedir sürüp gidiyor” diyerek sorunlarını anlattı. Ahmet Seçilmiş ayrıca, bir çok insanın ‘İkinci elin derdiyle uğraşmaktansa sıfırın borcuyla uğraşırım’ mantığıyla hareket ederek, kampanyaların da cazibesine kapılıp sıfır araba satın aldığını sözlerine ekledi
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA