• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Saman zamda rekor kırdı!
22 Ağustos 2012 Çarşamba 11:57

Saman zamda rekor kırdı!

Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, saman fiyatlarının yüzde 400'lük artışla zam rekoru kırdığını belirtti.
Recep Muğlu, Türkiye'nin tahıl üretiminde önemli payı olan Karaman'da bu yıl kışın çok soğuk geçmesi ve bahar aylarında yağışın az olması sebebiyle hububat rekoltesinin yarı yarıya azaldığını belirtti.

Geçen yıl üretimin çok iyi olduğunu, bununla paralel olarak saman miktarında da artış yaşandığını ifade eden Muğlu, ''Çok olduğu için geçen yıl üretici tarlasındaki sapları değerlendiremedi. Samanın kilosu en çok 10 kuruşa satıldı. Binlerce ton saman tarlalarda kaldı. Şimdi hububat tarlaları tertemiz. Neredeyse tarlalar süpürülmüş gibi. İmkanı olanlar da atasözündeki gibi samanları boş arazilerde depolayarak sakladılar'' diye konuştu.
Saman fiyatında bu yıl yaşanan büyük artışa dikkati çeken Muğlu, ''Bu yıl saman fiyatları yüzde 400'lük artışla 40 kuruşa yükseldi. Yani saman şu ana kadar 2012 yılının zam şampiyonu oldu. Bir saman piyasası oluştu. Rekolte az olduğu için tarlalarda yeteri kadar sap yok. İnsanlar biçerdöverin derdiği hububat tarlarınındaki sapları tekrar tekrar tırmıkla toplayıp saman yapıyorlar. 40 kuruş, samanın yerindeki fiyatı. Bu, hayvan üreticisinin eline 55-60 kuruşa geçiyor. 1 kilo arpanın fiyatı 40-50 kuruş. Yani saman fiyatıyla aynı. Hububatta yüzü gülmeyen çiftçinin yüzü samanla güldü. Yani açığını bir nebze de olsa samanla kapattı.''
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA