Salep içimizi ısıtıyor

Bu soğuk kış günlerinde hepimiz içimizi ısıtacak bir içecek ararız. Bu soğuk havalarda yediden yetmişe en çok aranan içeceklerden birisi de salep. En yakın arkadaşı tarçın ile birlikte içilen salep, artık Konya’da da var.
Salep içimizi ısıtıyor

Ağır kış şartlarında buz gibi havada içimizi ısıtmak için en iyi içeceklerden birisi de saleptir. Tarçınla birlikte boğazı hafifçe yakan o sıcacık salebin nasıl üretildiğini merak edip düştük yollara. Konya’da sadece salep satan bir mekân ararken karşımıza emekli ortaklar çıktı.

Hepimizin kışın severek içtiği salep Burdur’un Bucak İlçesinden çıkıyor. Tüketilen salebin yüzde 90’ının yapıldığı yer yine Burdur Bucak ilçesi. Salep ticaretinin merkezi Burdur Bucak’ta satışlarda büyük patlama var. Emekli olup kendilerine hobi olarak iş arayan ortaklar, Burdur’a gidip saleple tanıştılar ve bu muhteşem lezzeti Konya’ya getirmeye karar verdiler. Salepçi dükkânı sahibi Mustafa Yücel kırk yıllık lokantacılık yaptıktan sonra emekli olduğunu daha sonra İbrahim Şimşek’le ortak olduklarını belirterek; “ Ben kırk yıllık lokantacıydım emekli oldum. Ortağım İbrahim Şimşek. Emekli olduktan sonra düşündük bir iş yapalım dedik. Bucak’a yakınlarımızın yanına gittik. Burada hakiki saleple tanıştık. İşin püf noktalarını öğrendik. Kaliteli olmasına dikkat ettik.” dedi.

sahlep--(1).jpg

KONYA’DAKİ TEK SALEPÇİLER

Konya’da kış aylarında kafelerde ve pastaneler de en çok tüketilen içecek salep. Fakat bu içtiğimiz salepler sadece bu işle uğraşan ustaların elinden çıkmadığı için Konyalılar hakiki salep yapan salepçi arayışına girmişti. Dükkânı açalı 2 hafta olduğunu hiç reklam yapmadıkları halde salep içenlerin kendilerini keşfettiklerini belirten Mustafa Şimşek; “Konya’da merkezinden getirerek salep satan sadece biz varız. Piyasada ki 30 40 liralık olan salepler ya süt tozu ya nişasta kullananlar. Biz dükkânı yeni açtık salebi Burdur Bucak’tan getirtiyoruz. Hiç reklam yapmadığımız halde salep içenler bizi keşfetti. Gelen müşteriler çok memnun ayrılıyor. Salebin vazgeçilmezi olan tarçın nefes açıyor. Gelen müşterilerden birisi bronşit hastasıymış bu havalarda çok zorlanıyormuş. Buraya gelip salebi içtiği gün 3 4 saat hiç daralmamış. Şimdi her gün gelip salep içiyor. Evine götürmek isteyenler de oluyor. Onlar için 1 litrelik kavanozlarımız var, onlarda götürüyorlar. Salep, dolapta iki gün kadar saklanabiliyor. 2 günden fazla bekletilmesini önermiyoruz, sonuçta süt. Salep, kışın daha çok aranıyor belki ama yazın da dondurma yapımında kullanılıyor.” dedi.

sahlep--(2).jpg

ÜLKEMİZDE SALEP BİTKİSİ HIZLA TÜKENİYOR

Ülkemize özgü bu orkide çeşidinin nesli hızla tükenmekte nedeni ise salep orkidesinin dondurma vs. yapımından kullanıldığından doğadan toplanması ve bu nedenle sayısının azalmasıdır. Salep bitkisinin insan eliyle yetiştirilmesi pek mümkün değildir. Bu bitkinin ihracatı ise bu nedenlerle yasaklanmıştır. Son yıllarda salep bitkisinin kullanıldığı yerlere alternatif olarak konyak bitkisi yetiştirilmeye başlanmış ve bu nedenle salebin neslinin korunması amaçlanmıştır.

SALEPİN YAPILIŞI

Salep, orkide türlerinin yumrularına verilen ortak bir isimdir. Bu bitkilerin toprak altında iki yumrusu bulunur. Bu bitki değişik türleri ile birlikte ülkemizde hemen her yerde yetişir. Salep ’in üretimi hakkında bilgi veren Şimşek; “ Salep, Daha çok Kahramanmaraş ve Toros dağlarında yetişen orkide çiçeğinin kökleri kurutulur ve taş değirmene gönderilir. Taş değirmende salep öğütülür. Değirmende öğütüldükten sonra sırada salebin yapılışı var. Önce şekerimizi koyarız sonra da salebi ilave ederiz. Topaklanmaması için yarım saat 45 dakika iyice karıştırırız.” dedi.

SALEP, SALEPÇİDE İÇİLİR

Bu soğuk günlerde hakiki bir salep olsa da içsek diye kaç defa kendi kendimize söylenmişizdir. İçtiğimiz her salep maalesef hakiki salep değil. ‘Salep, salepçide içilir’ sloganı ile Mustafa Şimşek; “ Börekçi, çiğköfteci dükkânların da bile şimdi salep makineleri var. Bu iş böyle olmaz. Her şey ustasından içilir. Salepte, salepçide içilir.” dedi.

sahlep--(4).jpg

HAKİKİ SALEPTE KATKI MADDESİ YOK

Suyla karıştıranlar, içine nişasta karıştırıp yapanlar yüzünden son yıllarda salebin tadı kaçmıştı. Ancak şimdi hakiki salep üretenler tanıtım atağına kalktı. Piyasada ki sahte saleplere dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Şimşek; “ Buraya gençler geliyor. Daha önce pastanelerde ya da kafelerde de salep içmişler fakat buraya gelip hakiki salep içince biz böyle salep içmedik diyorlar. Bunların içerisinde salep ve şeker var başka katkı maddesi yok. Şimdi kilosu 35 liraya satılanda var 100 liraya satılanda var. Biz 400 liraya alıyoruz. Biz yeni açtığımız için şimdilik uygun fiyata satıyoruz. Fakat çok ucuz olan salep, tadından da anlaşıldığı gibi gerçek olmuyor.” dedi.

HAZIR SALEPLERE DİKKAT

Hazır satılan, salep paketlerinin içeriğini iyi okumak gerekiyor.  Hazır paketlerde bu bitkinin oranı bazen çok az olabiliyor geri kalanı ise nişasta ve diğer katkı maddeleri bulunabiliyor. Bu nedenle alırken bu hususlara dikkat etmek gerekir. Hakiki salebin kilosu 400-500 liradan fazladır.

SALEPİN FAYDALARI

Üreticileri, göğüs hastalıklarına, kemik hastalıklarına iyi gelen salebin hak ettiği yerini bulmasını istiyor. Birçok hastalığa derman olan tarçınlı salebi herkese tavsiye eden Mustafa Şimşek Salebin sayısız faydasını anlattı; “ Salep, göğsü yumuşatır ve koah bronşite faydalıdır. Kabızlığı giderir. Basur memelerinde faydalıdır. Zihni ve çalışma gücünü artırır. Kalbi kuvvetlendirir. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur. Vücudun ışımasını sağlar. Ayrıca salebin faydaları arasında tok tutucu etkisi de vardır. Hem bağırsak çalıştırıcı hem de tok tutucu etkisi ile diyet yapanlara da tavsiye ediyoruz.”

Konya’da tek olan bu hakiki Burdur Bucak salebini tatmak isteyenler Kapı Camii Kıblesi Dülgerler Sokağı’na gidebilir.

BÜŞRA AKSAKBAĞI / YENİ HABER GAZETESİ