• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Saldırganla ilgili bilgi gelmedi
13 Ocak 2015 Salı 15:10

Saldırganla ilgili bilgi gelmedi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, Paris'teki saldırıları gerçekleştirenlerden birinin Suriye'ye geçişi konusunda Türkiye'ye bilgi gelmediğini belirterek, "Bilgi gelse, hiçbir şekilde geçmesi mümkün değil" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Meclis'te gazetecilerin Paris'teki saldırılarla ilgili sorularını yanıtladı. Saldırıyı gerçekleştirenlerden birinin Türkiye'den Suriye'ye geçmesiyle ilgili sorulara Canikli, "Herhangi bir kanal kullanılarak bu bilgi verilse, hiçbir şekilde geçmesi mümkün değil. Bilginin ne şekilde geleceğinin de önemi yok. İlla resmi kanaldan gelmesi de gerekmez. Telefonla dahi bildirseler bu bilgiyi mutlaka gereken yapılır. Her alanda bağlantılarımız var onlarla, sürekli görüşüyoruz, bilgi teatisinde bulunuyoruz. uyuşturucu kaçakçılığı ve diğerlerinde sürekli bilgi alışverişi var, birliktelik var. Birlikte hareket edilmesi gerekiyor" diye konuştu. 

Bir gazetecinin "İngiltere Başbakanı da Almanya Başbakanı da söylemişti; Avrupa'dan gelenlerin Türkiye üzerinden IŞİD'e katıldığı, Türkiye'nin geçiş ülkesi olduğu konusunda şikayetleri olmuştu" demesi üzerine Canikli,  şunları kaydetti:

"Bu İspanya'dan geliyor. Bir AB ülkesinden...Başka yerden de gelebilir. Nitekim İngiltere, Fransa'dan geliyor. Sonuçta Suriye'ye geçecekse, Irak'a gidecekse Türkiye'den geçecek. Herhangi bir kişi de olabilir, illa böyle birisinin olması gerekmiyor. Güzergah, hat belli...Bu doğal bir durum, coğrafya böyle yaratılmış. Buradan yola çıkarak herhangi bir suçlama ya da benzer bir şey söylenmesinin akılla, mantıkla bağdaşır bir yanı yok. Önemli olan, bilginin verilmesidir. Bizden kaynaklanan bir durum yok, istenmeden bilgi veriliyor. 'Böyle isimler geçiyor, bunun ismi geçiyor.' Bizim istihbaratımıza göre bu kişi geldi, gitti. Her neyse...Halen o noktada o bilgi bizde yok. Sonuç itibarıyla bize bilgi gelmedi. Bu ihmal midir, bilerek mi yapıldı onun değerlendirmesini ayaküstü yapmaya gerek yok. Terörle mücadele dahil, uyuşturucudan insan kaçakçılığına kadar bütün illegal faaliyetler dünyada sadece bir ülkeyi ilgilendirmiyor, mutlaka birden fazla ülkeyi ilgilendiriyor. Hatta Avrupa coğrafyasının çok önemli sayıda ülkesini ilgilendiriyor. Dolayısıyla bu kadar farklı ülkeyi ilgilendiren bir konuda mutlaka birlikte çalışmak gerekiyor. Birlikte en önemli çalışma alanı bunların önlenmesinde istihbarat paylaşımıdır. Bunların hepsi takip edilir, hiçbir şeyin de kaçması kesinlikle söz konusu olamaz. Yeter ki o bilgilendirme zamanında yapılmaz. O olduktan sonra hiçbir sorun olmaz. "

Türkiye'ye her yıl 90 milyon insanın girip çıktığına işaret eden Canikli, bunların içinde hiçbir şekilde gözden kaçan, ihmal neticesinde gözden kaçmış, giriş çıkış yapmış bir insanının bulunamayacağını söyledi.

Canikli, "Niye bilgi verilmediği Fransa'ya iletildi mi?" sorusuna, "Onun hesabını sormak bize düşmez ya da öyle bir ilişki olmaz. Onun değerlendirmesini kendisi yapacaktır. Her şey, bütün datalar ortada.   Bize bilgi vermedikleri ortada" karşılığını verdi.

"Türkiye'nin elinden kaçmış algısı oluşturulmaya çalışılıyor"

"Türkiye ile ilgili yaratılan algıyı neye bağlıyorsunuz" sorusuna karşılık Canikli,  şunları söyledi.

"Bir kesim bilinçli, kasıtlı olarak yapıyor. Her türlü fırsatı değerlendirmeye çalışıyor. İçeride de var, dışarıda da var. Bir kısmı da muhtemelen yanlış bilgilendirmeden kaynaklanıyor. Yeteri bilgi verilmiyor. Bazı yabancı kaynakları izleyin görürsünüz. Orada çok açık şekilde, bütün bunlar ortadayken halen izliyoruz haberi nasıl verecekler diye....Yine sanki hiç Madrid'den gelmemiş, sanki yeteri kadar bilgi verilmiş de buna rağmen Türkiye'nin elinden kaçmış gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Haberleri izlediğiniz zaman, hiçbir bilgiye sahip olmazsanız buna inanırsınız. Bunu nasıl izah edeceksiniz Allah aşkına? Kendileri söylüyor mu 'biz bilgiyi verdik de Türkiye yakalamadı ya da gereken tedbiri almadı.' Hayır. Bunu herkes biliyor. Bunu açık açık söylüyoruz; Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız söylüyor. 'Siz şöyle yaptınız, biz böyle yaptık'tan yola çıkarak değerlendirme yapmamız doğru değil. Önemli olan biz ne yaptık Türkiye olarak. Herhangi bir eksik, hata, ihmal var mı, biz o açıdan değerlendiririz. Yani 'biz böyle yaptık ama siz de şöyle yaptınız' gibi  yaklaşım doğru değil. Sonuç itibarıyla Türkiye'ye girişlerinde, gümrüklerinde,  sınırlarında en ufak bir ihmal, sıkıntı söz konusu değildir. Kesinlikle, yüzde 100 isabet kaydediyoruz."

Canikli, sınır bölgelerine yönelik önlemlerin artırılıp artırılmayacağı sorusuna, "Zaten en üst seviyede. Uzun yıllardan beri en üst seviyedeyiz. Bunun daha ötesi yok. Suriye tarafına ihracatımız var, geçişler olabilir. Bu kişinin çıkışının kaçak olduğu anlaşılıyor. Resmi geçişi yok" dedi.

"AVM'lerde eylem olabilir diye istihbaratlar var. Özel önlem alınabilir mi?" sorusuna Canikli, "Yeni değil bu istihbari bilgiler. Çok eskiden beri var. Türkiye her zaman teyakkuz seviyesinde olması gereken bir ülke. Dengeler, komşular, dünyadaki son gelişmeler itibarıyla... Çoğrafyamız maalesef  sürekli olarak teyakkuz halinde olmamızı zorunlu kılıyor. Yeni ve özel bir durum yok şu an itibarıyla. Eskiden beri olan şeyler" karşılığını verdi. 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA