• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Sahurun baş tacı yumurta
29 Temmuz 2011 Cuma 16:38

Sahurun baş tacı yumurta

Özel Nakiboğlu Bilgi Hastanesi Diyetisyeni Nihan Ortaç mübarek Ramazan Ayının hem bedenen hem de kalben daha rahat ve huzurlu geçmesi için bazı önerilerde bulundu.
Ramazan Ayının tüm İslam Alemine hayırlı olmasını dileyen Özel Nakiboğlu Bilgi Hastanesi Diyetisyeni Nihan Ortaç mübarek Ramazan Ayının hem bedenen hem de kalben daha rahat ve huzurlu geçmesi için bazı önerilerde bulundu.
 
Ramazan ayının sıcak yaz günlerine geldiğine dikkat çeken Diyetisyen Nihan ortaç “açlık süresinin yaklaşık 16 saat gibi uzun bir süre olduğu bu ramazan ayında sağlıklı bir oruç dönemi geçirmek oldukça zorlaşıyor. Özellikle havaların sıcak olması nedeniyle yoğun sıvı kayıpları, uzun süreli açlıklar nedeniyle de kas kayıpları ortaya çıkacak birincil sonuçlar ve bunları takip eden sağlık sorunları da ramazan ayında bireyleri zorlayacak. Bu nedenle öncelikle doğru beslenme alışkanlıklarıyla sıvı ve kas kayıplarının önüne geçmek birçok sağlık probleminin oluşmasını da engelleyecektir” dedi.
 
Sıvı alımının önemine de vurgu yapan ortaç “Sahur ve iftar arasında ve sahurda doğru miktarda sıvı alımı, sıvı kayıplarının engellemeye yardımcı olacaktır ancak yüksek hava sıcaklığı terlemeyle sıvı kaybını özellikle arttıracaktır. Ayrıca sıvı kaybını engellemek adına arka arkaya hızlıca içilen sularda kişinin sık sık idrara çıkmasına neden olacak vücutta yeterince metabolize olamayacaktır. Bu nedenle hem sıvı, hem de kas kaybını engelleyecek daha doğru bir yönteme başvurmak gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Sahurun baş tacı yumurta

Sadece iftarda değil sahurda da yenilen gıdalara dikkat çeken Nakiboğlu Bilgi Hastanesi Diyetisyeni Nihan Ortaç sahura mutlaka kalkılması gerektiğini belirtti.
 
Gün içinde yeterli enerji ve protein alımı kas yıkımını engelleyecek ve yapımını tetikleyecektir. Bu nedenle gün içinde ki protein alımını doğru düzeyde tutmak oldukça önemlidir diyen ortaç “öncelikle iyi protein kaynaklarına göz atmak gerekirse; süt, yoğurt, peynir gibi süt ve süt ürünleri, kırmızı ve beyaz et çeşitleri, yumurta ve kuru baklagillerdir. Bu protein kaynaklarından yola çıkarak sahur ve iftar menülerinde proteinlere doğru miktarlarda yer verildiğinde sıvı ve kas kayıplarının önüne geçilebilmektedir.  İftar menüsüne bir et yemeği yerleştirmek doğru bir alternatif olmasıyla beraber sahur öğününde tüketilecek proteinin daha hafif ve gün içinde bireyi rahatsız etmeyecek, bunun yanı sıra tok tutacak ve kişinin gereksinimlerini karşılayacak kalitede olması gereklidir. Tüm bu özellikleri karşılayan en iyi protein kaynağı yumurtadır. Yumurta proteinin yapı taşları olan içerdiği aminoasitlerle anne sütünden sonra gelen en iyi protein kaynağıdır. Çünkü yumurta vücutta üretilmeyen ve kesin olarak dışarıdan alınması gereken elzem amino asitleri yeterli ve dengeli bir biçimde içermektedir. Bu nedenle yumurta doku onarımına yüksek oranda katkı sağlar.” şeklinde devam etti.
 
Yumurtanın tok tutucu özelliğini vurgulayan diyetisyen nihan ortaç sağlıklı bireylerin rahatlıkla yumurtayı tüketebileceklerini söyledi ve bazı uyarılarda bulundu. “Tüm bunların yanı sıra iyi pişmiş bir yumurta kişiyi tok tutması nedeniyle ramazan ayında sahur sofraların baş tacı olacaktır. Tam haşlanmış bir yumurta veya az sıvıyağ ile pişirilmiş bir menemen olması fark etmeden sahurda tüketilecek makul ölçüde yumurta gün boyunca tok kalınmasına yardım edecektir. Yumurta kolesterol içeriği yüksek bir besindir, ancak eğer kişide kolesterol metabolizması bozukluğu yoksa yeterli ve dengeli olarak tüm besin gruplarını tüketiyorsa, ideal vücut ağırlığını koruyorsa, fiziksel olarak aktif ise ve sigara kullanmıyorsa, yumurtanın yüksek kolesterol içeriğinden dolayı endişe duyulmasına gerek yoktur. Ancak yüksek kolesterol oranına sahip bireylerin yumurta tüketimi konusunda daha dikkatli olmaları haftada 2- 3 defa tüketmeleri doğru olacaktır.” diyerek ramazan ayının sağlık ve bereketle geçmesini diledi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA