• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Sahtekarlar cezalandırıldı
28 Haziran 2011 Salı 14:57

Sahtekarlar cezalandırıldı

Pancar tohumu kutularındaki etiketleri değiştirdiler, satamadan yakalandılar.

Konya Şeker’in bir iştiraki olan ve ülkemizin en büyük tohum ve fide üretim şirketleri arasında yer alan BETA Ziraat’in ürettiği pancar tohumları üzerinde etiket değişikliği yaparak haksız kazanç sağlamaya çalışan ve Konya Buğday Pazarında faaliyet gösteren bir firma ile iki ortağı Konya 9. Sulh Ceza Mahkemesince 6’şar ay hapis cezasına çarptırıldılar.

2009 yılında gerçekleşen olayda, üretim izni BETA Ziraat’a ait olan pancar tohumlarından yeni geliştirilen ve piyasa değeri daha yüksek olan Coyote cinsi pancar tohumlarına ait etiketlerin sahtelerini temin edip, Achat cinsi tohumlara ait kutulara yapıştıran ve Achat cinsi tohumları Coyote cinsi pancar tohumu imiş gibi çiftçiye satmaya hazırlanan uyanıklar, Beta Ziraat’in ürününü takip etmesi ve sahip çıkması sonucu bu tohumları çiftçiye satamadan yakalanmıştı.

BETA Ziraat’in Konya Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı suç duyurusu üzerine Mahkeme arama ve el koyma kararı vererek güvenlik güçlerini harekete geçirmişti. Güvenlik Şube ekiplerinin yaptığı arama sonucu el konulan ürünlerden numuneler Savcılıkça bilirkişi tayin edilen Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsüne gönderilmiş ve bilirkişi tarafından da söz konusu sahtekârlık tespit edilmişti.

Bilirkişiden gelen rapor doğrultusunda, BETA Ziraat tarafından üretilen Achat cinsi tohumları yine BETA Ziraat tarafından üretilen ve piyasa değeri daha yüksek olan Coyote cinsi tohummuş gibi çiftçiye satmaya hazırlanan iki kişi hakkında Konya Cumhuriyet Başsavcılığı “Haksız Rekabet” suçlaması ile dava açmıştı.

BETA Ziraat’in şikayeti üzerine başlayan soruşturma sonucu açılan ve BETA Ziraat’in müdahil olarak da yer aldığı söz konusu davanın karar duruşmasında sanıklara Konya 9. Sulh Ceza Mahkemesince haksız rekabetten 6’şar ay hapis cezası verilirken, Mahkeme sanıkları kamu hizmetlerinden de kısıtladı. Sanıkların daha önce benzer bir suç işlemediklerini ve mahkeme süresince iyi halini dikkate alan mahkeme bu cezayı altıda bir oranında azaltarak 5’er aya düşürdü. Mahkeme, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 231/5 maddesi gereğince davada Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılmasına karar verirken, sanıkları yargılama giderleri ile bilirkişi ücretleri ve rapor masraflarını da karşılamaya mahkûm etti.

Dava ile ilgili bir değerlendirme yapan BETA Ziraat yöneticileri, “biz ürünümüzü her aşamada takip ediyor, her ürünümüze sonuna kadar sahip çıkıyoruz. Bizim tesislerimizden çıkan ürünlerin sorumluluğu çiftçiye ulaşana kadar bize aittir. Biz bu çerçevede bizim ürünümüzün ticaretini yapanları da azami düzeyde gözlüyor, takip ediyoruz. Markamız ve ürünümüz bizim için son derece kıymetlidir. Bu kıymet üreticimize saygımızın bir sonucudur. Biz bir ürüne adımızı verdiysek üreticimiz o ürünü güvenle kullanabilir. Bu dava bu hassasiyet ve dikkatin bir sonucudur” dediler.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA