• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Sağlık ocakları iflas ettirecek
30 Mayıs 2009 Cumartesi 11:22

Sağlık ocakları iflas ettirecek

Bu yıl 14 milyar TL'yi aşacağı tahmin edilen Türkiye'deki ilaç masraflarını en çok sağlık ocaklarında tetkik yapılmadan yazılan reçeteler artırıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) her ay yaklaşık yirmi milyon, yılda ise 250 milyon reçeteye bedel ödüyor. Bu reçetelerin yarısı sağlık ocaklarında yazılıyor.

Tüm sağlık kuruluşlarında her yüz hastadan 70'ine reçete yazılırken, sağlık ocaklarında bu oran yüzde 95'lerde ve birden fazla ilaç şeklinde gerçekleşiyor. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde bu oranın yüzde 25-30'larda olması ise Türkiye'deki bilinçsiz ilaç tüketiminin ne boyutlara taşındığını ortaya koyuyor.

Sağlık ocaklarındaki iş yükünün fazla olması, bir doktorun günde 80-120 hastaya bakması, hastalığın altında yatan sebepler için test ve tahlil imkanlarının yetersiz olması ve ilaç endüstrisinin doktorlarla olan ilişkisi bu sonucu kaçınılmaz hale getiriyor.

Bu duruma ayrıca doktorların hastaların isteklerine göre ilaç yazması da eklenince masraflar iyice kabarıyor. Yazılan ilaçlar arasında antibiyotikler, romatizma ilaçları ile ağrı kesiciler ilk sırada yer alıyor.

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) özellikle sağlık ocaklarındaki artışa başka bir pencereden bakıyor. Dernek Başkanı Reşat Bahat'a göre, artışın temel sebebi muayene katılım paylarından dolayı ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına gitmeyen hastalar. Çünkü sağlık ocaklarında herhangi bir ücret alınmadığı için hastalar buraya yöneldi ve ilaçlarını yazdırıp evine gitti.

Tetkik yapılmadan yazılan ilaçlardan dolayı da bu hastaların yüzde 30-40'ının sağlık kuruluşlarına tekrar başvurduğunu belirten Bahat, "İkinci basamaktaki uzman hekimler genelde hastalığın altındaki nedenleri araştırıp ilaç yazıyor. Sağlık ocaklarındaki hekimler ise her ihtimali düşünerek ilaçlar yazıyor." dedi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA