• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Sağlık çalışanlarına ekstra zam
25 Ağustos 2013 Pazar 17:10

Sağlık çalışanlarına ekstra zam

Sağlık çalışanları, görev yaptıkları kurumun teknik ve fiziki kalitesinden sorumlu olmayacak, bu sebeple de mağdur edilmeyecek.
Sağlık-Sen tarafından toplu sözleşmede elde edilen kazanımla, ek ödemelerin hesaplanmasında sağlık tesisi kalite katsayısının dikkate alınmaması sağlandı. Sağlık tesisi kalite katsayısı uygulamasından vazgeçilmesiyle, kurumların dağıtılabilir döner sermaye tutarları yüzde 10'ye kadar artırılmış oldu. Daha önceki uygulamada, sağlık tesislerinin alt yapısına, teçhizat ve donanımına göre katsayı uygulanıyor, çalışanlar arasında adaletsizliğe sebep olunuyordu.
 
Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, konu hakkında şu değerlendirmeyi yaptı: 'MR cihazı olan hastane ile olmayan hastane arasında kalite katsayısı uygulamasından dolayı bir eşitsizlik yaşanıyordu. Hastaların kaldığı odaların teknik ve fiziki donanımı ve odalarda kalan hasta sayısına göre kalite kat sayısı belirleniyordu. Bu saydığımız eksiklikler, çalışanın giderebileceği şeyler değil. Halbuki bir sağlık kuruluşuna cihaz almak, teçhizatını geliştirmek, çalışanların değil, devletin sorumluluğu. Yani, sağlık çalışanları kendi çabalarıyla düzeltemeyecekleri veya temin edemeyecekleri cihazlar yüzünden birçok kriterden dolayı cezalandırılıyordu.'
 
Fark sağlık çalışanlarına dağıtabilecek
 
Sağlık tesisi kalite katsayısı uygulamasından vazgeçilmesiyle, kurumların dağıtılabilir döner sermaye tutarlarının yüzde 10'a kadar artırılmış olduğunu ifade eden Memiş, bu farkın sağlık çalışanlarına dağıtılabileceğini kaydetti. Memiş, kalite katsayı puanı 90 olan bir hastanede çalışanlara 1 milyon 800 bin TL dağıtılıyorken kalite katsayısının kalkması sebebi ile aynı hastanede 1 Ocak 2014'den itibaren 2 milyon TL ek ödeme dağıtılacağını ifade etti.
 
1 Ocak 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek uygulamayla, sağlık çalışanlarının döner sermayeleri, oranları değişmekle beraber yüzde 10 civarında artmış olacak. Sağlık tesislerinin kalite katsayısına göre bu orandan etkilenme oranı yüzde 5 ile yüzde 40 arasında değişecek.
 
Toplu sözleşmede kabul edilen değişiklik şu şekilde: 209 Sayılı Kanun'un 5. maddesi uyarınca yapılan ek ödemelerin hesaplanmasında sağlık tesisi kalite katsayısı dikkate alınmaz.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA