• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Şaban Topal:Ev almanın tam zamanı
01 Mart 2019 Cuma 17:26

Şaban Topal:Ev almanın tam zamanı

Konya Müteahhitler Birliği (KOMÜT) Başkanı Şaban Topal, ev almak isteyen vatandaşların acele etmesi gerektiğini söylerken, “Şuanda ev almanın tam zamanıdır. Seçimlerden sonra fiyatların yüksek oranda artacağını öngörüyoruz” dedi

Konya Müteahhitler Birliği (KOMÜT) Başkanı Şaban Topal, ev almak isteyen vatandaşların acele etmesi gerektiğini söylerken, “Şuanda ev almanın tam zamanıdır. Seçimlerden sonra fiyatların yüksek oranda artacağını öngörüyoruz” dedi

saban.jpg

Yeni yapılan evlerin Konya piyasasında hala eski fiyattan satıldığını dile getiren Konya Müteahhitler Birliği (KOMÜT) Başkanı Şaban Topal, “Şuanda Konya piyasası için ev almanın tam zamanıdır. Hala yaptığımız evleri eski fiyattan satıyoruz. İnşaat güven endeksini 1.85 olarak açıkladılar. Yani malzemede de, işçilikte de yüzde 100’e varan bir artış var. Dolayısıyla bu arttığında yeni yapılan binaların da fiyatlarının artması lazım. Ama şuanda evler eski fiyatlardan satılıyor. Almak isteyenlerin bu fırsatı kaçırmaması gerekiyor. Şayet seçim sonrasına kalınırsa eğer bitmiş daire de olsa yerine yenisini koyabilmek için yeni fiyattan satmamız gerekiyor. Eski fiyattan satarsak yenisini yapamayız. O yüzden şuanda almak isteyen fiyatları değerlendirsinler” şeklinde konuştu.

“2019 ZORLU GEÇİYOR”

İnşaat sektörü olarak 2019 yılının zorlu geçtiğini söyleyen Şaban Topal, “Seçimden sonra biraz iyileşme olur ama 2019’dan beklentimiz yok. Elimizde projelerimiz, inşaatlarımız var ama yeteri kadar ümitli değiliz. İnsanlarımız banka kredisiyle ev almaya alıştı. Şuanda bankaya kimsenin gitmeye gücü yok. Alanlar da geri vazgeçiyor. Bankadaki borçtan kurtulmak için peşinatını yakıyor. Öyle bir sıkıntı var. Bu aşılabilir. Bunu defalarca dile getirdik. Şimdi yeni yasa çıktı. Bize en büyük sıkıntı şuanda yapı denetim yasasıdır. Yapı denetim firmalarını rastgele tercih etmemiz gerekiyor. Bunun değiştirilmesini istiyoruz. Gündeme getireceğiz. Tapu harçlarının sıfır olması lazım. Malzemedeki KDV’nin en az yüzde 8’e inmesi lazımdır. O zaman inşaatı herkes yapamayacak” dedi. 

saban-2.jpg

MÜTEAHHİT SAYISI AZALACAK

Yeni yasayla müteahhit sayısında azalma beklediklerini kaydeden Topal, “Türkiye’de çok fazla müteahhit var. Bunun aza ineceği kanaatindeyiz. Taslağı hazır olan ve meclisten geçmesini beklediğimiz yeni yasayla bir teminat yatırmadan inşaat yapılamayacak. Müteahhitler sınıflara ayrıldı. 10 sınıf müteahhit olacak. Bu sınıftaki insanların A-B kategorisinde olanların belli bir limiti var. O limite göre de hem sigorta, hem teminat yatırması gerekiyor. Devletin birinden birini alması gerekir. Vatandaşın güvence alması gerekiyor fakat ikisi birden müteahhitler için çok ağır oldu. Bu sektör daha iyi olur diye düşünüyoruz. Bizde sarraf, doktor, avukat gibi her sektörden insanlar inşaat yapıyor. 300 bin civarında müteahhidimiz var. Bunun azalacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

saban-ic.jpg

ALMANYA VE HOLLANDA’DA FUAR

Konyalı müteahhitler olarak gerçekleştirdikleri proje doğrultusunda Almanya ve Hollanda’da “Evim Gayrimenkul Fuarı” düzenlediklerini kaydeden Şaban Topal, “Projemizin bu yıl ilkini düzenledik. Almanya’da, Hollanda’da fuar yaptık. Fuar salonda sadece müteahhitlere yönelik oldu. İki şehir seçtik. Bu iki şehri seçmemizin sebebi oraya Konya’dan sirkülasyon olmasıdır. En çok Konya ve Karaman’dan uçakla seyahat edilen şehirler olduğu için orayı ondan dolayı seçtik. Türk Havayollarından aldığımız istatistikler neticesinde biri Almanya’da Köln, diğeri de Hollanda’nın başkenti olan Amsterdam’da fuar açtık. Birbirine yakın şehirler olduğu için hoş da oldu. Gittiğimizde ilk işimiz havaalanından çıkar çıkmaz başkonsolosu ziyaret etmek oldu. Randevuyu önceden aldığımız için bizi çok iyi karşıladı. Bundan çok memnun olduk. Bizimle ilgilendi ve salona kadar geldi. Buradaki bazı yerel yöneticilerin yapmadığını onlar yaptılar. Eskiden bir elçiye, başkonsolosa varmak mümkün değilken şimdi çok rahat iletişime geçtik” diye konuştu.

KOMÜT’ÜN İLK YURTDIŞI DENEYİMİ

14 Konyalı firma olarak yurtdışında tanıtım yaptıklarını belirten Topal, “İlk fuarımız olduğu için eksiklerimiz mutlaka vardır. Fakat gayet verimliydi. Normal 10 firma, 4 de kendisi gelmeyip de projelerini gönderen arkadaşımız olmak üzere toplam 14 firma olarak katılım sağladık. Hepsi Konya firmalarıydı. Bu insanların hepsinin projesi ya bitmiş ya da bitme aşamasındaydı. Piyasada sıkıntı var. Bizim burada konuşulanlar orada da konuşuluyor. Hikayeler, söylentiler orada da var. Bunları bertaraf etmek için projesi bitmiş arkadaşları tercih ettik. Zaten orada ilk etapta daire satışı olmayabilir niyetiyle gittik. Ama ileriye dönük bir çalışmaydı. Gelenler projeyle gerçekten ilgilendiler. Fakat katılım istediğimiz seviyede olmadı. İnşallah önümüzdeki yıl eğer aynı programı yapabilirsek ki niyetimiz var. Daha iyi olacağı kanaatindeyiz. KOMÜT’ün ilk yurtdışı deneyimiydi. Önümüzdeki yıl daha farklı olacağı kanaatindeyiz” dedi.

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU/YENİ HABER GAZETESİ

 

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA