• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Rusya yalnız kaldı
16 Kasım 2014 Pazar 09:20

Rusya yalnız kaldı

Avustralya’daki G-20 Zirvesi'nde, IŞİD sorunu by-pass edilirken gündemde olmayan Ukrayna krizi öne çıktı.

Ukrayna krizi nedeniyle yeniden soğuk savaşa tutuşan Rusya ile Batı dünyasının son kapışma sahnesi, Avustralya’nın Queensland eyaletinin başkenti Brisbane’de başlayan G-20 zirvesi oldu. Dünyanın en güçlü 20 ekonomisinin buluştuğu zirveye, Ortadoğu ve İslam dünyasına barış çağrısı yapan liderlerin ağız dalaşı damga vurdu. Irak ve Suriye’deki IŞİD sorununu by-pass eden Batılı liderler Rusya’nın Ukrayna krizindeki rolünü ağır bir dille eleştirdi. İngiltere Başbakanı David Cameron Moskova’nın tutumunu Nazi Almanya’sıyla karşılaştırdı. ABD Başkanı Barack Obama ise Ukrayna’daki Rus siyasetini ‘ebola salgını’na benzetti. 
RUSYA'YI HEDEF ALDILAR
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy da basın açıklamalarında Rusya’yı hedef aldı. Ban Ki-mun, “Dünya bir nevi Soğuk Savaş tarzında ikiye bölünmüş durumda. Çözülmeyi bekleyen sorunların Minsk protokolüne uygun bir şekilde sonuca bağlanmasını umuyorum” derken Rompuy ise, “Şu anki en büyük endişe G20 Zirvesi’nin gündeminde olmamasına rağmen Ukrayna’daki durum. Yaptırımlar da dahil tüm diplomatik yollara başvurmaya devam edeceğiz” dedi.
YETKİ ABD’DE DEĞİL
Bu açıklamlara meydan okuyan Putin ise zirveyi erken terk etme kararı aldı. Putin Ukrayna krizi nedeniyle ABD’nin ülkesine uyguladığı ambargolarla aslında kendi kuyusunu kazdığı ve Washington’un öncelikle kendi hazırladığı uluslararası ticaret anlaşmalarına zarar vereceği uyarısında bulundu. Putin, yurt dışı hesaplarının dondurulması, vize yasağı, Rus firmalarına Batılı pazarlara giriş yasağı gibi yaptırımların uluslararası hukuka da aykırı olduğunu kaydetti. Rus lider, “Bu tür yaptırımları uygulama yetkisi sadece BM’dedir” dedi. 

‘Rusya dünya için bir tehdit’

ABD Başkanı Barack Obama, G20 zirvesinde Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik politikalarını, ebola salgını ve terör örgütü IŞİD ile mukayese etti. Obama 24 Eylül’de BM Genel Kurulu açılış konuşmasında da dünya barışı ve güvenliğini tehdit eden 3 unsur olduğunu, bunlardan ilkinin Ebola virüsü, ikincisinin Rusya’nın Ukrayna’ya karşı eylemleri ve üçüncüsünün de IŞİD olduğunu söylemişti.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA