• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Rektör başkana tepki büyüyor
23 Eylül 2010 Perşembe 18:19

Rektör başkana tepki büyüyor

Sırp faşistlerin Boşnakları katlettiği dönemde Miloseviç'e bağlılık bildiren ismin Türkiye'de onur konuğu edilmesi tepkiye yol açtı
Sırp faşistler Boşnak halkını soykırımdan geçirirken Miloşeviç’e bağlılık bildirip foto muhabirlerine çetnik işaretiyle poz veren, Bosna Savaşı sırasında tecavüz edilen Boşnak kadınlara hitaben ‘Meseleyi lüzumundan fazla abartıyorsunuz’ diyen Nemenja Kusturica’nın CHP’li Antalya Belediyesi tarafından düzenlenen 47. Antalya Film Festivali’ne jüri üyesi olarak davet edilmesine tepkiler yükseliyor.

HER KESİMDEN TEPKİLER GELMEYE DEVAM EDİYOR

CHP’li Mustafa Akaydın’a çağrıda bulunan sivil toplum örgütleri bu davetten vazgeçilmesini isterken, sol kesimin değişik gruplarının çatısı halinde olan KESK Konfederasyonuna bağlı Kültür Sanat-Sen’den de organizasyona sert tepki geldi.

SUÇSUZ YERE ÖLDÜRÜLMÜŞ İNSANLARIN KEMİKLERİNİ SIZLATMAYIN

Vakit’e konuşan Kültür Sanat-Sen Genel Eğitim Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Sekreteri Cemal Ünver, “47. Antalya Film Festivali’ne bir ırkçı, soykırımı savunan, tecavüzden yana olan Kusturica’nın davet edilmesini kınıyoruz. Çok rahatsız olduk. Katliamdan yana olan, soykırımı kınayamayan ve çirkinleri savunan insandan sanatçı olmaz. Böyle bir insanın film festivalinde de yeri olmaz. Suçsuz yere öldürülmüş insanların kemiklerini sızlatmayın. Derhal bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz. Dönülmediği takdirde tepkimizin demokratik sınırlar içinde daha sert olacağını hatırlatıyoruz” dedi.

SİZİN BAŞINIZA GELSEYDİ YİNE Mİ DAVET EDECEKTİNİZ?

“Bosna bizim yüreğimizde kanayan yaradır” diyen Ünver, “Bosna bizim canımızdır. Zulme uğrayan her insanın yanında yer almak durumundayız. Toplu mezarlar gözümüzün önünden gitmiyor. Kadınlara reva görülen uygulamalar halen tüylerimizi diken diken yapıyor. Bu festivali yapanlar bu kadar mı vicdansız? İnanamıyorum. Halka tepeden bakarak, tüm uyarılara rağmen Kusturica’nın yanında duranlar katliamlara destek olmaktalar. O katliamlarda kendi yakınları yok olsaydı, kendi sevdikleri tecavüze uğrasaydı yine mi Kustarica’da ısrar edeceklerdi?” diye sordu.

BOŞNAKLAR CHP’Lİ BELEDİYEYE ÖFKELİ

Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şenel de, Boşnaklar’a uygulanan soykırımın uluslararası mahkemelerce kabul edildiğini ancak Kusturica’nın insanlık suçları işleyenlerin yakın dostu olup onlara destek verdiğini hatırlatarak, Film Festivali’ne jüri üyesi olarak davet edilmesini kınadı. “Sanatçı duyarlılığı olan insanlar güçsüzün yanında haksızlığın karşısında olmalıdır” diyen Şenel, “İnsanlık suçunu, soykırımı bütün dünya kabul etmişken, bu suçu işleyenlere destek veren bir insan, yaptığı filmler ne kadar beğenilirse beğenilsin, iyi bir insan olarak kabul edilemez. Jüri üyesi olarak onore edilemez. Türkiye’de, Bosna Hersek’te ve Dünya’nın birçok ülkesinde yaşayan Boşnakları üzme hakkını da kimseye vermez. Antalya Belediyesi’nin verdiği bu yanlış karardan, vakit geçirmeden döneceğini ümit ediyoruz” diye konuştu.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA