• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Rekoltede bu yıl rekor gelebilir
02 Mayıs 2013 Perşembe 12:45

Rekoltede bu yıl rekor gelebilir

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak nitelendirilen Konya Ovası'nda etkili olan nisan yağmurları, hububat üreticisinin yüzünü güldürdü.
Türkiye'nin tahıl ambarı olarak nitelendirilen Konya Ovası'nda etkili olan nisan yağmurları, hububat üreticisinin yüzünü güldürdü.
     Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, yapılan açıklamada, Konya Ovası'nda geçen sene yaşanan kuraklıktan sonra bu yıl etkili olan yağmurların çiftçiyi sevindirdiğini söyledi.
     Nisan yağmurlarının hububat ekili alanları olumlu etkilediğini ifade eden Kaleli, "Ekim döneminde çıkış ve çimlenme için yeterli yağışı alan ovada, sıcaklık ortalaması da uzun yılların üzerinde seyretti. Çıkışın yeterli olması ve kış aylarının sıcak geçmesiyle mart ayı sonu itibariyle hububatta kardeşlenme büyük oranda tamamlanmış, nisan ayı içerisinde de sapa kalkma evresine girilmiştir" diye konuştu.
    
     -Rekoltede bu yıl rekor gelebilir-
    
     Kaleli, ekim-mart döneminde sıcaklıklara bağlı büyüme ve gelişmenin daha hızlı olmasının, ürünün yağışlardan daha etkin yararlanmasını sağladığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
     "Nisan ayı, uzun yıllar sıcaklık ortalamasından 2 derece daha serin geçti. Bu ayda düşen yeterli yağış sayesinde de hem su kaybı azaldı, hem de yağış etkinliğinin yüksekliği devam etti. Yağışların devamı ve mevsim normalleri altındaki sıcaklıkların sürmesi halinde hububatta görülen büyüme ve gelişmedeki pozitif eğilim, yüksek verime dönüşebilir. Eylül 2012-Nisan 2013 döneminde yeterli yağışın ve sıcaklığın olmasından dolayı, serin iklim tahıllarının gelişimi oldukça iyi gerçekleşti. Buna karşın sezonun geri kalan kısmındaki iklim koşullarının, rekolte üzerindeki belirleyici etkisi halen devam ediyor."
     Hububattaki gelişim seyrinin, bölgede en azından uzun yıllar ortalaması düzeyinde bir rekolteye ulaşılabileceğini gösterdiğini anlatan Kaleli, "Mayıs ayının da uzun yıllar ortalamasını yakalayacak düzeyde yağışlı geçmesi, hububat rekoltesinde rekorun habercisi olabilir" dedi.
    
     -"Kaliteli üretenin daha çok kazandığı döneme girildi"-
    
     Kaleli, hububatta kalitenin yükselmesi için azotlu gübrenin sulama suyu ile parçalanarak verilmesi gerektiğine dikkati çekerek, Toprak Mahsulleri Ofisinin kaliteye yönelik alım politikaları sonucunda, artık daha kaliteli üretenin daha çok kazandığı döneme girildiğini aktardı.
     Bu açıdan kaliteye olumlu etki yapacak işlemlerin üretici tarafından uygulanmaya çalışıldığını belirten Kaleli, şöyle devam etti:
     "Süne kontrolleri gerçekleştirilerek, uygun yöntemlerle mücadele yapılması ürünün kalite düzeyinin ve pazar değerinin korunması açısından hayati öneme sahiptir. Ayrıca, yağış ve sıcaklık seyri dikkate alınarak, septorya ve pas gibi hastalık gelişimlerinin izlenmesi ve teknik heyetle birlikte koruyucu tedbirlerin alınması da verim ve kalite açısından üzerinde durulması gereken hususlardır."
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA