• Konya14 °C

Lokman Koyuncuoğlu

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Referandumun Konya sonucu ne olur?

07 Eylül 2010 13:31

Anayasa değişiklik paketi oylaması için artık son hafta. Halk oylamasına sayılı günler kala siyasiler sahada hummalı çalışmalarını sürdürürken, STK’lar da açıklama ve desteklerine devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta sonu muhalefet liderleri Konya’da hedef kitlelerinden referandum için “hayır” istedi. Bir önceki hafta Başbakan Erdoğan’ın mitingine göre muhalefetin her iki mitingi de Konya ölçeğinde oldukça sönük geçti. Hem Devlet Bahçeli’nin, hem de Kemal Kılıçdaroğlu’nun teşkilatları tarafından Konya noktasında iyi bilgilendirilmediği kanaatine sahip oldum. Belli ki MHP ve CHP’nin referandumda Konya için beklentisi yüksek değil.

Diğer taraftan AK Parti’nin Konya’da hummalı çalışması gün geçtikçe artıyor. Özellikle Başbakan Erdoğan’ın Konya mitinginden sonra AK Parti’ye geçen belediye başkanlarının sayısı azımsanmayacak ölçüde. AK Parti’ye yapılan dünkü katılımlardan farklı sonuçlar çıkarabiliriz. Bu sonuçlardan biri; bu katılımların Konya’nın tek bir bölgesinden değil, hemen her bölgesinden olması ve tabanın genel eğilimini yansıtması.

Geçişlerin farklı partilerden olması da, halkın referandumu partilerine tercih ettiğini ortaya koyuyor. Referandumda “evet” diyecek bölgeler, başkanlarının “hayır” diyen partilerde kalmasını istemiyor. Bu yüzden de topluca “evet” tercihinde bulunuyorlar.

Çoğunluğu kırsaldan olsa da, belediye başkanlarının partilerinin referandum tercihini doğru bulmadığını söyleyerek, parti değiştirmeleri demokratik gelişim açsısından katkı sağlayıcı olarak algılanmalı.

Referandum için Konya’da Ramazan olmasına rağmen çok tempolu bir çalışma sergilendi. Açıkçası bir seçim çalışmasının ötesinde bir performans gösterildiğine şahit oldum. Bunun semeresini Konya’nın alacağından şüphem yok. Tabii ki çok çalışan karşılığı daha çok alan olacaktır.

Konya’da 12 Eylül ile ilgili genel beklenti ne olabilir? Şehir merkezi ve taşra olmak üzere Konya’da iki ayrı tahmin yapmalıyız.

Konya şehir merkezinde, yüzde 75’lerin üstünde bir “evet” çıkacağını tahmin ediyorum. Merkez ilçelerde çok büyük farklılık olacağını düşünmüyorum. 2-3 puan farklarla ilçelerde “evet” tercihi şekillenir. Ancak Karatay’ın çok yüksek bir oranla “evet” çıkarması sürpriz olmaz.

Konya taşrasında durum nasıl peki? Açıkçası bu referandum için, Konya’da ki bütün köylere gidildiğini biliyorum. Bazı ilçelere ise 4-5 kez programlar yapıldı. Tüm bunların sonucunda Konya ilçelerinde Ereğli dışında yüzde 65’lerin altında bir “evet” çıkmaz.  Çok genel değerlendirdiğimizde ise, Konya taşrası yüzde 70’lerin altına düşmez.

Konya iline genel baktığımızda ise yüzde 75 gibi bir oranla “evet  beklenebilir. Tabi bu oranlar Konya açısından tatmin edici, peki Türkiye geneli ne olur? Son yapılan anketler her ne kadar oranların çok yakın olduğunu gösterse de “evet” oranlarının Türkiye genelinde yüzde 58’in altında olmayacağını düşünüyorum.

Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda dünya sahnesinde kalıcı, bölgesellikten küreselliğe giden bir yapı sergilemesi ve halkın tüm kesimlerinin kendisini ülkenin gerçek sahibi gibi hissetmelerinin adıdır bu 12 Eylül. Bu çözümü kullananlar, Ramazan Bayramı yanında, ikinci Bayramı da yapacak olanlardır. Bayramınız kutlu olsun.

Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA