• Konya12 °C

Lokman Koyuncuoğlu

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Recep Konuk'un Anadolu formülü

03 Kasım 2009 17:33

Geçtiğimiz hafta içi oynanan Türkiye Kupası’nın yeni ismi  Ziraat Türkiye Kupası olarak değişti. Bu kupada Konyaspor yok ama Konya Şekerspor var. Belki de bu yıl 3 büyük takımdan birini Konya’da seyrettirecek bize Konya Şekerspor.

 Bununla ilgili haberkonya.com da Konya Şekerspor’un kazandığı maçla ilgili ilginç bir başlık kullanmış arkadaşlar. “Ziraatı en iyi Konya Şeker bilir” diye. Maksat Konya Şekerspor’un biraz da verimli tarımın adresi olan Çukurova temsilcisi Adanaspor’u yenerek gruplara kalmasını iki anlamda değerlendirmiş.

Bu hafta Konya Şeker’e değinmek istemem sadece sporla ilgili bir arka plan değil. Geçtiğimiz hafta Pankobirlik Genel Başkanı, Anadolu Birlik Holding ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk ile uzun uzadıya bir sohbet yaptık. Konya tarımına katkısı çok önemli boyutlara ulaşan Recep Konuk için en önemli tarif “O’da bir Türkiye sevdalısı.”
Geçtiğimiz günlerde Konya Şeker’in yatırımlarını gezme ve yakından görme fırsatım olmuştu. Çumra Şeker, Damla Sulama sistemleri üretim tesisleri, Seydibey Tarım Ürünleri, Altınekin Tohumluk Üretim Tesisleri, Dana Kreşi Recep Konuk’la birlikte faaliyete geçen tesisler.

Özellikle Çumra Şeker’den bahsetmemiz gerekir. Dünya’da az rastlanır örneklerinden biri Çumra Şeker. O yüzden hemen her hafta dünyanın türlü köşelerinden ziyaretçiler kabul ediyor. Bir nevi üretim müzesi diyebiliriz. Çumra Şeker’de iki noktayı çok iyi görüyorsunuz. Birincisi biz bilerek ya da başka sebeplerle teknolojik olarak dünyanın gerisinde kalmışız. İkincisi aslında çalışan insan için hiçbir zorluk yoktur.

Bunu nasıl açıklamalıyım? Mesela Bioetanol üretimi ile petrol ürünlerinde ithalata ödeyeceğimiz rakam en az %20 azalabilir. Türkiye’nin bu konuda dışa bağımlılığı düşünüldüğünde katkıyı tahmin edebilirsiniz.

Ayrıca şu yıllarca abarttığımız çikolata üretimi aslında sadece organizasyonu doğru kurmaktan geçiyormuş. “Torku” markası ile üretilen çikolataları görünce ilk aklıma o geldi. Bu kalitede çikolataları hep Avrupa’dan beklemek durumundaydık yıllardır. Aslında işin formülü bizdeymiş ama bulmak hiç aklımıza gelmemiş.

Recep Konuk belki de bu formülleri hep bildiği için çok önemli bir başarı yakalıyor. Anadolu insanının gerçek değerinin ne olması gerektiğini ısrarla o insanlara inandırıyor. Düşünün bir kere, en verimli tarım alanları sizde, en önemli su kaynakları sizde fakat en başarılı tarım sizde değil. Neden acaba? Bunun cevabı çok şıklı. Ancak yetişmiş insan kaynaklarını doğru yönetmek ve değerlerimizin kıymetini bilmek şartıyla bu yüzyıl kesinlikle bizim olacak.

Recep Konuk ile sohbetin en önemli yanı da burası. Türkiye’nin özelde Anadolu’nun kalkınması tarımla başlayacak sanayi ile şahlanış zirve bulacak. Bunun formülünü çoktan keşfetmiş Recep Konuk.

Geçtiğimiz günlerde ABD eski başkanlarından Bill Clinton’un özel davetlisi olarak Amerika’ya giden Konuk’un okyanus ötesinden ilgi görmesini ben buna yoruyorum. Tarımda farklı bir organizasyonla sıra dışı işler yapmak. Aslında bu işler için sıra dışı tabirini özellikle kullanıyorum zira, Recep Konuk’un Şeker Pancarını nasıl bir sanayi ürünü yaptığını görünce şaşkınlığınız daha da artıyor.

Recep Konuk’un Türkiye’nin şuan içinde bulunduğu durumu çok iyi tahlil ettiğini özellikle “demokratik açılım” konusunda hükümete çok net destek verdiğini söylemeliyim. Konya için ise genç siyasetçilerde ikbal gördüğünü eklemeliyim.

Çumra’nın Türkmen Camii köyünden çıkıp, Anadolu çiftçisinin ufkunu değiştiren Recep Konuk için asıl iş gerçekten şimdi başlıyor. Çünkü Dünyayı yakalamak tamam, ancak geçmek için çok daha çalışmak gerekecek.

Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA